В понеделник американският президент Тръмп ще приветства българския премиер Бойко

...
В понеделник американският президент Тръмп ще приветства българския премиер Бойко
Коментари Харесай

Modern Diplomacy: Какво да очакваме от визитата на Борисов в Белия Дом

В понеделник американският президент Тръмп ще приветства българския министър председател Бойко Борисов в Белия Дом за двустранна среща. Прес-Секретарят на Белия Дом заяви, че Тръмп и Борисов имат намерение да обсъдят сигурността в Черно море, енергийни въпроси и противопоставяне на зловредни въздействия – тематики, подплатени от съветската нишка, както може да се чака.
Това не е първата аудиенция в Белия Дом за Борисов, който се е срещал с президента Обама там през 2012-та.

Истинската причина за удоволствието, обаче, е крупната българска покупка на американски самолети тази година.

През август, България купи осем самолета Ф-16 от Съединени американски щати за немалката сума от 1.2млрд $. Визитите в Белия Дом с водачи на задгранични страни по принцип са с цел да им се благодари за нещо и покупката на Ф-16 е това, за което става въпрос тук. Съединени американски щати са удовлетворени продавачи, а България е удовлетворен покупател.

В региона на енергетиката, България гледа към Америка в опит за нашарване на източниците и самостоятелност от съветски природен газ. В това ясно се пресичат американските ползи. България се съгласи за първи път на покупки на природен газ през май. А предходната седмица министър председателят Борисов се срещна с американския дипломат в Гърция, с цел да разиска опцията за закупуване на американски течен газ.

Това, което не се загатва в формалната позиция на Белия Дом, е, че визовият режим също ще бъде тематика на диалог. Премиерът най-вероятно ще изиска от Тръмп да отстрани визовите ограничавания за българи – въпрос, който българското държавно управление гони от много време. Президентът Радев повдигна тематиката с президента Тръмп също в коридорите на Генералната Асамблея на Организация на обединените нации през септември. Визовият режим падна за поляците предишния месец. Премиерът ще търси същия резултат и за нас. Малко евентуално е обаче Тръмп да ни даде зелена светлина.

Това, за което няма да чуем обществено в срещата, е тематиката за завръщането на бойците на ИДИЛ назад в Европа. Никой у нас не приказва за това, само че това е наболяла тематика за американското държавно управление. Ние самите нямаме проблем с бойци на ИДИЛ, само че като външна граница на Европейски Съюз и комшия на Турция, сме най-близката сухопътна входна точка до Близкия Изток. Миналата седмица Турция стартира да ги връща назад в Европа, а президентът Тръмп е неотстъпчив, че европейските страни с бойци на ИДИЛ би трябвало да поемат отговорност за тях. Западно-европейските страни не желаят да поемат отговорност за бойците си от Ислямска Държава, с цел да ги съдят или оправдават, което е разбираемо, само че също по този начин и дразнещо, тъй като европейците постоянно имат неоснователното очакване, че Америка някакси ще се погрижи и за това. Как България, която е на кръстопът сред Турция, Европейски Съюз и Съединени американски щати, реагира по въпроса ще е основно. В България не се приказва по този въпрос и другите източници на напън не са ясни, само че можем да си представим, че сме в обстановка на „ сред чука и наковалнята “. Така че връщането на бойци на ИДИЛ ще бъде още една тематика, която да следим и която няма да се появи обществено.

В предишното, като съдружници в НАТО, България е пособия на Америка с престъпни следствия в региона на тероризма, трафика на опиати и хора. Ето още една тематика, която ще следим по какъв начин ще се прокрадне.

Импийчмънта на Тръмп не е тематика в България, а във Вашингтон не се приказва за нищо друго. Ще бъде забавно дали министър председателят ще спомене нещо под формата на думи за поддръжка към Тръмп. Президентът Тръмп би оценил това, само че съгласно протокола министър председателят Борисов ще направи добре да стои надалеч от мнения за импийчмънта.

Директни и елементарни думички може да чакаме от Тръмп за България. Премиерът Борисов, въпреки това, учи британски и по тази причина срещата наложително ще има превод. Очаквайте една или две смешки от Тръмп за това, че ще го превеждат на български. Визитата няма да мине без това.

Ивета Чернева - създател в областта на сигурността и човешките права, служила в Американския Конгрес и за пет организации на Организация на обединените нации.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР