В петък на 38-годишна възраст почина Явор Захариев, един от

...
В петък на 38-годишна възраст почина Явор Захариев, един от
Коментари Харесай

Явор Захариев и Gravity Co. - музика и послание отвъд очевидното

В петък на 38-годишна възраст умря Явор Захариев, един от най-отличителните гласове в българската музика.* Той е прочут най-много като вокалиста на Gravity Co. , а малко по-назад във времето, през втората половина на 90-те беше и част от Vougang in Traffic.

Както животът, по този начин и музикалният му път са казус за българската сцена.

В интервютата си след 2010 година той намерено говореше за зависимостта си към хероина и многочислените опити да я победи. Това трансформира Захариев в една от дребното обществени персони, които са споделяли сложния си опит с персонален проблем и то без това да засенчи значимостта на музиката – образец, който за жалост рядко беше следван и към този миг той остава измежду единиците, които са се пробвали да разчупят стигмата, да олекотят пътя назад за тези след него. Явор излизаше напред с рядко откровен глас, в среда, в която имитативността е главен приоритет, а изчисленият имидж нещо, което се наглася даже и без да има за пред кого.



Gravity Co. бяха една от първите групи в България, които построиха мост сред електронната музика и различния рок. От трескавото наваксване със западните трендове, в което българската музика се впусна след 1989 година, те направиха нещо по едно и също време характерно, не за всеки, само че и за задоволително необятна аудитория, че да окаже резултат.

Заедно с групи като Babyface Clan, разрушиха и визията, че българска музика може да съществува единствено на български език. Песента им Wings стигна до ефира на MTV, на няколко пъти свириха и отвън България. Дори и в най-силния си интервал, групата не правеше дълги турнета, а всеки техен лайв беше особено събитие – ранните им години са запаметени в концертния филм Live (2003).



Явор Захариев се разделяше на два пъти с Gravity Co., група, която в съвсем 20-годишната си история, остана без аналог на локалната сцена. Последното събиране, предшествано от тригодишно лекуване за подвластни в Хърватия, се случи предходната година. На фона на няколко разпродадени концерта в София и страната, групата стартира да загатва, че нови песни могат да бъдат предстоящи в близко бъдеще – тъжният процес на събитията идва тъкмо, когато към тях имаше положително очакване за нещо ново и мощно, а публиката им събираше няколко генерации слушатели.

Последният им албум дружно остана Lost Satellite (2012), трети след U (2002) и Instinct (2004). Сега заглавието му провокира даже по-меланхолични асоциации.

" Ако вкараме персоналните проблеми в музиката си, тя ще се скапе " - диалог с Явор Захариев за " Дневник " през 2012 година може да прочетете тук.

*Явор Захариев беше признат в реанимация на 3 април, в тежко положение и с заплаха за живота, откакто бе открит в безпомощно положение в дома си. Засега точна причина за преждевременната му гибел не е обявена.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР