В Пловдив трябва да бъдат изградени денонощен педиатричен център и

...
В Пловдив трябва да бъдат изградени денонощен педиатричен център и
Коментари Харесай

Пловдив ще има денонощен педиатричен център и хоспис

В Пловдив би трябвало да бъдат построени денонощен педиатричен център и приют, който може да бъде ситуиран в някогашната Белодробна болница. Съседни общини, чиито поданици се лекуват в локалните лечебници, пък следва да поемат издръжката на избран брой кревати. Това бяха част от акцентите по време на общественото показване от Община Пловдив на плана Здравна тактика 2021-2030 година Поканени на полемиката през днешния ден бяха всички общински съветници, представители на синдикатите, на академичната общественост, на Лекарския съюз и РЗИ.

Стратегията беше показана от шефа на Общинска дирекция „ Здравеопазване “ доктор Калин Калинов. В нея с изключение на разбор на настоящото положение е препоръчана и визия за развиването на общинското опазване на здравето и на политики за реализация на главните цели. Д-р Калинов акцентира, че документът не е самоцел или търсене на изява, и окуражи свободния спор върху него, като помоли присъстващите да споделят своите забележки и оферти към него. Д-р Веселка Христамян, която оглавява здравната комисия в локалния парламент, посочи, че документът демонстрира стратегически дълготрайно мислене и крайната му цел е да бъде в интерес на хората. Идеята му е да се приключи нездравословната процедура на успеваемост за сметка на качество и да се вкарат в деяние механизми, които да понижат лимитирането на здравните услуги.

Като акценти от извършената среща бяха изтъкнати проблемите, свързани с учебното опазване на здравето, както и обезпечаване на високо качество при здравните услуги. Обсъден беше и целта за реализиране на взаимоотношение сред обособените лечебни заведения, персоналните лекари и незабавните центрове. Според всички присъстващи положителната съгласуваност и колаборация, която включва и медицинските експерти в учебния и трудовия бранш, е значителен детайл за ефикасната предварителна защита и профилактика. Промоцията на здравето в тази връзка беше изтъкната като значим аспект от тактиката. По предложение на проф. Ростислав Костадинов ще се намерения за потребление на ресурса на Факултета по публично здраве към МУ - Пловдив, с цел да се реализира оптимално нахлуване на научните наставления по тематиката в практиката.

Д-р Калинов изясни, че Общината е заложила развиването на педиатричен център, който да облекчи незабавните случаи с деца. В момента те се насочват към незабавните кабинети на УМБАЛ „ Св. Георги “, където скупчването на заболели не е функционално и съставлява риск от предаване на инфекции. Предложената идея ще позволи казуса с неналичието на профилирани кабинети, които да обслужват дребни пациенти след 19 ч.

Изключително обсъждана по време на срещата беше концепцията за развиване на приют, като се акцентира на вероятните способи за финансиране. Д-р Георги Цигаровски, който е новият ръководител на РК на БЛС, напомни, че неналичието на профилирани заведения по палиативни грижи попречва доста фамилии да съчетават трудовата си ангажираност с грижата за заболели родственици. В хода на разискването проф. Деспотова посочи, че полето на продължителните палиативни грижи сега се изчерпва с една здравна пътека, която е мощно дискриминативна, защото засяга единствено онкоболни в финален етап на болестта.

Експертите се съгласиха да се работи в посока оформяне на банка от запаси, с които тактиката да се осъществя. Предстоят още срещи, на които да се обсъдят детайлите и да се пристъпи към реализация.

Фонд ще дава стипендии на медицинските фрагменти

Дефицитът на медицински фрагменти се регистрира като един от главните проблеми пред опазването на здравето в Пловдив. Затова в плана на общинската Здравна тактика се планува основаването на Фонд за поддръжка на професионалното развиване на фрагменти в бранша. Експертите имат намерение той да бъде главен инструмент за привличане и задържане на медицински експерти в здравната система на общинско равнище.

В тази връзка тактиката предписва Фондът да се ползва за образование и специализация на лекари, медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лаборанти съгласно съответните потребности на общинските лечебни заведения. Помощта за подготвените в тези специалности ще се предлага под формата на ежемесечни стипендии, а запаси за тях ще постъпват посредством вноски от страна на общинските лечебни заведения, както и обществени финансови стратегии и планове. Дарителските акции също са залегнали като част от механизма по финансиране в концепцията.

Съседни общини да заплащат за кревати в градските лечебни заведения

Нова концепция за разрешаването на някои финансови проблеми в опазването на здравето на Пловдив беше огласена по време на общественото разискване на общинската Здравна тактика. Предложението е за финансово присъединяване на прилежащите общини в издръжката на избран брой кревати в здравни заведения под тепетата, където се лекуват техни поданици. Затова би могъл да се вкара квотен принцип, тъй че тежестта да се разпредели, изясни доктор Калин Калинов. Според него публично-частните партньорства са друго допустимо решение на казуса. Благотворителните акции също биха могли да подкрепят развиването и стабилизацията на опазването на здравето, разяснява още общинският здравен началник.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР