В петък само за ден станаха две катастрофи - влак

...
В петък само за ден станаха две катастрофи - влак
Коментари Харесай

В очакване на следващото „Хитрино“

В петък единствено за ден станаха две произшествия - трен блъсна кола и двама починаха, а на Илиянци се удариха две товарни композиции

120 хиляди лв. обезщетение за мъж, потърпевш при влаковата злополука в Хитрино, и 30 хиляди лв. за ранена в повредата жена би трябвало да изплати компанията "Булмаркет Рейл Карго " ООД, притежател на злощастната влакова комбинация, взривила гарата в Североизточна България на 10 декември 2016 година и шеф на машинистите, управлявали влака, Димитър Михнев и Радослав Петков.

Решението на състав на гражданското поделение на Софийския градски съд за приета отговорност и присъдено обезщетение излезе на 12 януари т. година, само че поради частно-правния си темперамент заинтересува само страните по делото и техните юристи. Темата "Хитрино ", която в по-широк смисъл е епопея за положението на железопътната мрежа у нас и осъществяването на товарни и пътнически транспорти по тази мрежа, "отшумя като приказка ".

От декември 2016 година до през днешния ден, без да сме отраслови кореспонденти или занимаващи се с железниците служители, оставаме с персоналните усещания, че в бранша нищо кой знае какъв брой не се е трансформирало, като изключим очуканите образци за актуализирани вагони или внезапния скок на междинната възраст в управителния състав на стоманените пътища, написа. А в случай че не се е трансформирало в действителност, при равни други условия - положение на фрагментите, на пътищата и на железопътния състав, няма причина да не бъдем нащрек за сходни произшествия и в бъдеще.

И животът не ни кара да чакаме. В петък единствено за ден станаха две произшествия - трен блъсна кола и двама починаха, а на Илиянци се удариха две товарни композиции - едната за солна киселина, другата за мазут, за благополучие и двете празни. Собственик на вагоните и шеф на машинистите е същата частна компания, откъдето дават обещание, че са открили, че злополуката е станала по нехайство на машинисти, а са ги подложили на "пълна дисциплинарна и материална отговорност ". И в Хитрино го отнесоха единствено машинистите.

Причините ще ги нищи следствието. Друга ми беше приказката. Навремето, при започване на предишния век, откакто пускат трамваите, стартират и белите с тях. Първата жертва на градския стоманен превоз станало 9-годишното слугинче Велика Андреева, прегазено през 1901 от оповестения за некомпетентен машинист Трайко Якимов, който допреди да стартира да кара, бил чистач на вагоните. За малко време пристигнала една черна серия, трамваите като че ли бягали на лов за военни - сгазили смъртоносно шестима - четирима генерали и двама полковници, доста е допустимо на по-малките чинове и цивилните да не са им обръщали внимание. Накрая на ул. "Витоша " кола "13 " прегазила един жандарм. И било взето съществено решение. От трамвайната компания премахнали 13-а линия. Та в очакване на идващото железопътно транспортно произшествие да не стоим със скръстени ръце. Примерно да стопираме влаковете в петъчни дни. Или най-малко компаниите каръци да си сменят имената. И да не помогне, пък като че ли няма да навреди...
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР