В последната си работна седмица преди лятната ваканция парламентът прие

...
В последната си работна седмица преди лятната ваканция парламентът прие
Коментари Харесай

Ще успее ли Асен Василев да се пребори с едностранния произвол от страна на банките?

В последната си работна седмица преди лятната почивка Народното събрание одобри да не се заплащат такси за обслужване и изтегляне от базова сметка, в която постъпват заплати, пенсии, помощи и обществени компенсации. Депутатите гласоподаваха на второ четене текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2023 година, с които се вършат промени в Закона за платежните услуги и системи. Снощи финансовият министър Асен Василев доразви тезата си в ефира на Нова телевизия.

„ Още през септември всички банки би трябвало да оферират сметка без такси, по която жителите да получават заплати, стипендии и пенсии. Условието е в тези сметки да няма други преводи, изясни Василев. „ Според евродирективата всички банки би трябвало да оферират базова сметка “, добави той.
Но по какъв начин може да се случи това?
Идеята на Асен Василев е доста забавна. Тя съставлява помощ за потребителите и най-бедните против едностранното изнудване от страна на банките с по-високи такси. Но по какъв начин би могъл да принуди банките са създадат нещо сходно?

По инструкция те са задължени да дават такива сметки, само че още по време на дебатите в пленарна зала стана ясно, че предстоят договаряния.

От Асоциацията на банките обявиха за Българска национална телевизия, че няма да разясняват проблема, до момента в който не се впишат измененията в Държавен вестник.
През предходната година банките продължиха да усилват множеството си такси
Откакто лихвите паднаха на нулеви равнища, банките започнаха да печелят главно от такси. По публични данни на Българска народна банка банките събират към 100 типа такси.

Средната такса за междубанков превод на хартия е поскъпнала с близо 20% за една година. Скъпи са и касовите услуги, а внасянето на пари на каса също се таксува и възлиза на към 0.20% – 0.30% от сумата.

Тегленето от банкомат също е поскъпнало минимално и към края на 2022 година възлиза на приблизително 0.13% от сумата, само че не по-малко от 0.30 лева Същата интервенция, само че от АТМ на друга банка коства 0.18% от сумата, само че най-малко 1.39 лева, сочат данните на Българска народна банка.

Откриването на разплащателна сметка в офис на банката за година е поскъпнало доста – от приблизително 2.52 лева на 3.18 лева, а в случай че към нея има и дебитна карта – от 1.57 лева на 2.15 лева
В изгода на жителите
За страдание тези непристойно огромни облаги на банките са за сметка на българските жители, които са принудени да заплащат и получават всичко през тях. За задачата им се взимат големи такси, каквито няма в еврозоната. А това се случва под одобрителния взор на Българска народна банка.

Ако Финансовото министерство и Народното събрание съумеят да се оправят с този проблем, това ще бъде историческа победа в интерес на жителите, които постоянно губят войната с банките.

Припомняме, че голямата известност на унгарския министър председател Виктор Орбан се дължи и на една от първите му промени, която беше против произвола на банките в Унгария, а това му завоюва дългогодишна известност и удържане на властта, макар рецензиите против него.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР