В Полша бе открит нов газопровод, който ще пренася норвежки

...
В Полша бе открит нов газопровод, който ще пренася норвежки
Коментари Харесай

Откриха нов газопровод между Полша и Норвегия

В Полша бе открит нов газопровод, който ще придвижва норвежки газ през Дания, с цел да ускори енергийната сигурност на страната и континента като цяло.

Това е " значим стадий по пътя към европейската самостоятелност от съветската сила ", съобщи на церемонията в Западна Полша норвежкият министър на енергетиката Терье Аасланд, представен от БГНЕС.

Балтийският водопровод има потенциал от 10 милиарда куб. м годишно и е връзка с Европът II, който свързва Норвегия и Германия.

Полският газов оператор PGNiG съобщи, че през 2023 година по газопровода ще се придвижват 6,5 милиарда куб. м газ, а през 2024 година количеството ще нарасне до 7,7 милиарда куб. м.

Доставките би трябвало да стартират на 1 октомври.

По-рано този месец Полша подписа договорка с норвежкия колос Equinor за 2,4 милиарда метра годишно - към 15 % от общото й ползване - от 2023 до 2033 година

Само допреди няколко години Полша зависеше от Русия за към две трети от годишното си ползване на газ, само че понижава зависимостта си посредством диверсификация на енергийните източници, в това число посредством потребление на импорт на полутечен природен газ.

Тази година съветският колос " Газпром " спря напълно доставките, откакто PGNiG отхвърли да заплати сметката си в рубли след съветската инвазия в Украйна.

Фредериксен също се базира на необяснимите течове от газопроводите " Северен поток " 1 и 2, свързващи Русия и Германия.

" Изключително тревожните събития са течовете от " Северен поток " 1 и 2 акцентират незабавната нужда от повишение на енергийната ни сигурност в Европа ", сподели тя.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР