В понеделник депутатите от парламента на Република Северна Македония одобриха

...
В понеделник депутатите от парламента на Република Северна Македония одобриха
Коментари Харесай

Фашистът вика „дръжте фашиста”

В понеделник депутатите от Народното събрание на Република Северна Македония утвърдиха да се внесе по съкратена процедура препоръчаният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, като предлагането бе признато с цялостно единогласие от всички присъстващи 84 депутати.

От ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че „ би трябвало да се постави завършек на откриването на сдружения и фондации, чиито стратегии, цели, действия и дейности са ориентирани към принудително разрушение на конституционния ред на страната, към подбудителство и приканване към военна експанзия, както и разпалване на национална, расова, религиозна ненавист или друга непоносимост, назадничавост, ненавист, геноцид, изтребване, разпространение или подкрепяне, подбудителство и поддръжка на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх, както и предприемане на действия, свързани с тероризъм или действия, противоречащи на Конституцията ”.

Това значи, че организациите, сдруженията, фондациите, съюзите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията и фондациите, са длъжни в тримесечен период от влизане в действие на законовите промени да хармонизират своите име и/или название, цели и действия, според посочените разпореждания. Както се схваща от текста, законът касае и към този момент основаните клубове и институции.

Според редица изявления на техни политици, някои клубове са кръстени на нацисти и фашисти.  Тези изявления касаят нас, несъмнено, като по-конкретно македонците визират новооткрития клуб в Охрид „ Цар Борис III ”, както и „ Иван Михайлов ” в Битоля.

Вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич също приветства смяната на законодателството във връзка с работата на гражданските сдружения и фондациите, като даже добави, че „ държавното управление няма желание да бърза с включването на българите в Конституцията на РСМ ”. Много ясно, я покажете кой води хорото, до момента в който ние сме се свили като мишка в ъгъла.

Дни по-рано остро изявление пристигна и от министър-председателя на РСМ Димитър Ковачевски,според който „ Използването на провокативни наименования на сдружения в РСМ от България е неоправдателно и пречи на другарските връзки на двете страни ”, визирайки новооткрития в Охрид клуб, носещ името на една от най-светлите персони в историята ни.

Буквално дни след отварянето му, последва и вандалска демонстрация, като беше счупена табелата с надпис „ Гражданско съдружие Цар Борис Трети ”. Това се случи измежду бял ден, откакто въоръжен мъж нахлу в клуба и стартира да крещи „ фашисти ”, а малко по-късно последва и счуването на табелата. Министерството на външните работи на Република Северна Македония сякаш осъди случилото се в Охрид, само че не пропусна да призове „ всички жители и сдружения на жители за зряло и отговорно държание при ценене на правата и свободите на другите, като означаваме, че мултиетническият темперамент на страната ни е една от главните полезности на конституционния ред, което е право и обвързване за всеки от нас ”.

Нещо сходно се случи месеци по-рано, когато бе изработен опит за палеж на клуба в Битоля, причинителят - Ламбе Алабаковски бе арестуван, само че получи единствено условна присъда. Съдейки и по реакциите на техните медии и огромна част от политиците им, най-точно би било да кажем, че въпросният получи потупване по рамото.

На фона на всичко протичащо се, Комисията за предварителна защита и отбрана от дискриминация в Северна Македония откри, видите ли, дискриминация на национална и етническа основа, само че не против, а от страна на съдружие „ Иван Михайлов ” в Битоля. Комисията установи, че заради пропускане и несъблюдение на част от законовите му отговорности, Министерството на правораздаването е дало опция на сдружението да „ прави дискриминация и тормоз на национална и етническа основа ”. КЗДП даже направиха инспекция на място в офиса на Клуб „ Иван Михайлов ” през август.

Именно всички тези дейности, подхванати от македонска страна, могат изрично да бъдат избрани като дискриминативни по отношение на нашите клубове – в частност, както и непосредствено против страната ни.

Абсолютно реторичен е и въпросът подготвена ли е РСМ да влезе в Европейски Съюз. Чупене, палежи, обиди, закани, непрекъсната антибългарска изразителност. Омразата е институционализирана, а наивните очаквания, че нещо ще се промени значително, които демонстрирахме с приемането на френското предложение, се топят по-бързо и от лански сняг.

До момента, а минаха съвсем 4 месеца от признатото към този момент упоменато френско предложение, какво тъкмо в позитивна посока е направила РСМ, което да съкратява границите сред нас? Освен в случай че не броим като плюс експанзията, която изливат против нас ежечасно.

Всъщност през последните 4-5 години ние отделихме централно място и безпределно доста време, с цел да сложим участието на РСМ в Европейски Съюз на предпочитана позиция, даже за нашата външна политика. Безбройни бяха срещите, отчетите, анализите, подхванатите от наша страна дейности, с които да демонстрираме поддръжката си към нашите съседи. Отстъпките също бяха от наша страна.

Резултатът? Стигна се до очевидни провокации от тяхна страна, стигна се до конференции на наша територия, на които наши родни платени македонисти, намерено хулеха българските позиции. Стигна се до последните им дейности, до освиркването на химна ни, до редица сходни прояви.

А в РСМ все по този начин продължава да порастват генерации, отглеждани и облъчвани грижливо в ненавист към всичко българско. Никакви индикации, че се готви смяна в учебниците им, никакви индикации за намаляване на говора на омразата, никакви индикации, че са склонни на каквито и да е отстъпки. Напротив, обостряне на тона, директни предизвестия, че изобщо не бързат да ни впишат в главния си закон. И още, и още.

Били сме фашисти, крещят същинските фашисти...

Виктория Георгиева, коментар за 

***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР