В пореден месец, наситен с публични скандали, провокиращи обществено негодувание

...
В пореден месец, наситен с публични скандали, провокиращи обществено негодувание
Коментари Харесай

Близо 80% от българите виждат основание за протести

В следващ месец, кондензиран с обществени кавги, провокиращи публично възмущение отчитаме все по-ясна наклонност на засилващи се отрицателни оценки за посоката на развиване на страната. Три четвърти от българите не са удовлетворени от положението на страната сега, такива резултати са следени през 2013 година по време на митингите при държавното управление на Пламен Орешарски, споделят социолозите от организация "Маркет линкс " в своя преглед на обществено-политическите настройки през ноември. Изводите се базират на национално-представително изследване измежду 1005 лица над 18 година в цялата страна, извършено в интервала 16-25 ноември 2018 година.

"Може да се предвижда, че българските жители сега са в обстановка да чакат предварителни избори, тъй като недоволството и неудовлетвореността от това по какъв начин се развива страната към този момент е доста високо. За съпоставяне, през май месец тази година недоволството е било 55%, а през ноември се повишава до 74%. В съпоставяне с май месец спада доверието и към държавното управление, и към президентската институция. Президентството остава единствената политическа институция, която резервира позитивен рейтинг – 51% от имащите право на глас имат доверие в нея. Доверието в Народното събрание e заявено от едвам 7% от пълнолетните български жители. ", пресмятат от организацията

От "Маркет линкс " означават, че закъснялата оставка на вицепремиера Валери Симеонов се отразява мощно отрицателно върху доверието към двете водещи политически сили ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

Близо 80% са на мнение, че има съображение за митинги. Анализът показва, че огромна част от обществото ги поддържат, въпреки и да не вземат участие интензивно в тях. Според данните цените на горивата, които се акцентират като съществена причина за митингите, не се оказват този основен претекст, който кара хората да излязат на улицата. Те могат да отключат нови протестни талази, само че сега хората като цяло са неудовлетворени от виталния си стандарт. Лошото ръководство на страната, на опазването на здравето и корупцията по високите етажи на властта са също измежду тематиките, които вълнуват обществото.

Опозиционната Българска социалистическа партия към момента не съумява да извлече осезаеми политически дивиденти от рецесията, в която се намира българското общество.

През този месец има известна готовност на електората на ГЕРБ, евентуално предизвикана от известното преодоляване на обстановката от премиера. Миналия месец имаме съвсем изравнени резултати във връзка с база гласуващи, до момента в който в този момент виждаме, че ГЕРБ още веднъж би била първа политическа мощ при възможен избор.

Данните сочат още, че "Воля " надали ще успее да премине минималния предел от 4%, а "Обединените патриоти " имат осезателен спад в електоралната поддръжка, което подсказва, че можем да чакаме друг парламент.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР