В последните години знаем все повече за ползите от куркумата

...
В последните години знаем все повече за ползите от куркумата
Коментари Харесай

Колко точно е полезна куркумата

В последните години знаем от ден на ден за изгодите от куркумата за здравето. Затова и подправката към този момент се подрежда гордо до джинджифила.

Основното вещество в нея е куркумин - той има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства , на които и се дължи положителната популярност на куркумата. Ето и още няколко аргументи да я консумираме по-често.

Килограми

Изследване на европейски учени свърва куркумина със загубата на тегло и с намаляването на показателя на телесни мазнини. Смята се, че намалявайки възпаленията в организма, той се бори с наднорменото тегло, като в това време подкрепя изгарянето на мазнините. Но диетолози от Съединени американски щати предлагат оранжевата фалшификация да не се употребява настрана, а като допълнение към здравословни ястия.
 Снимка 482431

Артрит

Куркуминът е полифенол с противовъзпалителни свойства. Затова и се счита, че има способността да понижава болката, подуването и сковаността в ставите. Дори се предлага ежедневният банкет на капсули с дестилат от куркумин по 500 mg.

Важно е да не надвишаваме тази доза , тъй като в противоположен случай може да се наруши абсорбцията на желязо, която пък е от решаващо значение за производството на червени кръвни телца. Препоръчва се и куркумата да се употребява дружно с черен пипер, с цел да се усвоява по-лесно.

Настроение

Възпаленията в тялото са причина за редица болести, измежду които и депресията. А щом куркумата се бори с тях, значи работи и за по-доброто ни въодушевление. Според разбор на разнообразни проучвания от предходната година, жълтата фалшификация се оправя сполучливо със признаците на меланхолия и тревожни разтройства.
 Снимка 482432

Кръвна захар

Учени са на мнение, че куркуминът може да работи и като хипогликемичен сътрудник, който понижава и управлява равнищата на кръвна захар при хора с диабет вид 2. По този метод се предотвратят и редица болести, като невропатия и нефропатия, написа The Healthy.

Алцхаймер

Хората в Индия страдат от това заболяване доста по-рядко, в сравнение с тези в Съединени американски щати и в Европа. И учените се насочват към концепцията, че повода за това може да е точно в куркумата - необятно употребена както в индийската кухня.

Основата доктрина е, че куркуминът противодейства на плаките в мозъка, които попречват функционалностите и връзките на невроните. Освен това, подправката подкрепя паметта и когнитивните ни функционалности, в случай че се употребява постоянно.
 Снимка 482437

Онкологични болести

Със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства куркумата се подрежда след естествените способи за предварителна защита на рак. Според проучване по предходната година, куркуминът пречи на клетъчно-сигналните пътища в раковите кафези и по този метод забавя тяхното размножаване.
 Мляко, куркума, джинджифил и канела - по какъв начин да си създадем златно мляко
Златно мляко за златно здраве

Щит против заболяванията на сезона

Сърдечно-съдови болести

Те са преди всичко измежду аргументите за смъртност в международен мащаб. И те постоянно се провокират от възпаления, по тази причина и куркуминът се предлага за здравето на артериите. Според последно изследвания, може да защищити сърцето и от исхемия - незадоволително кръвоснабдяване.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР