В понеделник учениците няма да се завърнат по класните стаи.

...
В понеделник учениците няма да се завърнат по класните стаи.
Коментари Харесай

Учениците няма да се върнат в клас и през следващата седмица

В понеделник учениците няма да се завърнат по класните стаи. Това съобщи след изключителна среща на здравните управляващи заместник-министърът на опазването на здравето Димитър Петров. Вероятно обстановката ще се резервира по този начин през цялата идната седмица.

Преди децата да се върнат в учебните заведения е належащо първо да се вземат ограничения за тяхната сигурност, разясни Петров. Освен това би трябвало да се сътвори организация на тестването им в клас, за което ще се изисква единодушието на учителите и родителите, заяви Българска национална телевизия.

Здравните управляващи плануват завръщане на най-малките възпитаници от първи до четвърти клас от 8 ноември.

Възстановяването на присъствените занятия за учениците от първи до четвърти клас там, където те са прекъснати заради епидемиологичната вълна, ще бъде оповестено най-малко два дни авансово. Родителите и учителите ще имат опцията да се приготвят, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Връщането в учебно заведение при толкоз високи стойности на общата заболяемост ще стане при обезпечаването на оптимално безвредна среда - с гратис тестване на учениците, които не са преболедували или имунизирани (ако са над 12-годишна възраст), и имунизиране, с документ за преболедуване или гратис тестване на техните учители. Тази система е сполучливо въведена в цяла Европа.

Родителите ще имат избор - или да дадат единодушие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане у дома и да учи онлайн. Особено за дребните възпитаници до четвърти клас присъственото образование е основно значимо, означават от МОН.

Към този миг не може да се уточни точна дата, на която децата още веднъж ще влязат присъствено в час. Преди това е належащо здравните специалисти да дефинират теста, който ще се ползва при децата, и той да бъде доставен в учебните заведения.

От типа на теста зависи организацията на самото тестване . Тя ще бъде написана в заповед на министъра на образованието и науката. Работна група с специалисти от Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и от обществените сътрудници към този момент работи върху разнообразни разновидности за образуване на процеса. Учителите и родителите ще бъдат осведомени авансово с всички елементи.

По данни на Министерството на здравеопазването до момента са имунизирани общо 38.65 % от учителите , като при 2.31 % от тях имунизационният цикъл не е приключен. През последната седмица се вижда растеж на броя на педагозите с ваксина. Непосредствено преди въвеждането на зеления документ в страната ваксинираните с най-малко една доза преподаватели в учебните заведения бяха 36,14 %, напомнят от МОН.

И осведомят, че имунизираните възпитаници над 12-годишна възраст са 4.87 %.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР