В полунощ Барбадос заменяйки британската кралица Елизабет Втора като държавен

...
В полунощ Барбадос заменяйки британската кралица Елизабет Втора като държавен
Коментари Харесай

Барбадос официално се обяви за република

В среднощ Барбадос заменяйки английската кралица Елизабет Втора като държавен глава, оповестява " Ройтерс ".

С този акт страната скъса последните си колониални връзки близо 400 години след акостирането на първите британски кораби на карибския остров.

В 00.00 часа новата република се роди под радостните възгласи на стотици хора, събрали се в столицата Бриджтаун.

Тържественото събитие беше оповестено със салют от 21 топовни изстрела, а националният химн на Барбадос прозвуча на препълнения Площад на героите.

Британският престолонаследник принц Чарлс участва на свалянето на кралския щандарт на Елизабет Втора и на издигането на новия барбадоски байрак.
 Ражда се нова република: Барбадос споделя
Ражда се нова република: Барбадос споделя " довиждане " на кралица Елизабет II

55 години след оповестяването на независимостта на острова

Надеждата на републиканците е, че тази стъпка ще предизвика сходни полемики и в други някогашни английски колонии, на които кралица Елизабет към момента държавен глава.

Сандра Мейсън постави клетва като първи президент на Барбадос.

Раждането на републиката, тъкмо 55 години, откакто Барбадос афишира самостоятелност, прекъсва съвсем всички колониални връзки, свързвали острова с Англия, откогато британски транспортен съд го е оповестил за притежание на крал Джеймс Първи през 1625 година

Това може да предвещава по-широк опит от страна на други някогашни колонии да скъсат връзките си с английската монархия в миг, в който тя се приготвя и бъдещото възкачване на Чарлз на престола.
 Холандци и британци - най-големи носталгици по империята измежду някогашните колониални сили
Холандци и британци - най-големи носталгици по империята измежду някогашните колониални сили

Биха желали страната им към момента да е империя

Въпреки че Англия показва робството като един от греховете, останали в предишното, някои барбадосци упорстват за обезщетения от Лондон . Между 1627 година и 1833 година в Барбадос идват към 600 000 взети в иго африканци, които работят в захарните плантации, от които британските притежатели вършат положения.

Барбадос ще остане като република в границите на Общността на нациите - група от 54 страни в Африка, Азия, Америка и Европа с исторически връзки с Англия.

Последният път, когато кралицата беше отстранена като държавен глава, беше през 1992 година Тогава островът Мавриций, в Индийския океан се разгласи за република.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР