В последните години светът често е разтърсван от шпионски скандали,

...
В последните години светът често е разтърсван от шпионски скандали,
Коментари Харесай

Бившият вътрешен министър Румен Петков пред „Труд“: Очаквам провокации в Украйна, ще обвинят Русия

В последните години светът постоянно е разтърсван от шпионски кавги, последният от които е във Англия – отравянето на някогашния полковник от съветското военно разузнаване Сергей Скрипал. Лондон незабавно упрекна за това Русия. Какви са възможните цели на този жанр мероприятия? Как може да се пояснява решението на Тръмп шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ да стане държавен секретар на Съединени американски щати? Какво става и у нас след абсурда с съветския патриарх Кирил около 3 март? По тези въпроси беседваме с Румен Петков .

– Британската министър-председателка Тереза Мей упрекна Русия за отравянето на някогашния разузнавач Сергей Скрипал и щерка му. Как ще коментирате този сериозен скандал единствено дни преди президентските избори в Русия, господин Петков?
– Могат да бъдат казани изрично две неща по случая. Първо, Русия няма смисъл да прави посягане върху своя някогашен разузнавач и сегашен изменник, тъй като той каквото има да споделя на английското разузнаване и сътрудници, го е споделил. Второ, персоналният ми разбор сочи, че това е провокация против Русия.

– Какво ви кара да мислите по този начин?
– Русия е извънредно незаинтересована да извърши това, в което я упрекват, освен поради идните президентски избори. Тя няма потребност от подобен вид медиен звук и злепоставяне. Връщам се малко във времето обратно, когато бе свален малайзийския аероплан над Украйна – това без подозрение беше провокация. А в случай че се върнем още по-назад, можем да си спомним грубата намеса преди време против България – атентатът против папата през 1981 годна. За страдание, погребахме Сергей Антонов – към този момент оправдан, само че му съсипахме живота и ориста. А в тази ситуация със Скрипал ударът е ориентиран непосредствено против Русия. С болежка би трябвало да кажа – чакам и провокации в Украйна.

– В Украйна? На какво се базират тези ваши упования?
– Очевидно е, че стремежът да бъде унизявана Русия, да бъде поставяна в ъгъла, да бъде представяна като имперското зло, няма спирачка. Има заинтригувани среди, които го преследват с всички сили и средства, включително с човешки животи, какъвто е казусът с съветският изменник или разузнавач – няма значение термина. Така че в действителност чакам провокации в Украйна.

– От какво естество?
– Очаквам актове на принуждение, чакам военни стълкновения, за които ще бъде упрекната Русия априори. Тази обстановка не може да продължава до безспир. И Европа би трябвало да си даде сметка, че същинската бора е против тероризма, против обществената уязвимост и проблеми, а не измислената борба с Русия, която нито Европа, нито Русия заслужава.

– Между другото изборите за президент са в неделя, да не би да желаете да кажете, че в дните до тях може да се случи нещо?
– Не споделям ден, а че не изключвам подобен вид дейности, предвид на устрема на избрани среди Русия да бъде злепоставена с всички сили и средства. В това число неприемливите от цивилизована позиция.

– Да ви върна отново към шпионския скандал в Англия. Ясно е, че има някаква цел, за която ние единствено можем да гадаем, само че един от вероятните причини, който се появи в медийното пространство, е да се откри мотив за протест на наближаващото международно състезание по футбол в Русия.
– Това беше правено преди доста години от МОК. А единствено преди месец Олимпийският комитет надмина себе си, като не се съобрази с решението на Арбитража в Лозана и глоби Русия. Това е образец, по какъв начин една институция, която би трябвало да способства за мира, разбирателството, партньорството, другарството, се опълчва против правосъдно решение. Така че не изключвам сходен жанр безумия, от които ще пострада спорта, милиони фенове на футбола, ще пострада светът. Но от това ще завоюват тези, които желаят въоръжаване, напрежение и нерегламентирано опълчване, военни дейности и стълкновения. А този човек – Скрипал, е направил изменничество по отношение на Русия, само че е тръгнал да служи на Велика Британия, която с изказването на своя министър ръководител споделя: “Всички, които потеглят да служат за нас, би трябвало да знаят, че са евентуални жертви, включително и на английските служби ”.

– У нас пък не мина неусетно казаното от един някогашен началник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) – Любимов, който съобщи, че Живков бил поръчал убийството на писателя Георги Марков, който имал нещо общо с щерка му Людмила. Тази шпиономания в последно време не прави ли филмите за Джеймс Бонд безпредметни?
– Филмите за Бонд, изключително музиката към тях, си коства човек да види и да чуе. Но разсъждения на хора, които нямат никаква почва в разследващите среди, като този несъмнено провален вид, звучат повече от неуместно. България ще бъде упреквана от сходни несъстоятелни детайли, включително българи, още десетилетия – и за случая с Георги Марков, и за случая с папата. Това ни е орисията – да патим и от себе си. Но когато патим от такива нелепи същества като този, който упоменахте, би трябвало да ги подминем с почтено безмълвие на 1300-годишна нация, видяла не едно и две зверчета, които джафкат по снагата ни. Този руснак е ослепителен образец на тези чеда на Илф и Петров, за които “папал в газету ” (да се появиш във вестника) е цел номер 1.

– Стигнахме до такова положение във връзка с Запада, когато всички несгоди ги трансферират на Русия. “Путин е отговорен ” – такива са най-честите мнения. Политиката не наподобява ли доста фалшив, както е съвременно да се споделя през днешния ден?
– Не зная за какво не упрекнаха Путин за снеговалежите и тежката зима в Западна Европа, този пропуск обаче е елементарно възстановим. Когато търсиш непременно опълчване, когато обвиняваш цяло едно държавно управление, когато ограничаваш естествената междудържавна връзка – това е израз на уязвимост. И за жалост, Европа я прави с един зоологически възторг, който малко или доста рефлектира върху нас – европейците. Сигурно и върху руснаците. Но не върху тези, против които е ориентирана. Този вид несъответстваща политика на Европа би трябвало да откри своя натурален край и мисля, че една от мощните страни на българското европредседателство може да бъде търсене и намиране на разговор, който да преодолее това изкуствено опълчване.

– Още един скандал беляза всекидневието ни – този с съветския патриарх Кирил. Как ще повлияе той на връзките ни с Русия?
– Истинският проблем е, че не малко хора в Русия и в България се изживяват като хора, които безусловно би трябвало да унизят другия. Слушах брътвежи за военачалник Скобелев – човек с изключителни заслуги за свободата на България – обидни и унизителни за нас самите и ние ги поносим. Слушах и брътвежи на руснаци по адрес на България. Ние сме не просто благодарен народ, ние сме мощен с признателността си народ, тъй като сме построили повече от 500 монументи, които популяризират съветската бойна популярност и ги съхраняваме до ден сегашен. Никой трезво мислещ човек – преди всичко руснак, няма право да ни упреква в липса на историческа памет.

– На какво разчитате?
– Надявам се това да отшуми, доста разгадавам на едно мощно бъдещо посещаване на президента Радев в Русия. Много разгадавам и на разговора на премиера Борисов с външния министър Лавров и с президента Путин – всички те да дадат подтик освен на стопляне на връзките Европа-Русия, само че и друга динамичност на икономическите и капиталови взаимоотношения България-Русия, тъй като това е стратегически въпрос. Ако желаеме да останем мощен фактор в енергетиката, както сподели и министър председателят Борисов, ние би трябвало да стартираме построяването на АЕЦ “Белене ”. Да си подсигуряваме тръбата да минава през България, да сме самостоятелни от взаимоотношенията Украйна-Русия. Украйна не си заплаща газа, само че това е техен, а не наш проблем. И би трябвало да се надигнем като стожер на енергийната сигурност на Европа, не просто на Балканите.

– На фона на поръчката на президента Радев да посети Москва поканата към президента Путин да пристигна в София, са и телефонните диалози на премиера Борисов с съветския държавен глава. Това по какъв начин да го разбираме – като някакво надиграване ли наподобява в профил?
– Ако първите мъже на България намерят общ език, България в границите на седмици може да се окаже локомотивът не просто на Балканите и на Южна Европа, само че и локомотивът на енергийната сигурност на Европа. И това зависи от нас. Мисля, че Русия е предразположена без да загърбвам проблемите, които изникнаха отникъде към 3 март. Имаме доста огромен късмет да върнем това, което загубихме с 1 – 4 блок на АЕЦ „ Козлодуй ”, със зачеркването на „ Южен поток ”, от което пък други завоюваха, несъобразявайки се с полюциите, идвайки оттатък океана, че „ Северен поток ” не е нужен. Видимо той се строи и ще се строи.

– Между другото, има огромно напрежение в ръководещата коалиция. Патриотите се разделиха и Вътрешна македонска революционна организация и „ Атака ” желаеха Валери Симеонов да се извини на съветския патриарх за думите си. Пожарът сред тях още тлее.
– Не зная за какво сме ги кръстили патриоти, само че явно атмосферата е отровена. Убеден съм, че в случай че затворим 2-3 души от ръководещата коалиция в една стая, ще има жертви в жива мощ. Така че там въпросът не е дали, а по кое време.

– Частна защита да пази обитаемоте места – за какво сте срещу тази концепция?
– Не в този момент, а още на 1 февруари от партия АБВ ясно декларирахме, че това е концепция, която накърнява конституционната система в България. Второ, тази концепция споделя на българските жители: “Държавата е абдикирала от уговорката да се грижи за вашата сигурност и ви оставя в личните ви ръце. ” Разбирате ли какъв е парадокса – едни и същи хора да лъжат, че във всяко село ще има служител на реда, след което да му споделят: Не просто няма да има служител на реда, а вие ще си плащате в допълнение за това частна компания да ви охранява. Това пък от трета страна е инструмент в ръцете на кметове, които с наемането на такава компания, си вземат решение броя мандати отсега нататък. Искам бурно да поздравявам тази ярка проява на държавност, която преди ден проехтя от позицията на президента Радев и на основния прокурор Цацаров. Аргументите на господин Цацаров са изключително впечатляващи и от тях се вижда, че когато желаеме, може да имаме страна, в чиято основа да стои правото.

– Трябва ли хората да се въоръжават и не е ли рисково желанието на мнозина за разпра, което взима застрашителни размери?
-Това предпочитание за разпра се подклажда от избрани политици. Които бидейки патриотари, зоват себе си патриоти. Не може да казваш, че оръжието в теб е мотив за твоята независимост. По конституция сигурността ни е обвързване на страната, т.е. на Министерство на вътрешните работи.

– Изкушавам се да ви върна отново оттатък океана, където Майк Помпео, досегашният началник на най-богатата и най-мощна организация в света Централно разузнавателно управление на САЩ, ще управлява външната политика на Съединени американски щати – по какъв начин ви се коства това?
– Това е решение, което не може да бъде коментирано без да се вгледаме в номинацията за нов началник на Централно разузнавателно управление на САЩ. Да смениш шефа на разузнаването след една година кариера там, не е добър знак. Това са извънредно чувствителни системи, още повече пък да го направиш глава на своята дипломация… Когато се вършат подобен вид рокади, те се възприемат нееднозначно.

– А номинацията за началник на Централно разузнавателно управление на САЩ не слага ли въпроси?
– Тази номинация в действителност буди доста питания. Няма по какъв начин да пренебрегнем реакцията в Европа за изтезанията в американски затвори, където номинираната дама Джина Хаспел имаше сензитивно място. И това евентуално ще бъде обект на доста сериозен спор и в Конгреса. И двете решения будят доста въпроси. Разбира се, забавен колорит е, че някогашният към този момент началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео, номиниран за посланик номер 1, организира преди няколко месеца една извънредно знакова среща на върха на разузнаванията на Съединени американски щати и на Русия. Което пък въпреки това може да се прочете като знак за обща воля за битка с тероризма и с престъпността изобщо. Еднозначният прочит на това предопределение не би бил правилен.

– Сещам се за 80-те години на предишния век, когато някогашният началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Юрий Андропов оглави Съветския съюз. Това не ви ли припомня по някакъв метод за случилото се на върха в Съединени американски щати?
– Сигурно могат да бъдат дадени още редица образци, когато хора от службите са заставали на основни постове в страната. Нашият Бойко Борисов три пъти е министър-председател, тръгвайки от основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Да си работил в разузнаването не е клеймо. Ние направихме един път доста груба неточност със закона за досиетата и то под директния диктат на Сергей Станишев и Таня Дончева. И то макар позицията, която тогавашното управление на Министерство на вътрешните работи и на разследващите и контраразузнавателните служби бяхме заели доста изрично. Затова считам, че би трябвало да спрем да жигосваме хората, които са ангажирани със сигурността и са работили за страните си.

– Но когато началникът на една шпионска централа ще оглави външнополитическата активност, това не ни ли връща към едни от най-мрачните години на комунистическите режими?
– Да се надяваме, че тъкмо този прочит няма да се състои като реализация, макар че в такава сензитивна среда като дипломацията сходен факт надали ще бъде общопризнат еднопосочно и от най-близките сътрудници на Щатите, и в международен мащаб като цяло. Чакат ни забавни времена.

Нашият посетител
Румен Петков е роден на 23 юни 1961 година в Плевен. Завършил е математика. Кмет на Плевен от 1995 до 1999 година Депутат от Българска социалистическа партия няколко мандата. Министър на вътрешните работи в кабинета “Станишев ”. Бил е секретар по съдружната политика на Българска социалистическа партия и зам.-председател на партията. Един от основателите на партия АБВ и неин зам.-шеф по времето, когато Георги Първанов бе водач.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР