В писмо до служебния министър на туризма Стела Балтова от

...
В писмо до служебния министър на туризма Стела Балтова от
Коментари Харесай

АТИБ: Необходима е ясна политика по отношение на ваксините от страна на здравното министерство

 В писмо до служебния министър на туризма Стела Балтова от Алианса на туристическата промишленост в България (АТИБ), сплотяващ 15 браншови и съсловни организации упорстват за координирани дейности на кабинета, с които да се подкрепи оцеляването на туристическия бизнес в невиждано тежката обстановка, в която се намира в резултат на огранченията, наложени от ограниченията за неразпространение на Ковид-19.

Необходима е обща тактика и съгласуван проект за деяние на целия кабинет и на всички отраслови министерства, от чиято работа зависи туристическия бранш, безапелационни са от АТИБ. От организацията настояват кабинетът да изготви и да даде на представителите на сектора информация за бъдещите ограничения, които ще бъдат взети при положение, че страната ни е в " зелена “, " оранжева “ или " алена “ зона, както и при цялостен лок даун.

Трябва бизнесът да е изцяло наясно по какъв начин промяната на цветовете съгласно броя на заболелите и на имунизираните в страната ще се отрази на частния бизнес и заетите в него служащи. Кога и при какви условия ще бъдат ограничавани, затваряни и надлежно отваряни бизнеси, какви ще са компенсациите съгласно това дали фирмите са отчасти или напълно затворени, какви ще са обезщетенията за личния състав и ограниченията за опазване на работните места. 

" Имаме потребност да се дадат ясни инструкции какво се случва и какъв ще бъде режимът на работа на обособените сегменти на туризма – хотели, заведения за хранене, туроператори, екскурзоводи, инцидентен транспорт, конгресен и събитиен туризъм, детски туризъм, планински туризъм, спа туризъм и други “, се споделя в писмото.

Заради своята специфичност работата на туристическия бизнес зависи от активността на най-малко 7 министерства (Министерство на туризма, Министерство на труда и обществената политика, Министерство на стопанската система, Министерство на финансите, Министерство на здравеопазването, Министерство на външните работи, Министерство на енергетиката), а всяко от взетите решения рефлектира незабавно върху бизнеса, по тази причина ведомствата нямат право на неточност, отчитайки че туризмът е структуроопределящ за българската стопанска система бранш. 

От АТИБ оферират на вниманието Ви най-важните ограничения и дейности, които би трябвало да предприеме всяко от посочените 7 министерства, с цел да се подсигурява работата и оцеляването на туристическия бранш, който способства за сред 11 и 15 на 100 от Брутният вътрешен продукт и в който директно и индиректно са заети над 10 на 100 от работещите българи. Те ще бъдат показани и на уеб страницата на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в поредност от материали.

От АТИБ упорстват за следните съответни дейности от страна на Министерство на здравеопазването:

Настояваме предварителната информация във връзка с смяна на ситуацията да бъде свеждана до МТ и от там до асоциациите или непосредствено до тях, само че да не излиза в общественото пространство преди да е станало факт опасението, защото по този метод се всява непотребен боязън и тревога в жителите. Това рефлектира с незабавни отводи от към този момент заплатени резервации, което води до незабавни загуби.

Настояваме да има ясна и здравно обоснована политика във връзка с имунизациите, която да бъде закон за институциите и предписание за жителите. Без тази политика и разнопосочните сигнали във връзка с успеваемостта на имунизацията е невероятно доближаването ни до естествени равнища на работа.

Упражняване на надзор за съблюдаване на здравните ограничения.

Имаме потребност от ясни и практични инструкции какво се случва при групово пътешестване и някой от групата по време на път се окаже положителен. Как реагира лидера на групата? Какво тъкмо се случва с групата?Имаме потребност от практични инструкции.

Настояваме за взаимност на изискванията при влизане в дадени страни. Да се подписват двустранни съглашения, в случай че ситуацията разрешава, тъй че в случай че отсрещната страна не изисква проби или имунизационни документи, то и ние да не пожелаваме.

На двуседмична база да се вършат математически прогнози за вероятно развиване на заболеваемостта в другите дестинации и тази информация да бъде предоставяна на туристическия отрасъл.

Да се вземе решение както е в Европейските страни, да вземем за пример Испания, при влизане от алена зона да се влиза с антигенен тест, в случай че не може за всички, то най-малко за имунизираните.

Да се дават безвъзмездни антигенни проби:

–  На Туроператорите за пътуващите отвън и за влизащите в България туристи, които да бъдат тествани, като направата да е за сметка на екскурзианта.

–  На хотелиерите, които имат предпочитание и потребност да тестват личния състав за по-добра конюнктура и нараснала сигурност на клиентите в него.

Настояваме страната да направи нужните действия пред Европейската комисия за уеднаквяване придвижването на хора в границите на Европейския съюз – при една и съща конюнктура да има идентични правила за придвижване в страните.

 

С координирани дейности за избавяне на туристическия бранш, държавното управление ще покаже ангажираност към проблемите на промишлеността и оценяване на обстоятелството, че туризмът способства за 11-15 на 100 от Брутният вътрешен продукт, а над 10 на 100 от работещите българи са директно или индиректно заети в бранша, безапелационни са от АТИБ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР