В последните дни на груповата фаза на Световното първенство по

...
В последните дни на груповата фаза на Световното първенство по
Коментари Харесай

Хокейният коментатор Иван Чешанков: Истинското Световно започва от 1/4-финалите

В последните дни на груповата фаза на Световното състезание по хокей страницата във Фейсбук Хокей на лед - "Страницата " се свърза с известния хокеен коментатор от "Евроспорт " и "Max Sport " - Иван Чешанков. Журналистът има сериозен взор върху обстановката в интернационалния хокей, следи изкъсо протичащото се на международното в Словакия и описа в изявление усещанията си от видяното до момента в Словакия и упованията си за идните дни на шампионата:

- В решителната част от груповата фаза на международното състезание сме. Има ли нещо, което прави по-голямо усещане или искаш да отбележиш?

- (И. Ч. - Иван Чешанков - бел. ред.) В първата седмица от международното състезание бяха изиграни 32 мача, само че единствено два от тях приключиха наедно в постоянното време. Все още не сме станали очевидци на сензации. За страдание доминират мачовете с предупреден край и се постанова мнението за сериозна разлика в класите сред тимовете, които са в топ 8 на международната класация и останалите. Прави усещане, че 11 мача приключиха с голова разлика от 4 или повече, а други 11 мача с тъкмо 3 гола разлика.

- Много ли са 16 отбора в елитната дивизия?

- (И. Ч.) В момента по този начин наподобява, само че съгласно мен това усещане се ускорява от формата, по който се организира международното състезание. В елитната дивизия за първи път участваха 16 тима през 1998-а, само че тогава бяха разграничени на 4 предварителни групи по 4 тима, след което се образуваха нови две групи и на процедура новобранците нямаха толкоз доста мачове с любимците. От 2012-а беше въведен сегашния формат с две предварителни групи по 8 тима, който дава повече шансове на тимовете от "втория ешалон " да играят с най-хубавите, само че и може да докара по повече неравностойни дуели както се случва тази година. Спортът от дълго време е бизнес и е ясно, че колкото повече тимове вземат участие в елитната дивизия, толкоз по-широко е отразяването на шампионата и има по-голям интерес към него. Разликата в класите обаче е такава, че 6 тима (Канада, Русия, Швеция, Финландия, Чехия и САЩ) са сигурни за присъединяване си в четвъртфиналите, а 4 нямат действителни благоприятни условия да стигнат до тях. Така се получава, че интригата в продължаващия две седмици първи стадий е кои ще са спомагателните два тима в елиминационната скица всред Швейцария, Словакия, Германия, Норвегия, Латвия и Дания. Нещо повече, в последно време се вижда даже отделяне на два тима в тази междинна зона - Германия игра край на последните олимпийски игри, а Швейцария стигна до два финала на международни шампионати (2013, 2018). Не инцидентно, тъкмо тези два тима и Русия нямат изгубена точка до момента на международното след 4 изиграни кръга.

- Русия и Съединени американски щати преди шампионата изглеждаха с максимален късмет за купата, само че в следствие и Швеция добави няколко доста мощни хокеисти. Как ти се костват огромните хокейни народи, кои демонстрират капацитет да са в огромния край?

- (И. Ч.) Швеция завоюва последните две международни трофеи и още веднъж има доста боеспособен тим. Това е и страната отвън САШ и Канада, която има най-вече играчи в НХЛ. По стичане на плейофите за купа "Стенли " Русия този път може да разчита на всичките си звезди, само че това не всеки път значи автоматизирано първо място. В новото време "Сборная " постоянно е имала проблеми тъкмо когато всички звезди са налице.....Финландия направи чудесно усещане още с успеха над Русия в надзорен мач и продължи с триумф над Канада на старта на шампионата. При това за "Суоми " играят единствено два играчи от НХЛ, "Кленовите листа " имат проблеми в отбрана, само че прави усещане селекцията на млади играчи, които са образец за продуктивност, доста енегрия и физически жанр, който е доста ефикасен в елиминационните мачове. Форматът на шампионата е подобен, че всичко стартира от нулата в четвъртфиналите и в случай че не си имал проблеми в груповата фаза, това може да се обърне против теб, когато към този момент нямаш право на неверна стъпка.

- Защо за поредна година нямаме лъчение на шампионата в българския ефир?

- (И. Ч.) В последно време постоянно си задаваме този въпрос. Неотдавна имаше един интервал, в който "Евроспорт " даваше "Купа Шпенглер " и международното състезание за младежи. По български малките екрани бяха предавани и мачовете от елитната дивизия на шампионатите на планетата за мъже. За страдание хокеят на лед в България не се радва на задоволителна известност, с цел да провокира "медийна борба " за телевизионни права. Казвал съм го и преди - зависи от българските почитатели на тази превъзходна игра. Вярно е, че обстановката е като обаян кръг, само че, в случай че те станат повече и в случай че изричат своето предпочитание да гледат хокей, нещата може и да се трансформират.

- Правилата на играта и формата на мачовете в елиминациите се промени. Одобряваш ли това, че към този момент няма наказателни удари да дефинират спечелилия във финалните мачове и това, че форматът на овъртайма ще бъде при 3х3 полеви хокеисти?

- (И. Ч.) Крайно време беше да се отстрани решаването на мача за купата с осъществяване на наказателни удари. Спомняме си много неуместни обстановки от историята, изключително като се има поради, че след първата серия от наказателни удари може да бъде употребен еднакъв хокеист за всеки идващ удар. На доктрина един занаятчия на този детайл от играта можеше самичък да победи противника, което опонира на логиката, защото става дума за групов спорт. Продължението с "гол на неочакваната гибел " е най-правилното игрово решение за установяване на крайния победител, само че може би с естествения вид "петима на петима " за първите 20 спомагателни минути и след това 4 на 4 или 3 на 3, в случай че се постанова второ продължение.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР