В последните дни се наложи санкция, безпрецедентна за историята на

...
В последните дни се наложи санкция, безпрецедентна за историята на
Коментари Харесай

Юлия Ненкова пред bTV: Наложихме безпрецедентна санкция за близо 70 млн. на „Лукойл“


„ В последните дни се наложи глоба, невиждана за историята на Комисия за защита на конкуренцията, за близо 70 милиона на „ Лукойл “. Готви се ново предложение за нова глоба “, сподели ръководителят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова.

Санкцията е поради.

„ Моето присъединяване за пръв път в медия е подбудено от това, че в последни месеци се говореше по какъв начин Комисия за защита на конкуренцията нищо не прави, не влиза по магазините и не глоби. Това не е правилно “, добави тя.

По думите ѝ Комисия за защита на конкуренцията има обосновани догатки, че на пазара има картели.

„ Образувахме три производства за картел. Картел може да се потвърди доста мъчно. Това е съглашение и се съгласува сред обособени субекти на пазара, които договарят цени, разпределят пазари или други според закона. Това е продан на информация, която обаче не се прави официално, а сред веригите и обособените икономически субекти вербално. Тази информация те я крият. Вероятно картелиране има и в други браншове на стопанската система “, изясни Ненква.

Комисия за защита на конкуренцията работи както по сигнали от Комисията за отбрана на потребителите, по този начин и от Министерски съвет.

„ Понеже множеството от политиците няма с какво да потвърдят личните си качества, постоянно някой е отговорен – дали ще е КЗП или Комисия за защита на конкуренцията, по-рано беше КЕВР, толкоз нескопосано беше уволнен ръководителят. Комисия за защита на конкуренцията не е нито Юлия Ненкова, нито някой различен. Това са 7 комисари, излъчени от разнообразни политически сили “, разяснява Юлия Ненкова.

По думите ѝ някои политици даже не знаели какъв е мандатът на Комисия за защита на конкуренцията.

„ В Европейски Съюз мандатът на регулаторните органи, особено Комисия за защита на конкуренцията, са в период до 9 години, 12 години - в Германия, а в Съединени американски щати комисарите са безсрочни. Те са приравнени на магистрати и не се сменят. Правомощията на регулаторните органи би трябвало да се усилят със законодателни промени. В множеството случаи някои от субектите споделят „ Ако се обадим и ви напишем сигнал, ще бъдем уволнени “ “, сподели още Ненкова.

В момента Комисия за защита на конкуренцията работи интензивно с Европейска комисия и с регулаторните органи в Европейски Съюз. Очаква се още една глоба за „ Лукойл “ - за господстващо състояние във връзка с данъчните хранилища.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР