В последните години консумацията на пълнозърнест хляб в България се

...
В последните години консумацията на пълнозърнест хляб в България се
Коментари Харесай

Потопете парче черен хляб в студена вода, ако е боядисан, веднага ще стане бял

В последните години потреблението на пълнозърнест самун в България се е нараснала с над 500%. Това приказва, че от ден на ден и повече хора в нашата татковина желаят да се хранят по-здравословно и по-диетично.

Според специалисти истински черен хляб или брашно, от което да се прави, е доста рядко да се откри.

Факт е, че производството на този вид брашно у нас е доста малко, само че по какъв начин тогава магазините са цялостни с черен самун? На всички етикети би трябвало наложително и без изключения би трябвало да написа какво тъкмо съдържа хлябът, какви  добавки, да се указва, в случай че има изкуствени оцветители, тъй като има хора, които са алергични.

Потопете парче черен самун в студена вода, в случай че е оцветен, незабавно ще стане бял.

За страдание, множеството от същите тези хора си купуват самун, който няма нищо общо с пълнозърнестия, с изключение на подвеждащия етикет и наличие.

При обработката на зърното за изработката на обичайните висококачествени бели брашна се отстранява допустимо най-голяма част от обвивката на зърното. Така обаче, получаваме прелестно бяло брашно с съвсем никакви микронутриенти. Просто бързи и празни калории без никакви потребни за здравето субстанции.

За разлика от бялото брашно, при изработката на пълнозърнесто такова се употребяват задачите зърна. Не единствено ендосперма (средната част) само че и зародиша и обвивката. Така ние получаваме брашно с не толкоз хубав бял цвят и не толкоз положителни хлебопекарни свойства, само че с изключителни качества за нашето здраве и диета. Пълнозърнесто брашно може да се напрви от всяка зърнена просвета – пшеница, ръж, царевица, лимец и други.

Според бългаското законодателство всеки вид брашно има своя номер – Тип 500, Тип 700, Тип 1150 и така нататък Това ни дава информация от какво зърно е направено брашното и какво е тяхното пепелно наличие. Пепелното наличие демонстрира какъв брой добре е пресято зърното и доколко е отделена обвивката от него. Ако брашното е Тип 500 това значи, че пепелното наличие е 0.5% от брашното. Тип 1150 има 1.15% потребни съставки. Колкото е по-голямо пепелното наличие, толкоз по-пълнозърнесто е брашното (или с други думи - толкоз по-голяма част от самото зърно е съхранена).

Дотук добре. Ако живеехме в една " по-бяла " страна, където е задоволително да обърнеш продукта, да прочетеш етикета и да си сигурен, че това което написа в наличието е 100% истина - всичко щеше да е толкоз елементарно.

Как да отличим същинския пълнозърнест от ментето?

1. Не се подвеждайте по етикета

Пълнозърнест - употребявано е брашно с всички елементи на зърното;

Многозърнест - употребявани са брашна от два или повече типа зърнени култури; Това обаче не значи, че употребяваните няколко типа брашно са пълнозърнести;

Царевичен - има огромен % царевично брашно в хляба;

Малцов - прибавен е малцов дестилат, придаващ мрачен цвят и мирис на малц;

Ръжен - хлябът е изработен с ръжено брашно; Не подсигурява, че е пълнозърнесто ръжено брашно, а просто ръжено.

Ръжено-пшеничен - ръженото брашно доминира в рецептата на хляба;

Соден - подготвен е с по-голямо количество сода и без мая;

Високопротеинов - употребявани са подобрители - глутен и соев протеин;

Богат на нишки - с добавки на трици;

Грахам - употребявано е едрозърнесто брашно, т.е. смляно на едри зърна;

" Целозърнест самун " - най-често е подвеждащо изказване, вярната дума е пълнозърнест, това значи, че хлябът надали е сертифициран като пълнозърнест.

Или другояче казано - Избягвайте самун с подвеждащ етикет!

2. Четете наличието



Много производители не разказват в детайли наличието на хляба. Избягвайте такива хлябове, на които написа “пшенично брашно, ръжено брашно ". Търсете наименования брашно вид 1000 (ръжено), вид 1150 (типово), вид 1750 (пълнозърнесто). Това са видове по остарелия БДС стандарт, които множеството производители изписват на етикета. Когато написа “произведено от брашно вид 500 и брашно вид 1150″, значи, че е примес от бяло брашно с типово. Но не е обяснено съотношението. Такъв самун не се предлага. За предпочитане е да няма в съставките брашно вид 500 (бяло) или вид 700 (тип “Добруджа " ). Призводителите са задължени да сложат и изложение на добавките - подобрители, оцветители, плюс наименованията им по европейската номенклатура - Е300 и така нататък В брашното постоянно се поставя Е300 - аскорбинова киселина (витамин С) като антиоксидант. Ако не са добре обяснени съставките, производителят не заслужава доверие. Проверявайте и питателните стойности на хляба – най-много количеството фибри. Колкото повече фибри има, толкоз по-добре. Не се заблуждавайте от рекламни трикове като " ниско-калоричен самун ". Белият и пълнозърнестият самун имат съвсем едни и същи калории.

3. Стандарти за качество



Много от производителите изписват на видно място за своите етикети, че компаниите им са сертифцирани по ISO 9001:2000. Това не е сертификация за качество на продукта, а на самата компания и индустриалния развой.

4. Твърдост на хляба

Истинския пълнозърнест самун е корав. Ако хлябът, който желаете да си купите е мек и разтеглив, то този самун е от рафинирано бяло брашно (тъй като то бухва и остава въздух в себе си)

5. Цвят



Цветът на хляба не подсигурява произхода на брашното. Много постоянно хлябът-менте е даже по-тъмен от пълнозърнестия. Бялото брашно, от което е забъркан, се смесва с органични оцветители като кафена наслойка, карамел и други, които доста мъчно могат да се заловен при разбор. В множеството случаи (но не винаги), в случай че сложим подобен самун в чаша с вода оцветителите се отделят и оцветяват водата.

6. Истинският черен самун не изгаря в тостера и не изсъхва, оставен на масата

За да разберем какъв тъкмо е някой тип самун, би трябвало да го купим и изпробваме. Когато филийките в тостера стават твърди и почерняват доста, това значи, че в хляба има доста бяло брашно, даже да се популяризира като черен, стандартизиран и т. н. Филийки от бял самун загарят най-вече и се втвърдяват в тостера. Също по този начин черният самун има по-голяма продължителност и не изсъхва елементарно, не се втвърдява като белия за 1-2 дни. Когато филийка черен самун, оставена 2 дни на масата, се втвърди, значи, че има високо наличие на бяло брашно.

7. Истинският пълнозърнест самун мирише по-вкусно и по-силно

За това би трябвало да се направи тест, като се купят разнообразни типове. Който мирише по-вкусно - след разопаковане и при печене на филийки, той е по-истински. Хлябове, които едва миришат, даже да са черни на цвят, са менте.

8. Трайност

Ако хлябът не се скапе дълго откакто изтече срокът му на валидност, то в него има добавени консерванти. Ако желаете да съхраните хляба си оптимално дълго време - сложете го в торбичка и го съхранявайте в хладиник.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР