В последните години изчезването на пчелите е един все по-наболял

...
В последните години изчезването на пчелите е един все по-наболял
Коментари Харесай

Изненадващият начин на възпроизвеждане при някои пчелите

В последните години изгубването на пчелите е един все по-наболял проблем, които е обвързван и с тяхната съществена роля - да опрашват растенията. И в случай че няма задоволително на брой инсекти, които да я извършват, няма да има и задоволително богата годишна продукция да изхранване на човечеството.

Затова учените насочват напъните си освен към ограничения за запазване на пчелните популации, само че и към новаторски способи, с които да заместват активността на пчелите или да подкрепят тяхното размножаване.

За да бъде оплодена една пчела, достигнала полова зрялост, са нужни мъжки търтеи. Процесът се прави във въздуха и е прочут като облитане. Учени от Университета в Сидни обаче от десетилетия изследват и специфичен тип пчели, които могат да се развъждат и сами.
 Снимка 488043

При медоносните пчели в Южна Африка, от които зависи огромна част от селското стопанство в региона, е открит специфичен ген, който разрешава на женските да основават потомство без мъжки . Пчелите-работнички снасят яйца, от които се излюпват единствено нови женски пчели, предава Metro.

Този способ на възпроизвеждане обаче води до някои особени проблеми , измежду които е и огромното съревнование сред женските в кошера за това коя ще бъде идната кралица.
 Снимка 488045

А способността за асексуално възпроизвеждане при този подвид е обвързвана с по-голям размер на яйчниците и по-голямо количество създавани феромони, с които женските човеци отстояват своето превъзходство. А мъжките търтеи... стават непотребни.
 Пчелите, пестицидите и по какъв начин въздействат на мозъка на насекомите
Как пестицидите повреждат мозъка на пчелите

Ефект освен в сегашното, само че и в бъдещето

Учените се надяват откритието на въпросния ген в бъдеще да успее да се употребява, по един или различен метод, за избавяне на пчелните популации в международен мащаб. Въпреки че явно е нож с две остриета.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР