В понеделник служители на Районната здравна инспекция (РЗИ) в Смолян

...
В понеделник служители на Районната здравна инспекция (РЗИ) в Смолян
Коментари Харесай

Смолянската РЗИ с писмо до министрите Дончев и Горанов

В понеделник чиновници на Районната здравна ревизия (РЗИ) в Смолян ще излязат в обедната си отмора на алегоричен митинг против ниските заплати в структурата. Те ще поддържат настояванията, които ще бъдат сложени същия ден от инициативни групи на здравните инспекции в страната в Министерство на здравеопазването и Министерски съвет, заяви пресаташето на инспекцията Светла Стефанова.
В особено послание до вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов чиновниците на РЗИ в Смолян упорстват за промени в Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация.
Текстът на писмото е подсилен от чиновниците на 20 инспекции в страната, съобщи Стефанова.
„ Липсата на финансов запас за заплати в системата от 2012 година до февруари 2018 година доведоха до това към 50% от чиновниците в нашата система да са на минимална работна заплата или малко над нея. Държавни чиновници с обучение, квалификации и ценз. Не желаем трудът ни е да е приравнен с този на хората с главно и по-ниско обучение и без подготовка “, сочат в писмото си те.
Служителите допълват, че заради лимитираните бюджетни средства за разноски за заплати в системата на РЗИ (а и в други структури на друго подчинение) е открита наклонност най-късно постъпилите на работа чиновници да вземат по-високи заплати, заради нарасналата минимална работна заплата за страната.
„ На процедура, поради в този момент настоящите нормативни и поднормативни актове, дългогодишни чиновници получават доста по-ниско трудово заплащане от новопостъпилите “, пишат от Смолян.
Те смятат, че сегашната система за възнаграждение освен, че не способства за обезпечаване на равно заплащане за идентичен или равносилен труд, само че и не стимулира чиновниците заради финансовите ограничавания и пожелателния темперамент на текстовете за спомагателни хонорари за реализирани резултати.
Според тях в този момент настоящата нормативна уредба основава причина за субективизъм и увеличаващи се диспропорции в заплащането.
По думите на Стефанова обещаното при предходния им митинг 18% нарастване нямало по какъв начин да се случи, тъй като се обоснова точно на тази разпоредба.
„ За да съм справедлива, ще кажа, че от 2012 година до2017 година включително, заплатите в системата останаха " замразени " поради липса на финансов запас. Парите, които ни дадоха за тази година са с помощта на доктор Даниела Дариткова (депутат, ръководител на здравната комисия в Народно събрание –б.а.). След като беше осведомена с казуса, сред първо и второ четене на бюджета за 2018г. на Министерство на здравеопазването тя предложи прекачване на средствата за финансови разноски към заплати на РЗИ и още 3 институции “, изясни пресаташето на РЗИ в Смолян.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР