В понеделник, 2 март, Европейският съюз и Великобритания ще започнат

...
В понеделник, 2 март, Европейският съюз и Великобритания ще започнат
Коментари Харесай

Задават се невъзможни преговори с Лондон

В понеделник, 2 март, Европейският съюз и Англия ще стартират в Брюксел договаряния за новите си връзки, като първичните диалози ще продължат до 5 март. Всичко демонстрира, че те ще са тежки, с неразбираем резултат и по всяка възможност съглашение за свободна търговия сред общността и Лондон няма да има.

Министрите на Европейски Съюз по европейските въпроси утвърдиха на 25 февруари дефинитивно мандата за комерсиалните договаряния, като предизвестиха, че ще бъдат сложни. Англия излезе от съюза на 31 януари, само че разпоредбите му към момента се ползват и на процедура към този момент няма да има основни промени.

До края на годината двете страни би трябвало да се спогодят за бъдещите си връзки – от търговията до сигурността и други области, откакто министър председателят Борис Джонсън изключи опцията за удължение на преходния интервал. Липсата на съглашение до 31 декември ще докара до внезапен преход без правила в региона на търговията, пътуванията или съдействието в сигурността сред Англия и Европейски Съюз.

На среща в Брюксел министрите по европейските въпроси утвърдиха

мандата на Мишел Барние

да договаря с Лондон от името на блока.

Зад нас останаха доста сложни договаряния, предизвести немският държавен министър за Европа Михаел Рот във връзка договарянията за Брексит преди излизането на Лондон от Евросъюза. Сега обаче още веднъж ще е същински мъчно, акцентира той.

Бъдещето партньорство би трябвало да се основава на мощни задължения за гарантиране на равни условия за открита и почтена конкуренция, като се има поради географската непосредственост на Европейски Съюз и Англия и икономическата взаимозависимост, се споделя в известието на Съвета на общността. Европейският съюз е подготвен да подписа съглашение за свободна търговия, което ще подсигурява нулеви мита и квоти при търговията на артикули. Това съглашение би трябвало да обезпечи съдействие по митнически и регулаторни аспекти и е належащо да включва дейно ръководство, контрол, споразумяване на разногласия и осъществяване на договореностите.

Конкретно в областта на рибарството мандатът обрисува бъдещо партньорство въз основата на съществуващия взаимен достъп до водите, както и постоянни квоти. Такова съглашение би трябвало да бъде контрактувано до 1 юли 2020 година, с цел да има задоволително време за определяне на риболовните благоприятни условия след края на преходния интервал, посочи Брюксел.

От своя страна Мишел Барние сподели, че в случай че двете страни не се договорят за равнопоставена търговия, контракт за бъдещите връзки няма да бъде подписан. Той означи, че в него не може да не бъде включено условието за

равнопоставеност и за риболова.

Главният договарящ особено обърна внимание и върху настояването на Европейски Съюз английската страна да продължи да ползва европейските условия за произвеждане. В противоположен случай изрази подготвеност да вкара мита и квоти за английския импорт.

Барние предизвести, че времето за реализиране на съглашение – до края на годината, както пожелаха британците – е прекомерно малко, с цел да бъде свършено всичко. Той предизвести също, че съглашението за бъдещите връзки с английската страна няма да прилича комерсиалното съглашение с Канада. Англия ще е третият максимален търговски сътрудник на Европейски Съюз - за съпоставяне размерът на търговията с Канада е 10 пъти по-ограничен, аргументира се французинът.

Отговорът на Борис Джонсън не закъсня.

Обединеното кралство няма да толерира никакви условия от Европейския съюз за съблюдаване на европейското законодателство, съобщи той пред австрийския канцлер Себастиан Курц по време на диалози в Лондон. Както и че на Острова не чакат Европейски Съюз да съблюдава английските закони. Англия се ангажира да поддържа нашите доста високи стандарти, се споделя в последвало изказване на Даунинг стрийт.

Говорител на английския министър председател още веднъж повтори мантрата, че страната "ще си върне пълня надзор над законите си и парите си на 1 януари следващата година ". Колкото до риболова, той добави, че Обединеното кралство не е гласувало два пъти, с цел да си върне контрола над риболовните си води, единствено с цел да го съобщи още веднъж.

Изявлението на представителя на Джонсън бе в благозвучие с по-рано оповестените позиции, че една от серионите спънки в идните договаряния ще е освобождението на Лондон от

юрисдикцията на Европейския съд.

На 24 февруари Даунинг стрийт заяви, че несъобразяването с регламентите на Брюксел и отхвърлянето на каквато и да било роля на Съда са приоритет пред обезпечаването на гладка търговия с Евросъюза. Бихме желали да имаме с Европейски Съюз съглашение за свободна търговия сходно на това сред блока и Канада, само че в случай че това не е допустимо, целта ни е да си върнем контрола над страната, оповестиха от английската столица.

Така още преди началото на договарянията Брюксел и Лондон обрисуваха своите червени линии, които, в случай че бъдат непокътнати, на процедура ще създадат невероятно сключването на комерсиално съглашение посред им. Твърдият Брексит, по този начин ловко избегнат от Борис Джонсън безусловно в последната минута, ще се стовари още веднъж пред него. Остава да се види дали английският министър председател ще съумее отново да изиграе някакъв факирски номер, с какъвто първия път съумя да го избегне.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР