В петък вечерта седем въоръжени ислямисти щурмуваха хотел Пърл бийч

...
В петък вечерта седем въоръжени ислямисти щурмуваха хотел Пърл бийч
Коментари Харесай

Служител на СЗО е убит при нападение на хотел в Могадишу

В петък вечерта седем въоръжени ислямисти щурмуваха хотел " Пърл бийч " на морския бряг в Могадишу. По данни на сомалийската полиция по време на шестчасовата блокада са починали шестима мирни жители и са ранени 10 души. Трима членове на силите за сигурност също са починали при нападението.

" Съкрушен съм от загубата на чиновник на СЗО при неотдавнашното нахлуване в Могадишу ", написа Гебрейесус в Туитър и заключи: " Осъждаме всички набези против мирни жители и филантропични служащи ".

" Аш Шабаб " поеха отговорност за нападението, заявявайки, че то е било ориентирано към място, посещавано от управляващите, напомня Българска телеграфна агенция. Групата стартира протест против федералното държавно управление, подкрепяно от интернационалната общественост, преди повече от петнадесет години. Ислямистите постоянно се насочват към хотели, в които нормално се намират високопоставени сомалийски и задгранични чиновници.

Снимка: БТА/AП

Снимка: БТА/AП

В отчет до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през февруари генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че 2022 година е била най-смъртоносната година за цивилното население в Сомалия от 2017 година насам, значително поради нападенията на ислямистката формация.

Снимка: БТА/AП
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР