В последните дни законопроектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, касаещи

...
В последните дни законопроектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, касаещи
Коментари Харесай

Крум Зарков в НС: Правосъдната система действаше на принципа мъка безкрай

В последните дни законопроектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, касаещи въвеждане на механизъм за надзор на основния прокурор и заместниците му, става мъчително настоящ и дава решение на проблемите, които ни зариват. Твърде дълго време системата се управляваше на правилото " тъга безспир " и това води до нейния непосилен край. Това съобщи служебния правосъден министър Крум Зарков от трибуната на Народното събрание по време на разискване на измененията в Наказателно-процесуален кодекс на първо гласоподаване в пленарна зала.

Зарков чува, че хвърчат заплахи и недомлъвки, само че е уверен, че това е началото на една качествено нова система, в която прокуратурата като институция ще има задоволителен престиж, задоволителна опция да може, когато има подозрения да излиза, да ги оборва, да внася обвинявания, тъй че хората да бъдат спокойни, че всичко е наред. " Ако има даже един човек, за който не важи върховенството на закона, то то не важи за никого ", отсече Зарков.

Правосъдният министър изрази удовлетворение, че законопроектът се преглежда бързо и че през вчерашния ден е срещнал поддръжката на всички парламентарни групи в Комисията по правни въпроси - и на ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ, на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и на Има Такъв Народ. Зарков схваща, че процесът занапред в този момент стартира и тази огромна поддръжка разрешава да се работи качествено.

Крум Зарков подсети още, че от 2009 година до момента разнообразни държавно управление са правили редица опити да разрешат казуса с механизма за надзор на основния прокурор и заместниците му. Съществената работа стартира по време на кабинета на Кирил Петков под управлението на тогавашния правосъдния министър Надежда Йорданова, изясни Зарков. Той добави, че законопроектът е добил своя завършващ тип по време на ръководството на служебния кабинет на Гълъб Донев. След като показаха отчетите на водещите комисии за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, депутатите започнаха да разискват механизма за надзор над основния прокурор и заместниците му.

Екатерина Захариева от ГЕРБ/СДС поддържа законопроекта за промени в Наказателно-процесуален кодекс, импортирани от Министерски съвет. Опит да се откри механизъм за надзор на основния прокурор и заместниците му не се прави за първи път, регистрира Захариева, която се надява законопроектът на Крум Зарков да не се сблъска в стена. ГЕРБ/СДС ще поддържат законопроекта на първо и второ четене.

По отношение на промените в Закона за правосъдната власт, предлагани от " Възраждане ", Захариева разяснява, че системата на правосъдната власт не трябва да се капсулира. Не е редно членове на Висш съдебен съвет да бъдат настоящи магистрати и да се върнат още веднъж в системата, уточни тя и добави, че не е наложително всичко да бъдат адвокати, с цел да не се стигне до спор на ползи.

Захариева се надява да стартира напълно скоро работата и по конституционни промени.

Депутатът Надежда Йорданова от ПП/ДБ съобщи, че поддържат законопроекта и подсети, че от 2009 година България не може да реши казуса с неприкосновеността на основния прокурор.

Прокурорът, който ще може да проверява основния прокурор, няма да бъде изведен отвън общата рамка на прокуратурата, а ще бъде назначен като прокурор към ВКП. В този случай следствието няма да бъде осъществено от следствените отдели, а от органите на Министерство на вътрешните работи. За да бъде на процедура дейно следствието, повдигането и поддържането на обвиняване тази функционалност би трябвало да бъде направено от човек, който има знанията, уменията и опитът в наказателното правораздаването, а неговото кариерно развиване да зависи от прокурорската гилдия и надлежно от основния прокурор, изясни Йорданова. Преминаването от една към друга специалност не е непознато за правосъдната система, а се случва много постоянно.

Йорданова има вяра, че Законопроектът ще бъде глътка пресен въздух в правосъдната система и ще върне чувството за правдивост в правосъдната система. Законопроектът ще отвори пътят на България за приемането ни в Шенген, сигурна е Йорданова и добави, че " няма да разреши на нито един основен прокурор да твърди, че над него е единствено Господ ".

В умозаключение на изявлението си Йорданова сподели, че със законопроекта за промени в Наказателно-процесуален кодекс няма да разреши да има повече основни прокурори като Иван Татарчев, Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Цвета Рангелова от " Възраждане " пък не схваща какво ще управлява и проверява ad hock прокурорът върху дейностите на основния прокурор. Формацията на Костадин Костадинов няма да поддържа законопроекта за промени в Наказателно-процесуален кодекс на Министерски съвет.

Снимка: Агнес Методиева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР