В петък, 13 януари, българското кино ще празнува рождения си

...
В петък, 13 януари, българското кино ще празнува рождения си
Коментари Харесай

Петър Тодоров: 650 хиляди са гледали български филми в кината през 2022 г.

В петък, 13 януари, българското кино ще чества рождения си ден. При това не един ден, а цялостен месец. Така ще се означи годишнината от появяването на първия български филм на Васил Гендов – „ Българан е галант “, за чиято поява кинокритиците спорят дали е през 1910 или 1915 година. В навечерието на рождения ден на българското кино в студиото на „ Добро утро, Европа “ гостува шефът на Националния кино център (НФЦ) Петър Тодоров.

„ Миналата година е една от най-успешните за последните 30 години – 650 хиляди фенове са влезнали в кината да гледат български филми и са донесли към 6 милиона лв. доходи. Това е към 15% от общия доход от кино билети “, уточни Тодоров.

По неговите думи има интерес и към старите български филми и изобщо към киното от едно време, с цел да се види по какъв начин се е предписание.

„ В целия свят е тази наклонност и при нас не е по-различно “, добави той.
2022-а е по-успешна по отношение на 2020-а и 2021-а взети дружно. Хората започнаха да се връщат в кината, към този момент сме близо до равнищата от 2019 година.
Тодоров означи, че ползата към българското кино е много висок.

Той отхвърли изказванията, че НФЦ е раздал 44 млн. за филми и посочи, че това е целят бюджет, с който разполага институцията, само че тя няма административния потенциал, с цел да разпредели всички средства.

„ 17 милиона са вложени в българската кино промишленост “, разяснява Тодоров и добави, че са финансирани над 100 плана.

Той акцентира, че НФЦ не е единствената институция, която финансира филми у нас и уточни, че има филми, които са постигнали доста положителни резултати и без финансиране от НФЦ, давайки образец с „ Моралът е положителното “ и „ Нямаш място в нашия град “.

„ Един кино план е като жив организъм, той се развива, диша, живее, тъй че има огромна заплаха да залитне и да не приключи като добър филм, само че когато има добра основа на един добър сюжет, вероятността да стане добър филм е доста огромна “, акцентира шефът на НФЦ.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР