В петък започна премахването на последната незаконна сграда на фирмата

...
В петък започна премахването на последната незаконна сграда на фирмата
Коментари Харесай

Общината премахва последните незаконни строежи на фирма на Румен Гайтански - Вълка в ловен парк Искър

В петък стартира премахването на последната противозаконна постройка на компанията на Румен Гайтански - Вълка в Държавно ловно стопанство " Искър ". Това заяви кметът на София Васил Терзиев във Facebook.

Новината идва, откакто през февруари Върховният административен съд (ВАС) Сградите са свързани с компанията на Гайтански " Био Майнинг " АД. Съдът и постанови, че те би трябвало да бъдат съборени от компанията, която ги е построила.

Постройките, които се събарят сега, са ситуирани покрай източния бряг на язовир " Искър ". По думите на Терзиев събарянето се прави от общинско сдружение, на което е било предоставено наложително осъществяване на заповедите, откакто срокът за непринудено осъществяване от компанията на Гайтански е изминал.

" По предварителна оценка премахването на постройките ще отнеме сред 3 и 6 месеца и ще коства на общината до 2.4 млн лева Сумата, която Столичната община ще заплати на общинското дружество, ще бъде предявена по правосъден ред на сдружението ", написа още Терзиев.

Причината за решението за събарянето на постройките е, че те нямат позволение за градеж, нито утвърдени капиталови планове. Фирмата и стопанството апелираха заповедта на Столичната община с аргумента, че постройките не са нови, а им е изработен ремонт. Решението на Върховен административен съд обаче удостоверява, че те би трябвало да бъдат съборени.

По-рано през 2023 година Върховен административен съд реши още, че ловният хотел на компанията на Гайтански също би трябвало да бъде съборен. В края на 2021 година Софийският административен съд анулира решението за срутване на хотела с мотив, че става въпрос за ремонт на остаряла постройка, а не за градеж на нова. Впоследствие обаче това решение също беше анулирано.

" Био Майнинг " АД има подписан контракт от 2016 година с Югозападното държавно дружество (ЮЗДП) - Благоевград , под чието управление е ловното стопанство. Той е за създаване, ремонт и поддръжка на биотехнически уреди, горски пътища и ловна база.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР