В почти всички състезателни уикенди във Формула 1 през 2022

...
В почти всички състезателни уикенди във Формула 1 през 2022
Коментари Харесай

От Астън Мартин обясниха нестандартния си подход към използването на гумите през 2022

В съвсем всички спортни уикенди във Формула 1 през 2022 година тимът на Астън Мартин приложи една ексцентрична тактика при потреблението на гумите на Пирели. Нестандартният метод на отбора от Силвърстоун не се състоеш в друго потребление на смесите на италианската компания в самите надпревари, а по-скоро в тяхната подготовка в хода на целия уикенд.

В съвсем всеки един спортен уикенд Себастиан Фетел и Ланс Строл правеха по най-малко една обиколка с ниско движение с всички гуми, които имат намерение да употребяват в надпреварата, без значение от кой вид са те. Това най-често се случваше в самото началото на съботната свободна подготовка.

Първоначалнот се смяташе, че тази тактика се ползва поради измененията в разпоредбите при започване на година. От старта на сезон 2022 отборите имаха право да загряват авансово гумите единствено преди сесиите, в които те считат да ги употребяват.

Така на практика Астън Мартин можеха да държат своите гуми в чохлите повече време, тъй като ги използваха в границите на две сесии в хода на уикенда. От екипа от Силвъсртоун обаче разкриха, че повода е много по-различна.

Директорът по представянето на Астън Мартин Том Маккълоу изясни, че неговият отбор е правил това, защото механиците са имали потребност от повече тренировки на „ същински “ пит стопове. По неговите думи механиците на тима са имали компликации с адаптирането си към новите за 2022 година 18-инчови гуми, които са по-тежки от 13-инчовите, които бяха употребявани до края на сезон 2021.

„ В началото на година имахме проблеми със стоповете. Бяхме в дъното на класирането за най-хубави стопове. Това доста затрудняваше нашите надпревари и избора ни на тактики. Открихме, че в тренировките не се представяхме толкоз зле, само че по някаква причина по време на надпреварите, когато колите идваха с висока скорост изпитвахме усложнения.

„ Затова взехме решение, че ще е добре да упражняваме действителни стопове в хода на уикендите, тъй като се видя, че това оказва помощ. Именно заради тази причина правехме тези обиколки при започване на третата подготовка. Обикновено в тях използвахме гуми, които в повечете случаи не използвахме в надпреварите. Това е повода “, сподели Маккълоу.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР