В поредицата „Спасените“ Кристина Газиева разказва най-впечатляващите истории за силата

...
В поредицата „Спасените“ Кристина Газиева разказва най-впечатляващите истории за силата
Коментари Харесай

„Спасените“: Впечатляващите истории за силата на човешкия дух

В поредицата „ Спасените “ Кристина Газиева споделя най-впечатляващите истории за силата на човешкия дух. Ще си напомним три от тях, които излъчихме през миналата година.

Годината е 1988 . Екип от амбициозни учени, отпред с професор Илия Ватев, са в търсене на своето изобретение. И са подготвени да проправят път на нещо велико – да основат първото българско „ бебе в епруветка “. А една жена на име Таня

Златинова да сбъдне фантазията си – да стане майка. 33 години по-късно първото българско инвитро бебе е красива млада жена, която живее в Съединени американски щати.

„ Още от ранна възраст зная. Не се усещам друга, само че малко специфична може би “, споделя Илияна Тирилова.

Тя е плод на смелостта на майка ѝ Таня, която даже за момент не се обезверила, когато след несполучлива бременност ѝ споделили, че мъчно ще има деца. Когато чула, че специалисти в София организират „ опит “ за основаването на „ бебе в епруветка “, Таня незабавно поискала да взе участие.

Това е началото на един от най-големите триумфи в медицината у нас, зад който стоят години денонощен труд.

Експериментите и изследванията на проф. Ватев стартират още в студентските му години. Плодът от денонощния труд се ражда на 3 януари 1988 година, в 4:11 ч. следобяд.

„ Беше доста радостно всичко това. Мога да ви кажа, че има нещо велико, когато ви подадат бебето, а вие знаете, че сте го държали в една капка. То си стиска с ръцете, реве, жив човек. И някаква особена тръпка минава през цялото тяло “, спомня си професорът.

И въпреки да са на хиляди километри от България, Илияна и майка ѝ Таня пазят обичта и благодарността си към проф. Ватев.

Експериментът от преди 33 години даде началото на инвитро метода у нас, с цел да подарява вяра на тези дами, които мечтаят да бъдат майки.

Всъщност мотивът да създадем изявлението с Илияна беше, че тя, първото българско инвитро бебе, очакваше своето бебе да се появи на бял свят. Беше бременна в петия месец. Юли тя роди своя наследник Лиам, заченат естествено.

История, която също взехме решение да напомним, е за рускинята Маргарита Грачева, която се трансформира в знак на битката против домашното принуждение. Тя претърпява същински смут, само че съумява да откри избавление в децата, във всички хора, които я обичат и да продължи напред.

11 декември 2017 година Датата, която цяла Русия запомни. Запомни и името на една жена – Маргарита. Ужасът, който я сполетява, раздрусва цялата страна. А тя в никакъв случай повече няма да бъде същата.

Маргарита Грачева се трансформира в знак на битката против домашното принуждение, тъй като пада жертва на желанието си за независимост.

„ Бях женена за брачна половинка си към този момент 5 години, родиха ни се две прелестни деца. Но пристигна миг, в който нещата не вървяха, желаех бракоразвод. В отговор на това той ме заведе в гората и отсече ръцете ми с секира “, споделя младата жена.

На злощастния 11 декември Маргарита потегля за работа, а Дмитрий ѝ предлага да я закара с колата. Но вместо на работа я води в гората. Всичко е авансово планувано – взел е секира и въжета. Връзва я, отсича ръцете й, а след това нанася удари по краката ѝ.

„ Умолявах го да спре, споделях му, че ще се съберем още веднъж, че всичко ще е наред, че няма повече да депозирам тъжби в полицията. Просто всеки човек в моята обстановка би търсил метод да се избави “, спомня си дамата.

След като Дмитрий изпълва проекта си, кара Маргарита до болничното заведение, а той самият се предава. По-късно в съда той споделя, че осъзнава какво е направил, само че не могъл одобри обстоятелството, че фамилията му се разпада.

След като Маргарита е настанена в болница, полиция и лекари се втурват към мястото на престъплението, с цел да търсят частите от ръцете ѝ. Успавят да спасят единствено едната.

„ Имах осем счупвания на другата ми длан. Беше на три части и се наложи да ми присаждат вени, с цел да могат да я възстановят. В момента ръката ми е към 10-15% функционална, имаше по-късно доста дълга рехабилитация, само че няма по какъв начин да бъде възобновена напълно “, изяснява Маргарита.

Другата не съумяват да спасят. Но хора от целия свят събират близо 50 хиляди евро, с цел да подарят на младата жена бионична протеза. Така се появява и името ѝ в обществените мрежи „ мама-трансформър “.

Между правосъдните каузи, дългите рехабилитации, грижата за двете ѝ деца, Маргарита още веднъж намира своя път към щастието. През 2020 година тя подписва брак с най-голямата ѝ опора – Максим. А в края на август тази година Маргарита става майка за трети път. Загърбила е болката и горчивината. Смирена е. И по-силна.

На финала Маргарита ни споделя, че ще продължи да се бори против домашното принуждение. Ще упорства за по-справедливи санкции. Защото никоя жена не заслужава да повтори нейната история.

Само преди броени дни стана ясно, че Европейският съд по правата на индивида е осъдил Русия да изплати обезщетение на Маргарита от 370 000 хиляди евро поради позволеното домашно принуждение, тъй като Маргарита преди случая неколкоркатно е сигналзирала полицията за това, че има експанзия, само че не са ѝ обърнали внимание.

И третата история, която ще напомним, е за безграничната мощ на човешкия дух. Зайон Кларк е професионален играч по битка в Съединени американски щати.

Той е друг. Но не тъй като е роден по този начин. А тъй като не слага граници пред себе си.

Зайон Кларк е роден със Синдрома на каудалната регресия – долната част на гръбначния дирек остава неразвита. И по този начин стартира пътят му от нулата до върха.

Години наред сменя семейство след семейство, дом след дом.

„ Живях в девет разнообразни домове, претърпях доста тормоз, от време на време гладувах, заключваха ме в стаята, имало е моменти, в които безусловно нямах какво да облека. Това сигурно не беше живот. Тренировките бяха моментите, в които можех да консумирам цялата си сила, яд и горест, които съм насъбирал в себе си “, споделя Зайон.

На 16 години той е осиновен. Казва ни, че любовта вкъщи е моторът за триумфите му.

„ Когато се появи моята майка, тя ме одобри подобен какъвто съм, направи ме част от фамилията. Отвори дома и сърцето за мен. Накара ме да се усещам като че ли в действителност числя се там “, споделя младият мъж.

Поредният триумф идва неотдавна – Зайон става най-бързият човек в света, който тича на две ръце.

Целта на всички тези истории от поредицата „ Спасените “ е да дават вяра, да дават религия. Защото светът в последна сметка не е единствено черен или единствено бял, той е низ от възходи и падения. Но постоянно, когато се намираме на дъното, има една невидима стълбица, която може да бъде човек, да бъде вътрешната ти мощ, да бъде доктор, който да ти помогне да се изправиш. И през 2022 година ни чакат още десетки толкоз вдъхновяващи истории.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР