В политическия календар на България месеците януари-март бяха наситени откъм

...
В политическия календар на България месеците януари-март бяха наситени откъм
Коментари Харесай

Конюнктурни победи и дългосрочни рискове: ГЕРБ губи от вътрешните скандали, БСП – от антиевропейската си реторика

 true
В политическия календар на България месеците януари-март бяха наситени откъм динамичност на събития, само че и на кавги. Макар и да е мъчно в края на тримесечния интервал да се мери точното въздействие на всяко едно от тях върху публичното мнение, постоянното изследване на " Алфа Рисърч " открива поредност от предстоящи и непредвидени резултати. Както и един извънредно забавен резултат – краткосрочното въздействие на шумни акции върху публичните настройки не съответствува наложително с по-дългосрочното влияние върху политическото и електорално държание на гласоподавателите.

Най-голямото тестване за Кабинета Борисов 3, договорката за ЧЕЗ , оказва и най-пряк отрицателен резултат върху неговия имидж. 57% са на мнение, че държавното управление е забъркано по някакъв метод в продажбата на най-голямото електроразпределително сдружение в България на пазарджишката компания " Инерком ", а един от уважаваните експерти-министри в кабинета, Теменужка Петкова, губи 10 пункта от своя персонален рейтинг.

Същевременно, 42% са на мнение, че в политически проект този скандал се употребява от съперниците на държавното управление, с цел да го смъкват от власт. Така, въпреки симпатизантите на ГЕРБ също да са сериозни към договорката, във връзка с държавното управление те заемат защитна позиция. В резултат, кабинетът резервира доверие от 21%, колкото имаше и през декември. С 4% обаче се усилват неговите критици (до 43%), като отрицателните настроения нарастват основно измежду столичани и жителите на селата.

Европредседателството и външно-политическата интензивност на кабинета , от своя страна, са главният запас за една по-широка социална поддръжка по основни тематики, надхвърляща електоралната база на съдружните сътрудници. 37% дефинират българското председателство на Съвета на Европейски Съюз като сполучливо до този миг, против едвам 13% - като несполучливо. 50% утвърждават целта на страната ни за европейска интеграция на страните от Западните Балкани. В този подтекст министър председателят Борисов покачва рейтинга си с 3% по отношение на декември. Министрите, директно зает с европейската политика, са измежду най-одобряваните в кабинета - Томислав Дончев, който покачва рейтинга си с нови 5 на 100, Лиляна Павлова, Екатерина Захариева.

Отзвукът от политическите изявления на съветския патриарх Кирил би трябвало да се означи на първо място измежду външно-политическите фактори, оказали ненадейно мощно въздействие върху публичното мнение. 67% правят оценка неговите думи, че българите не са показали благодарност към Русия като неприемливи и унизителни, 25% ги одобряват за допустими и обективни. Извън съответните думи обаче, за първи път се следи по-сериозно проблематизиране от необятни публични пластове на държанието, което Русия изисква към себе си. След тазгодишния 3-ти март, 43% са на мнение, че Русия упорства не за просто благодарност, каквато болшинството от хората в действителност демонстрират, само че и страната ни да следва нейния път на развиване. Което, също съгласно болшинството от българите, не подхожда на техния избор.

В резултат от тези промени, за първи път след Украинската рецесия и анексирането на Крим, е налице сериозен спад в обичайно позитивното отношение към Русия от 66% на 56% . Дали и в каква посока ще повлияе изострянето на напрежението сред Европа и Съединени американски щати от една страна, и Русия, от друга, поради отравянето на Скрипал, ще проличи в идващите месеци. Охладняването към Русия, обаче, паралелно с европейската интензивност на държавното управление, води до нов растеж на всекидневно високата поддръжка за Европейски Съюз (от 50% до 58%), само че също по този начин и до прочут растеж в утвърждението на Северноатлантическия алианс (от 38% до 44%).

Въпреки наситения с несъгласия сред институциите интервал и разминаващите се с държавното управление позиции по редица проблеми, президентът Румен Радев остава непокътнат от горещите настоящи кавги. С 59% утвърждение и 10% отрицание той реализира най-голям рейтинг от началото на своя мандат.

Eдин от най-интересните резултати от изследването е по какъв начин тази плеяда от разнообразни и даже разнопосочни събития въздейства на електоралната партийна поддръжка . След свадите към ЧЕЗ, акцията против приемането на Истанбулската спогодба, офанзивите против посредническата роля на България на европейската сцена, Българска социалистическа партия отбелязва свои символни победи и съкратява дистанцията с ГЕРБ до 2.5%. Антиевропейската като цяло изразителност на Българска социалистическа партия обаче я слага в самобитен капан във връзка с първите избори, на които ще бъде тествано нейното въздействие – Европейските през 2019 година Успявайки да ерозира облика на Европа измежду своите гласоподаватели, тя ги демотивира от присъединяване в тях до степен, че при проективен въпрос за избор на Евроизборите, дистанцията сред нея и ГЕРБ нараства на 7%. А това разрешава да се изведе и един по-общ стратегически проблем пред партиите – дали борбите за публичното мнение, които водят, могат да ги доведат до действителни електорални победи.

Редовното тримесечно изследване на " Алфа Рисърч " е извършено е в интервала 15 – 24 март 2018г. измежду 1025 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление по домовете на интервюираните лица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР