В петък полският премиер посрещна председателя на Европейската комисия. Урсула

...
В петък полският премиер посрещна председателя на Европейската комисия. Урсула
Коментари Харесай

Пари срещу Реформи: Брюксел ще отблокира 137 милиарда евро за Полша

В петък полският министър председател посрещна ръководителя на Европейската комисия. Урсула фон дер Лайен пътува до Полша, с цел да разгласи желанието си да отпусне 137 милиарда евро за Варшава през идващите няколко дни. За Доналд Туск, който е на поста от декември, това е първа политическа победа, отбелязваща завръщането на страната му на европейската сцена.
Това е доста съдбоносен ден за нас, направихме доста, положихме големи старания. Полските жители избраха демокрацията и върховенството на закона на 15 октомври. Те са същинските герои на полската история.
Доналд Туск – министър председател на Полша

Тези средства, които идват от кохезионния фонд и проекта за възобновяване на Съюза, до момента бяха замразени заради дейности на предходното ултраконсервативно държавно управление против самостоятелната правосъдна система и върховенството на закона. Доналд Туск не искаше да губи време и показа редица промени, които убедиха Комисията.
Силно поздравявам проекта за деяние, който вашето държавно управление показа на държавите-членки тази седмица. Това е мощна поръчка, ясна пътна карта за Полша и вашите старания са решаващи.
Урсула фон дер Лайен – ръководител на Европейската комисия

Решението за парите ще бъде публично оповестено идната седмица от колегиума на комисарите.

Въпреки въодушевлението му от обстоятелството, че над 137 милиарда евро евентуално скоро могат да бъдат отблокирани за Полша, министър-председателят Доналд Туск употребява тази конференция, с цел да изрази угриженост за полските фермери. Той насочи ясно обръщение към Брюксел, като сподели, че: когато се поддържа Украйна, ориста на хората в Европа не би трябвало да се слага на карта, имайки поради полските фермери, които стачкуват на украинската граница, недоволни, че евтините украински хранителни артикули заливат локалния пазар.

 

Мейб Макмеън – Euronews
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР