В почти всички учебници по социална психология се дава като

...
В почти всички учебници по социална психология се дава като
Коментари Харесай

Американски писател направи потресаващи разкрития за един от най-зловещите експерименти в историята на психологията

В съвсем всички учебници по обществена логика на психиката се дава като образец един от най-известните опити, придобил известност като " Станфордския опит " - на името на университета, където е изработен през 1971 година.

Целта е да се потвърди, че хора, сложени при разнообразни условия, могат да трансформират държанието и даже да стигнат до неподозирана за самите тях експанзия. Авторите на опита настояват, че са събрали като доброволци студенти с идентичен обществен и психически статус.

Половината от тях са сложени в положение на взаимозависимост като пандизчии, а другите стават надзиратели. Експериментът е преустановен прибързано. До такава степен се трансформира държанието и в двете контролни групи от доброволци.

Години по-късно американски публицист твърди, че опитът в действителност е фалшификат. Бен Блум стига до този извод, откакто съумява да беседва със " пандизчии " и " надзиратели " и изследва архива на университета.



През август 1971 година заключеният в мазето на Станфордския университет 22-годишен Дълглас стартира да удря по вратите и да крещи, че изгаря от вътрешната страна и би трябвало да излезе. Именно този миг става основен в най-мрачният опит, извършен от учените в региона на логиката на психиката през предишния век.

Това е опит, който е осъществен от американския психолог Филип Зимбардо с присъединяване на 18 доброволци. Задачата му е била да изследва реакциите на човек, който е лишен от независимост.

Доброволците били студенти, а за присъединяване в опита им дали обещание да платят по 15 $ дневно. Експериментът бил разчетен за две седмици. Мъжете били разграничени на инцидентен принцип на пандизчии и надзиратели.

Самият Зимбардо също се включва в опитите. Той дава директиви на " охранителите " и им изяснява, че не би трябвало да упражняват физическо принуждение по отношение на пандизчиите, само че могат да ги накарат въпреки всичко да се почувстват безпомощни.

Само след няколко дни практикуване на " специалността ", надзирателите почнали да издевателстват над пандизчиите. Не им давали да спят или да вървят до тоалетна. Те от своя страна изпадали в нервност и се опитвали да стачкуват. С течение на времето пространствата, в които се провеждал опитът, станали мръсни и мрачни.

И ето по какъв начин след толкоз години американският академик и публицист Бен Блум оповестява, че опитът в действителност бил в режисура. Той разкрива, че е намерил в архивите на Станфордския университет свидетелства, в които се споделя, че държанието на някои от " пандизчиите " било инсценирана.

" Дълбокото, по-значимо влияние на опита е в това, че всички ние имаме изобилен източник на евентуален садизъм, който се крие в нас и чака опция да се провре на повърхността ", написа Блум.

В други мемоари, открити от него в архива, един от надзирателите също признава, че се е правел на садист. Той се държал по този начин, че дейностите му след това да бъдат възприети като естствена демонстрация на свирепост.

Както написа Daily Mail, по-рано група учени подлага на критика забележките във връзка на появилите се детайлности и разкрития за един от най-зловещите опити в историята на логиката на психиката.

Превод и редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР