В Плана за развитие и устойчивост няма нищо за справяне

...
В Плана за развитие и устойчивост няма нищо за справяне
Коментари Харесай

Доц. Околийски, СЗО: В Плана за развитие и устойчивост няма нищо за справяне с пандемията

В Плана за развиване и резистентност няма нищо за справяне с пандемията, а е въпрос на време появяването на нов патоген и сериозен вирус. Тази позиция изрази в " Денят стартира " по Българска национална телевизия доцент Михаил Околийски, представителят на СЗО за България.

Според него, би трябвало да се влага дълготрайно в публичното здраве.

В този План за развиване и резистентност, с който имахме късмет да влагаме средства за една бъдеща готовност за идващия патоген, за идващия сериозен вирус, тъй като това е въпрос на време той да се появи, тези близо милиард, съвсем 700 милиона няма да се употребяват за това. В проекта за здраве няма нищо за справяне с пандемията, има някакви други действия, които не са свързани с публичното здраве. Разбрахме, че част от тях ще бъдат ревизирани от служебното държавно управление, само че е нужно в действителност да се обърне внимание на публичното здраве.

На въпрос за какво се случва това повече от 75% от наличните ваксини по света да са в ръцете на 10 страни, доцент Околийски съобщи, че това е поради алчността на богатите страни, които имат достъп до финансови средстава и не се вслушват в призивте на СЗО, а закупуват ваксини за тях самите.

По думите му, е нужна повече взаимност, тъй като това, че някои страни нямат никакъв или имат единствено стеснен достъп до ваксини, касае всички ни.

Мандатът ни към този миг не допуска опцията за дейности без позволение на съответното държавно управление. Трябва да има доста по-ефективен механизъм специалистите на СЗО да могат да дават препоръки. Трябва да се откри най-хубавият механизъм за партниране, с цел да може отговорът при сходни пандемии да е доста по-бърз и ефикасен, изясни доцент Околийски.

Процентът на имунизирани в международен мащаб към момента е към 10 на 100, нужно е да е доста повече, с цел да вървим с по-бързи стъпки към преодоляване на пандемията, счита специалистът.

Сега създадените ваксини защищават и от новите варианти, тъй че са ефикасни. При тестваните групи година по-рано, към момента има доста положително равнище на отбрана, изясни доцент Околийски.

Служебният министър на България се пробва посредством проучване на да откри каква е действителната отбрана измежду медицинския личен състав, което е доста добре, безапелационен е Околийски.

След това проучване може да се подчертава върху признатия проект за деяние, който включваше най-уязвимите групи, тъй че би трябвало да се стъпи на здрави данни, добави той.

Във всяка една страна спецификите са свързани и с народопсихологията, и със знанията на хората, по този начин се разпростира малко по малко една имунизационна акция, добави Околийски.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР