В петък, 10 февруари, САЩ наложиха санкции за корупция на

...
В петък, 10 февруари, САЩ наложиха санкции за корупция на
Коментари Харесай

Андрей Янкулов пред Дарик: Борба с корупцията по високите етажи на властта у нас не се води

В петък, 10 февруари, Съединени американски щати постановиха наказания за корупция на нови петима българи – някогашният финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов, някогашният вицепремиер и енергиен министър на кабинета „ Станишев “ Румен Овчаров, двама някогашни шефове на АЕЦ „ Козлодуй “, както и подсъдимият за шпионаж в интерес на руснаци Николай Малинов, който е водач на Движение „ Русофили “.

" Това са условия, които са известни в нашето обществено пространство от към този момент три години. Това евентуално е някакво верифициране на тези условия от американска страна, от техните органи, които се занимават с инспекция и изясняване на сходни обстоятелства и са взели решение да наложат съответните наказания ". Това разяснява в предаването " Кой приказва? " на Дарик радиоАндрей Янкулов,експерт в Антикорупционния фонд.

Припомняме, че с първата „ порция “ глобени - Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, българите в листата „ Магнитски “ са към този момент осем души.

Англия глоби: Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков (вече глобените по световния закон " Магнитски " на САЩ) като " забъркани в закононарушения, свързани с корупция, в това число корист с обществени средства. "

Действията на двете страни са координирани против " систематичната корупция в България ", довела до:
противозаконни персонални облаги;подкопаване на демократичните институции в страната;засилване на нездравословната ѝ взаимозависимост от съветските енергийни източници.
Овчаров, Николов и Генов са упрекнати в подкупи за контракти в енергетиката, " ограбили българския народ и страна със стотици милиони долари ".

Владислав Горанов - за споразумяване на рушвет в подмяна на приемането на удобно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес, както и за подкрепяне като министър на финансите подкупването на държавни лица и отнемане на страната от данъчни приходи в интерес на български олигарси.

Николай Малинов - за подкупване на арбитър, с цел да му позволи да пътува до Русия, откакто е упрекнат в шпионаж за тази страна.

" Нашите институции някак си блокираха по тази тематика ", съобщи още Андрей Янкулов. " Последното пояснение, което се даде обществено, е че защото Васил Божков не е в страната, не може да бъде разпитан, поради което и всички процесуално следствени дейности са стигнали до един стадий и не могат да продължат ".

Експертът изясни, чедистанционно с видеоконферентна връзка може да се организира разпит. Когато лицето е в друга страна това става със правосъдна поръчка. Ако отсъства единодушие от локалните способени управляващи да бъде извършен подобен разпит,съществуват способи, по които той може да бъде извършен, даже с някакво официално нарушаване. Ако локалните управляващи отхвърлят да спомагат за осъществяване на отдалечен разпит, биха могли да спомагат български дипломатически управляващи.

" Разследването на властовата корупция е работа на нашите органи. Тук не можем да пропуснем и свършеното, или по-точно несвършеното по всички сходни проблеми в общественото пространство, от КПКОНПИ. Никой не знае тази комисия какво работи по линия на откриване на корупцията ", разяснява още той.

По думите му тези органи са обезпечени материално, с човешки запас и с какво ли не, само че резултат от тяхната работа няма.

" Всеки вижда, че битка с корупцията по високите етажи на властта у нас не се води. На нас ни би трябвало работеща система на наказателно правораздаване, само че и на органите, които са свързани с тази система, които да се занимават с тези въпроси ", сподели Андрей Янкулов.

Той бе безапелационен, че не би трябвало да чакаме САЩда включват някакви хипотетично корумпирани длъжностни лица в такива описи, с цел да ги считаме за корумпирани. Имаме наши държавни институции, които да се занимават с тези въпроси, добави специалистът.

Има задоволително данни, с цел да се направи следствие по всички изказвания в американските наказания по закона „ Магнитски “. Това разяснява в понеделник, 13 февруари, служебният правосъден министър Крум Зарков пред NOVA.

„ Това важеше (че има задоволително данни за следствие, б.а.) и за първия път. Но ние нямаме в правосъдната власт прокуратура, която да може задоволително авторитетно и ясно да отсече, тъй че всички да се съгласят дали това, което е казано, е правилно, или не е “, сподели Зарков.

В същия дух се изрече и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който даде обещание полицията да стартира инспекции и добави, че се е натъквал на преписки, спирани от профилираната прокуратура. Каза още, че в прокуратурата има десетина преписки, засягащи корупция на доста високите етажи на властта и чака развиване по тях.

" Проблемът е, че решенията дали да се стартира едно разслдване, дали да се повдигне обвиняване по него, всички тези решения у нас са заключени единствено и само в прокуратурата ", съобщи Андрей Янкулов.

По думите му няма процедурни благоприятни условия за надзор на това по какъв начин се вземат тези решения. А без повече благоприятни условия за самостоятелна инспекция върху тези решения, ние ще продължаваме да реализираме същите резултати.

Наскоро Бойко Борисов се отхвърли от Горанов и разгласи, че първата им работа в новия парламент ще е да одобряват антикорупционно законодателство. По тематиката Андрей Янкулов разяснява следното: " Такива изказвания сме слушали много. Слушали сме и противоположните – че правосъдната промяна е завършила. Преди 5-6 години това го разгласи едно държавно управление на ГЕРБ. Сега се оказва, че още в първия ден ГЕРБ ще работи за промяна. Какво им попречи за толкоз време от този момент до момента да придвижат тези въпроси, не е ясно ".

Експертът разяснява и корупцията в енергетиката: " По тази тематика бих припомнил – по два огромни плана в енергетиката има водени наказателни производства, по които обвинен е и Румен Овчаров – едното е за плана АЕЦ " Белене ", а другото еза Мини Бобов дол. И по двете производства следим едно необичайно събитие - покачване на обвиняванията към 10 години след ставане на въпросните инкриминирани покупко-продажби. Това е голямо закъснение във времето. Това обрича изначално тези производства на крах. Едното е прекъснато по отминалост, другото е върнато сега делото. Няма по какъв начин да приключат по упования от повдигащия обвиняването метод ".

Според Андрей Янкуловнашият имидж на европейска страна, стремяща се към изповядване на полезностите на господство на правото, страда доста от тази обстановка.

" И Съединени американски щати, и Англия ни постановат наказания, които са невиждани за страна членка на Европейски Съюз. Няма по какъв начин нашият имидж на европейска страна да не страда от тези обстоятелства. Очевидно е, че и за допускането ни в Шенген въпросът не е до техническите критерии. Ние би трябвало да реализираме някакви резултати във връзка с върховенството на правото у нас и битката с корупцията по високите етажи ", безапелационен е специалистът.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР