В последните години терминът иновативно училище“ набира все по-голяма популярност.

...
В последните години терминът иновативно училище“ набира все по-голяма популярност.
Коментари Харесай

Учителката Анастасия Генова: Какво е иновативно училище


В последните години терминът „ новаторско учебно заведение “ набира все по-голяма известност. Но какво в действителност значи едно учебно заведение да е „ новаторско “ и не би трябвало ли цялата просветителна система да стартира да възприема нововъведенията в образованието?

Отговор на този въпрос дава Анастасия Генова - преподавател по математика в 66 СУ в кв. „ Овча купел ”, особено за novinite.bg.

Като за начало, значимо е да уточним какво значи „ новаторско учебно заведение “ и какво съставляват нововъведенията в образованието, споделя тя. За да бъде едно учебно заведение прието за новаторско, то би трябвало да кандидатства с новаторска стратегия, която да постанова нова просветителна парадигма и да бъде утвърдена от МОН. Най-често за новаторско се приема потреблението на технологии в образователните часове, разяснява учителката, която приключва втората година от образованието си в UCL и първа - в Софийския университет.

След като учителите и учениците участваха година и половина в онлайн образование (предизвикано от пандемията от COVID-19), би следвало те да се схващат елементарно с технологиите и да знаят по какъв начин да ги употребяват: да са наясно по какъв начин се пуска устройството, по какъв начин да стигнат до платформата, която се употребява и по какъв начин да вземат участие в образователния час. „ Но това ли е всичко? Това ли са нововъведенията, до които можем да се докоснем с помощта на технологиите? Краткият отговор на тези въпроси е „ не “, само че не можем да се задоволим единствено с това, отговорът би трябвало да бъде аргументиран ”, изяснява тя.

И добавя: „ С едно най-обикновено търсене в интернет, всеки може да се добере до хиляди софтуерни решения на проблемите и компликациите, които се срещат в образованието на учениците. Платформите, които се използваха по време на образованието от разстояние, уеб страниците, които оферират разработване на „ флаш “ карти, просветителни видеа, работни листове са единствено част от готовите и употребявани в целия свят помощни материали за учителя и ученика. В образованието по всеки един предмет в начален, междинен и гимназиален стадий могат да бъдат употребявани технологиите – дали за учениците видят прегледен образец на това, което е изписано в учебника или да получат информацията по понятен за тях метод, няма значение. Важното е, че стига да бъдат употребявани вярно, хардуерните и софтуерните решения, които оферират технологиите, са извънредно потребни в образованието. ”

Генова акцентира, че за жалост на една част от просветителните институции и за наслада на учениците, нововъведенията в образованието не завършват с потреблението на преносим компютър и мултимедия в образователните часове: „ Учениците към този момент имат потребност от по-различен метод. За децата, които се образоват в начален стадий, прекарването на 35 минути в седнало състояние с цялостна централизация върху това, което се изяснява от преподавателя е същинско предизвикателство, което граничи с изтезание. Тук е мястото за въвеждане на „ новаторския “ метод към образованието ”, подчертава тя.

„ Всеки един образователен час може и би трябвало да бъде извършен по забавен и „ разчупен метод “, децата имат потребност от въздух, от пространство. Часът по математика за числата до 20 може да бъде извършен на двора на учебното заведение, а децата да броят шишарки; в часовете по индивидът и природата, учениците могат да се научат по какъв начин да садят и да се грижат за растение, в часовете, които са отредени на вредата от опиатите, децата могат да бъдат подканени да се въртят в кръг до момента в който главата им не се замае и да им бъде обяснено, че по този начин въздействат нездравословните субстанции и така нататък ”, изрежда въодушевената от науката млада преподавателка.

„ Най – евентуално сега си мислите, че подобен метод към уроците и учениците има единствено в частните учебни заведения. Ще се наложи да ви опровергая. Такъв метод има и в други учебни заведения, учебни заведения, които не са частни и не са „ новаторски “. Училища, в които за учителите са по – значими учениците и тяхното обучение, прочувствено и душевно положение, в сравнение с заплатите ”, твърди тя.

„ Не спирайте да търсите такова учебно заведение за вашето дете, тъй като си коства ”, приканва родителите младата матечатичка.

Анастасия Генова или Ася, както я назовават приятелите споделя, че постъпването й на работа като преподавател станало относително инцидентно, само че всичко, което последвало след първия й работен ден, несъмнено не е било такова.

„ Колегите са ми страхотни, управлението на учебното заведение - също. Децата, както всички деца, са сложни, само че извънредно умни. Някои от тях са с много тежка орис, само че всички със зъби и нокти се борят за по-добър живот ”, споделя още тя. ”През миналата образователна година преподавах математика на учениците в 5, 6 и 7 клас и с много огромно удовлетворение мога да кажа, че всеки един от моите възпитаници има огромен прогрес в математиката. ”

По думите й 66-о СУ е понастоящем едно “малко учебно заведение ” - има по една пралелка във випуск, а бюджетът му е делегиран - броят на учениците и паралелките дефинира финансирането.

„ Както всички учебни заведения, изправени сме пред задачата да изучим и възпитаме учениците си, а ние се борим и с финансови усложнения, заради дребния бюджет на учебното заведение ”, споделя тя паниките си.

Според нея педагогическият състав на учебното заведение е формиран от изключителни експерти и педагози: „ Учители, които влагат сърце и душа в работата си ”, разказва с любов сътрудниците си тя.

Убедена в по-доброто бъдеще на децата, тя е безапелационна: „ Аз съм мощно стимулирана да вдигнем учебното заведение на крайници и тези прелестни деца да имат по-добри условия за учене и по-голям достъп до запаси ”, приключва Генова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР