В последните дни на кметуването на Йорданка Фандъкова концесията на

...
В последните дни на кметуването на Йорданка Фандъкова концесията на
Коментари Харесай

Фандъкова удължи концесията на Софийска вода. Цената на водата се вдига от 1 януари с над 22%


В последните дни на кметуването на Йорданка Фандъкова концесията на " Софийска вода ", която бе до края на 2025 година, бе удължена до 2034 година, оповестява Капитал. Решението беше взето първо от Столичния общински съвет (СОС) с гласовете на ГЕРБ-СДС и " Патриоти за София ". Оставаше единствено кметът да парафира удължаването, с цел да влезе то в действие. Фандъкова изчака решението на Върховния административен съд, с което бяха отхвърлени доводите на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) против удължаването на концесията. Сега тя упълномощи своя зам.-кмет по обществените действия Албена Атанасова да подпише удължаването на контракта с осем години.

Решението на СОС бе стимулирано на база мнение на концесионера " Софийска вода ", че е бил нарушен икономическият баланс на концесията, както и нормата на възвращаемост на направените вложения в възстановяване на ВиК-мрежата, новата пречиствателна станция и други

Критиките против удължаването са в две направления

От обединението " Обединени за София " (ПП-ДБ, " Спаси София " " Екипа на София " ) регистрираха това като тичане от отговорност от страна на кмета Фандъкова. Те разкритикуваха, че удължаването се случва единствено месец преди изборите, като в него се плануват по-високи сметки за софиянци. Предвидено е цената да се вдигне с 22.5% от 2024 година

Към момента действителната сложна цена на водата в София за 2022 година и 2023 година, по която сдружението дава ВиК услуги, е 2.935 лв/куб.м. Предложеното повишаване от 2024 година с 22.5% значи, че цената ще бъде 3.595 лв/куб.м.

" Въпреки че през 2019 година Фандъкова съобщи, че концесията на водата не трябва да се удължава след 2025 година, по предложение точно на съветници от ГЕРБ, такова решение беше гласувано в общинския съвет. Бягането от отговорност и неизпълнението на предизборните обещания ще ни коства над 500 млн. лева обезпечена облага за концесионера ", разяснява Бонка Василева от " Обединени за София ", претендент за общински консултант, представена от " Капитал ".

" Сегашният контракт не би трябвало да се удължава най-малкото тъй като е подписван през 1999 година, в ерата " Софиянски ", когато София се разпродаде и ограби. Трябва или нов контракт със защитни механизми за обществения интерес, или връщане на тази " златна кокошка " в ръководство от общината. Независимо кое от тези две решения се вземе, то би трябвало да е на ново болшинство в Общинския съвет и нов кмет с доверие, тъй като сегашният кмет потвърдено е абдикирал от ръководството на града ни, а настоящето болшинство прави противозаконни дейности като за последно ", разгласи при гласуването на отчета на ГЕРБ-СДС в СОС Иво Божков, в този момент претендент за общински консултант от " Обединени за София ".

БСП е срещу удължаването на концесията, тъй като " водата на София би трябвало да се ръководи от Столичната община, тъй като е жизненоважна система за града ".

" Софийска вода ": Увеличението на цената е най-ниското, по отношение на другите градове

От Veolia, притежател на концесионера, разясниха, че цената на водата е функционалност от заложените оперативни и капиталови разноски на сдружението. " Амбициозният капиталов проект от 2022 година насам и извънредно огромното нарастване на експлоатационните разноски, заради високата инфлация през последните години, доведоха до такова ценово ниво. Цената на ВиК услугите в София не е променяна от 2021 година заради дългия развой на договаряния със Столичната община. Цената не регистрира насъбраната инфлация през последните няколко години в резултат на войната в Украйна, нарушаването на международните суровинни доставки и фрапантното увеличение на цените на реагентите и енергийните носители ", разясниха от там. И изясняват, че препоръчаната цена за 2024 година е " на същото равнище, което предложихме в първичния вид от преди две години, с индексация, която Регулаторът утвърждава за всички други ВиК оператори ".

" Бихме желали да отбележим, че нарастването с 22% през 2024 година ще бъде най-ниското в групата на огромните и междинни ВиК оператори, където се чака то да бъде към 73% спрямо цените през 2021 година ", изясняват от Veolia пред Капитал.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР