В подобна ситуация са и ДБ, и ИТН, които също

...
В подобна ситуация са и ДБ, и ИТН, които също
Коментари Харесай

Минчев пред Tribune: Радев остава доста самотен в неделя, видяхме какво направи на Нинова

В сходна обстановка са и Демократична България, и Има Такъв Народ, които също пострадаха от „ салто-морталета “ и измените, разяснява анализаторът
„ Приятелски огън “ и искрено подправени вести белязват седмицата сред първия и втория тур на президентските избори. Ще трансформират ли поръчките за съдружно държавно управление електоралните настройки? Какви са сюжетите за неделя? Питаме политическия анализатор Огнян Минчев.

Как ще коментирате подправената вест, че на балотажа в неделя в Турция ще се гласоподава за проф. Герджиков?

Не мога да разясня фалшив вести, тъй като „ фалшивките “ по принцип се основават в една акция с доста огромно движение и съвсем всекидневно. Ние към този момент свикнахме с този поток от подправени вести. Разбира се, сходни вести преследват обикновени, примитивни, националистически и ксенофобски реакции като – не гласувайте за него, този е „ турчин “ или неприятен човек. Това, на процедура, се е случвало десетки пъти.

Вашите прогнози за балотажа? Спомняме си по какъв начин Йордан Цонев разгласи, че Движение за права и свободи ще направи всичко, с цел да не завоюва Радев втори мандат!

Това че Движение за права и свободи няма да поддържа Румен Радев, е нещо което произтича от цялостното позициониране, както на президента, по този начин и на тази партия в българския политически развой в продължение на доста дълъг интервал от време. Що се отнася до резултатите от балотажа, първото нещо, което би трябвало да кажем, е, че той не е превдварително решен, както се считаше от доста наблюдаващи. Считаше се, че, надали не, Радев с лекост ще преодолее своя противник. Той щеше да го преодолее и на първия тур, само че изгуби един милион гласа спрямо предходния си избор през ноември 2016 година Така че балотажът в неделя ще бъде оспорван. Ще бъде съществено оспорван.

Кои са мощните и слабите страни на двамата претенденти като позициониране през последните дни на акцията?

Силната страна на Румен Радев е високият му рейтинг. Фактът, че той сега държи цялата власт в страната и може да си разреши да прави с институциите, каквото си желае в своя изгода и не се свени да го прави. По този метод той е в една привилегирована позиция, която много интензивно употребява. Слабите страни на Румен Радев в тази акция и на избора в неделя са следните – зад неговия рейтинг не стои действителна машина за готовност на гласоподаватели. Той направи всичко допустимо, с цел да унищожи тези политически машини, които го поддържаха и можеха да бъдат мотор на неговото преизбиране. Видяхме какво направи с Корнелия Нинова. Затова и не можем да чакаме, че Българска социалистическа партия ще бъде свръхмобилизирана като уред и като електорална машина, с цел да го поддържа в неделя. В една или друга степен това се отнася и за „ Демократична България “, която също беше много мощно ударена от софтуерното политическо творчество на Румен Радев в основаването на нови партии и в преструктурирането на тъй наречените протестно пространство. Партията на Слави Трифонов Има Такъв Народ, която също поддържа Румен Радев, първо се редуцира, може би на 60% спрямо вота на 11 юли и също така тя в никакъв случай не е имала електорална машина. Тя е популистка партия, която на процедура се основава на директната харизма на своя водач върху една забележителна, само че намаляваща част от българските гласоподаватели, основно от младите генерации. Не виждам друга основна политическа мощ, която да приложи своите старания като електорална машина и като политическа кампанийна мощност, с цел да поддържа Румен Радев. Вследствие на своите политически „ салто-морталета “ и измените към своите сътрудници от протестното пространство, които той реализира, на процедура Радев остава много уединен за балотажа в неделя.

Що се отнася до проф. Герджиков, неговият конкурент, главната уязвимост на проф. Герджиков е събитието, че той влезе в акцията, на процедура, в последния вероятен миг – 35 дни преди самите президентски избори. Това е доста малко време, с цел да може един човек като него да стане известно лице, нещо което той много сполучливо направи, въпреки всичко. Освен това той даде на гласоподавателите ясна визия за това какви позиции заема и в каква посока счита да води страната. Проф. Герджиков е високо образован и ерудиран човек, който има положителни политически качества. Той оптимално се възползва от времето, с което разполага. Така че, от позиция конфликт на хрумвания, каквито Румен Радев не е показал през 5-те години на своя мандат, Герджиков има несъмнено предимство, стига гласоподавателите да оценят това. Очаквам тази разлика сред двамата да се прояви отчетливо и на самия спор в четвъртък вечерта. Друга мощна страна на проф. Герджиков като президентски претендент е събитието, че зад него стоят две партийни машини на ГЕРБ и на Движение за права и свободи, въпреки че не зная дали ще го поддържат толкоз въодушевено и драговолно, колкото е належащо.

Защото въпреки всичко проф. Герджиков е един човек, който не е партийна кандидатура и не е непосредствен на партийните елити нито на ГЕРБ, нито на Движение за права и свободи, нито на която и да е друга партия. Но, по този начин или другояче, той ще разполага с тази поддръжка или най-малко със забележителна част от нея, без значение от това какъв брой непосредствен самия той може да се усеща или те да го усещат до себе си. И последно, само че не и по значение, динамичността на развиване на тази акция е в интерес на проф. Герджиков.

В динамичността на тази акция Румен Радев е наказан да губи, макар че на парламентарните избори последната неделя завоюва политическото придвижване, което той сътвори в лицето на двамата представители на служебното държавно управление – Кирил Петков и Асен Василев. Според мен те доста бързо ще наберат самостоятелна скорост, до момента в който в напъните си да стартира това ново придвижване Радев загърби тези политически фигури и организации, на които дължи самото си избиране преди пет години и самите си позиции в тъй наречените протестно придвижване през последната година и половина. Това няма да остане ненаказано.

Много зачестиха новините от Скопие кой ще ни е външен министър, по какъв начин длъжностен кабинет може да смъкна нашето „ несъгласие “ за начало на договарянията с Европейски Съюз?

Активността в Скопие е доста добре разбираема, защото тези политически сили, които са на власт в сегашното държавно управление, са в дълбока рецесия поради взаимоотношенията с България и „ ветото “, което страната ни постанова на Република Северна Македония по известни аргументи. Така че за тях е доста значимо да създават положителни вести, даже те да са прекомерно положителни. Това нас не ни визира директно. Това, което можем да кажем по този въпрос, е, че ще бъде изработен опит за реализиране на някакво отчасти съглашение или междинно съглашение със Скопие по проблемите на двустранните връзки, само че не считам, че то ще бъде от темперамент да отхвърли, отхвърли или заобиколи досегашната българска позиция, а по-скоро да я конкретизира по метод, по който да я направи по-ясно разбираема за нашите сътрудници и по-лесно допустима за тези сътрудници в подтекста на договарянията сред София и Скопие пред самия Европейски съюз.

Смятате ли, че по този начин фрагментиран, 47-ият парламент ще може да излъчи държавно управление?

Няма да бъде елементарно образуването на държавно управление, още повече, че изискванията авансово са много съществено лимитирани.

Първо, главно изискване в напъните да се образува държавно управление, е недопустимостта на договаряния с ГЕРБ и Движение за права и свободи като партии на статуквото. Като прибавим към партиите на статуквото и неприемливостта на партия „ Възраждане “ за този вид политика, която „ Продължаваме промяната “ /ПП/ биха провеждали, то държавно управление може да се образува с мандата на първата политическа мощ само и единствено в границите на 4 партийна коалиция сред Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Това са много разнообразни по своите позиции политически сили. Същевременно натискът върху тях да образуват държавно управление, въпреки за избран интервал от време, който няма да бъде нескончаем, ще бъде доста мощен. Защото без държавно управление в актуалната обстановка значи този вид ръководство на служебните кабинети на Румен Радев да продължи, а виждаме, че това ръководство води до провали в основни политики като опазване на здравето, ценова политика, енергийна политика, обучение. Това може да докара до доста по-мащабно развиване и задълбочаване на политическата рецесия и на всеобщо неодобрение, което да се изрази в съответни протестни дейности.

Очаквате държавно управление под напън?

Ще би трябвало да бъде основано държавно управление, още повече, че присъединяване във властта, каквато и да е тя, е едно избавително въже, един избавителен мост за политически водачи като Корнелия Нинова и Христо Иванов, пък даже и за Слави Трифонов. Защото присъединяване във властта може, въпреки и малко, да стабилизира техните позиции, без значение, че някои от тях са водачи в оставка. В България оставката не е завършек на нищо, тя е просто промеждутъчен стадий от нещо към друго нещо. И тези партии към главната партия – Политическа партия, ще бъдат стимулирани от тази гладна точка да се причислят към едно съдружно ръководство.

Корнелия Нинова ще продължи ли с напъните си да стабилизира Българска социалистическа партия и да се яви на избор за ръководител на партията на конгреса през януари?

Доколкото познаваме Корнелия Нинова, това би трябвало да е нейното желание. Но в обстановката, в която се намираме, динамичността на политическите процеси е доста огромна. Дали времето до януари ще бъде задоволително на Корнелия Нинова да стабилизира позицията си до такава степен, че да успее да се преутвърди като водач на този конгрес на Българска социалистическа партия, за мен е рано да се каже.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР