В половината от проверените обществени поръчки на Столична община от

...
В половината от проверените обществени поръчки на Столична община от
Коментари Харесай

АДФИ откри индикатори за измама във всяка втора поръчка за ремонт в центъра на София

В половината от тестваните публични поръчки на Столична община от началото на 2018 година до края на 2021 година, за ремонт на централната градска зона, има основни нарушавания, както и открити знаци за машинация.

Това сочат данните от инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), предоставена от министъра на финансите.

Процедурите и договорите се отнасят за ремонтите в центъра София и включват публичните поръчки за възобновяване на пл. „ Народно заседание “, както и ремонта на жълтите павета.

Печално известният ремонт пред Народното събрание

Сега инспекторите от АДФИ също са открили редица нарушавания в три от шестте процедури по възлагане на публични поръчки, които са ревизирали.

В една от тях е основана методика за оценка, която не подсигурява действителна конкуренция и не дава опция да се оцени равнището на осъществяване, препоръчано във всяка оферта, оповестяват от Министерството на финансите.

По тази процедура е подписан контракт за строителство за съвсем 20 милиона лв..

При втората процедура, която е за избор на строителен контрол, комисията е отстранила трима участници, тъй като предложили по-благоприятни от междинната стойност на препоръчаните цени на останалите участници.

Мотиви всъщност за какво са отхвърлени писмените пояснения на остранените претенденти не са изложени, се открива в отчета на АДФИ.

В третата процедура, за избор на екип за ръководство и осъществяване на плана, е открито, че в офертите на отстранените пет от общо шест участници, има оферти, които са аналогични на препоръчаните от единствения участник, позволен до оценка.

Въпреки това комисията е приела, че е налице сходство, водещо до премахване от присъединяване. В активността на комисията АДФИ е открила знак за машинация.

Проверката на осъществяването на седемте контракта открива нарушавания в четири от тях.

В три контракта на обща стойност близо 22 млн. лева с Данък добавена стойност, не са предпазени финансовите ползи на възложителя, открива АДФИ. В два от тях не е планувана гаранция, обезпечаваща предплатено преведените средства.

При третия контракт е позволено възобновяване на дължимия задатък в размер на 2,5 млн. лв. по сметка на Столична община четири месеца след приключване периода на годност на банковата гаранция за предплатено преведени средства и след преустановяване на контракта.

В един от тестваните контракти на стойност 21,5 млн. лв. също е открит знак за машинация, защото претекстовете за прекратяването му опонират на показаните в хода на финансовата ревизия документи.

В същия контракт е открито, че от страна на Столична община, строителният контрол и външният съветник не е реализиран надзор.

При контракт, изпълняван в границите на план по стратегия „ Региони в напредък “, е открито, че е налице веселба от страна на изпълнителя, за което според контрактуваното се дължи наказателна клауза.

Към момента на осъществяване на инспекцията договорът е в развой на осъществяване, като дължимата наказателна клауза от изпълнителя, следва да бъде удържана при окончателното разплащане в контрактуваният размер и съгласно дните на веселба.

Кандидатът за кмет на София от " ПП-ДБ " и " Спаси София " Васил Терзиев разгласи, че ще осведоми и Европейската прокуратура за резултатите от инспекцията на АДФИ.

" За следващ път ставаме очевидци на това по какъв начин се харчат европейски средства по „ нашенски “. Тази процедура би трябвало да спре незабавно, по тази причина неотложно ще сезирам Европейската прокуратура ”, разяснява Терзиев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР