В петък, 17 ноември, малкият борд на директорите на OpenAI

...
В петък, 17 ноември, малкият борд на директорите на OpenAI
Коментари Харесай

Изкуственият интелект - бизнес, любопитство и риск

В петък, 17 ноември, дребният ръб на шефовете на OpenAI ненадейно уволни своя основен изпълнителен шеф и съосновател Сам Алтман " заради загуба на доверие ". Не бяха предоставени повече детайлности за аргументите.

Но във вторник вечерта Алтман се върна на стола на изпълнителния шеф , откакто повече от 700 от 770-те чиновници на компанията стачкуваха и заплашиха да го последват в писмен тип. Altman беше подсилен и от Microsoft, главният вложител на OpenAI.

Повечето от членовете на борда, които уволниха Алтман, бяха отстранени. На техните места заеха нови хора - механически ръководители и някогашният министър на финансите на Съединени американски щати Лари Съмърс.

Експертите означават, че тези няколко безредни дни освен трансформираха компанията, само че и повлияха на промишлеността за изкуствен интелект като цяло.

Те повдигнаха няколко значими въпроса: за скоростта на развиване на ИИ, за салдото на комерсиалните и хуманистичните ползи на техните разработчици, както и за какво тези мощни напреднали технологии са съсредоточени в ръцете на толкоз дребна група хора и какво ще се случи, в случай че се скарат.

" Хората, разработващи " мощен ИИ ", не могат да плануват следствията от дейностите си три дни авансово ", по този начин Анджей Драган, професор по квантова физика във Варшавския университет, разказа обстановката в X (бившият Twitter).
 От OpenAI преговаряли с Алтман да се върне като основен изпълнителен шеф
От OpenAI преговаряли с Алтман да се върне като основен изпълнителен шеф

Ново развиване на проблема

38-годишният Алтман, се счита за лицето на революцията на ИИ и се свързва с феноменалния триумф на ChatGPT.

С идването си онлайн през ноември 2022 година този чатбот може безапелационно да дава отговор на въпроси, да написа лирика и музика, да основава компютърен код и доста повече. В началото на ноември Алтман сподели, че се употребява от към 100 милиона души седмично.

Потребителите и вложителите незабавно посрещнаха ChatGPT с възторг, само че специалистите и политиците в доста страни бяха внимателни , призовавайки за въвеждане на механизми за контролиране на ИИ промишлеността.

Самият Алтман неведнъж е призовавал за създаване на регулаторно законодателство в региона на ИИ.

" Вярваме, че изгодите от инструментите, които сме употребявали до момента, надалеч надвишават рисковете, само че гарантирането на тяхната сигурност е жизненоважно за нашата работа " , сподели той пред Сената на Съединени американски щати през май.

Експертите са загрижени за разпространяването на агитация и погрешна информация, замяната на хора на пазара на труда и други опасности - до изземването на контрола над цивилизацията от машини.

Особено безпокойствие провокира ползата на софтуерните компании към по този начин наречения " ИИ с общо предопределение " - форма на изкуствен интелект, която на доктрина би могла да подхожда на тази на хората.

Когато Алтман основава OpenAI с Илон Мъск, компанията определяше себе си с нестопанска цел и нейната задача бе определена като " придвижване на цифровия разсъдък в интерес на цялото човечество ", без оглед на финансовата възвръщаемост.
 Мъск жигосах изкуствения разсъдък като риск за човечеството
Мъск жигосах изкуствения разсъдък като риск за човечеството

28 страни, в това число Съединени американски щати, Китай и Европейски Съюз, подписаха " Декларацията от Блечли " за групово ръководство на рисковете

Но по-късно се оказа, изчислителна мощ за работата на ИИ системи зависи от невиждано количество сила. През 2019 година OpenAI основа ново комерсиално крило за да привличе вложения. Не всички в компанията се съгласиха с това: по това време по-специално Илон Мъск напусна.

Основният вложител в OpenAI беше Microsoft, който влага милиарди долари в подмяна на 49% от компанията .

За да резервира OpenAI правилен на първичната си хуманистична цел, Алтман сътвори необикновена корпоративна конструкция за него : дребен ръб на шефовете с нестопанска цел следи работата на комерсиалното поделение.

" Бордът може да ме уволни, мисля, че това е значимо ", сподели Алтман пред Bloomberg през юни.

В резултат на това този ръб в действителност го уволни в неочакван видео диалог, до момента в който Алтман беше в Лас Вегас за съревнование от Формула 1, съгласно Wall Street Journal, цитирайки чиновници на компанията.

Бордът сподели, че Алтман " не е бил постоянно прям в връзката си с борда " , без в допълнение пояснение.

Директорите не дадоха никакви отговори на чиновниците на компанията. Според WSJ бордът е отказал да отговори, базирайки се на правни аргументи.

Има догатки, че проблемът се състои в  продължаващата комерсиализация на OpenAI , с което бордът на шефовете, чиято роля е да подсигурява хуманистичната задача на компанията, не е склонен.

Преди абсурда компанията планираше да продаде акции на чиновници на вложители, което би нараснало общата стойност на компанията до 86 милиарда $.

Други теории се въртяха към страничните планове на Altman, основани на ИИ, както и въпроси по отношение на интелектуалната благосъстоятелност на компанията.
 Microsoft ще търси място в борда на OpenAI, в случай че Сам Алтман се върне
Microsoft ще търси място в борда на OpenAI, в случай че Сам Алтман се върне

Технологичният свят следи за развиването на обстановката

По-късно в известие до чиновниците бордът на шефовете акцентира, че уволнението не е " реакция на корист " . А Емет Шиър, който стана новият началник на компанията (за към ден), сподели, че напускането на Алтман не е обвързвано с " никакви съответни различия по въпросите на сигурността ".

По този метод Шиър косвено отхвърли слуховете, че Алтман се пробва да употребява разработките на OpenAI за персонални цели.

В четвъртък Ройтерс заяви, цитирайки двама неназовани чиновници на компанията, че малко преди свалянето на Алтман, екипът за разработка на OpenAI е изразил о пасения по отношение на вероятен пробив в основаването на доста по-силен ИИ от актуалните благоприятни условия.

Според организацията разработчиците са написали писмо до борда на шефовете, в което са говорили за заплахите от идните AGI системи - " ИИ с общо предопределение ". Те би трябвало да взаимодействат без значение с външния свят и може да са по-добри от хората в решаването на множеството бизнес проблеми.

Според чиновниците те са имали учредения да считат, че компанията работи върху избрана система Q* (произнесено Кю Стар), която, поради нужните изчислителни запаси, към този момент взема решение избрани математически проблеми. Въпреки че тези проблеми не бяха доста сложни (взети са от курс в началното училище), компанията има вяра, че капацитетът на тази система е доста огромен.

Ако успее, OpenAI може да се приближи още повече до основаването на система, която може да бъде картографирана в човешкия разум.

Самият Алтман, говорейки на форума за азиатско-тихоокеанско икономическо съдействие предходната седмица, загатна за нови забележителни достижения за неговата компания.

" Четири пъти в историята на OpenAI, последно през последните седмици, видях със личните си очи по какъв начин наподобява, че отдръпваме завесата на незнанието и сътворяваме нови граници на откритията . Да имам тази опция е най-голямата чест в живота ми от професионална позиция ", сподели Алтман.

В борда към този момент влизат шефът на компютърния колос SalesForce Брет Тейлър, някогашният министър на финансите на Съединени американски щати Лари Съмърс, както и интернет предприемачът Адам Д`Анджело, създател на услугата за въпроси и отговори Quora. D`Angelo е единственият член на някогашния ръб на шефовете на OpenAi, който е запазил мястото си.

Очаква се бордът на шефовете да се разшири до девет души и да включва представител на Microsoft.
 Путин форсира създаването на изкуствен интелект, с цел да се бори със западния монопол
Путин форсира създаването на изкуствен интелект, с цел да се бори със западния монопол

Той предизвести, че логаритмите, създадени от западни платформи, съставляват екзистенциална опасност за Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР