В пет германски провинции се проведе мащабна полицейска акция срещу

...
В пет германски провинции се проведе мащабна полицейска акция срещу
Коментари Харесай

Масови акции срещу нелегалния внос на източноевропейски работници в Германия

В пет немски провинции се организира огромна полицейска акция против злоупотреби в кланиците, от които пострадали са и доста българи, заети в сектора.

Тежките условия на труд и употребата на задгранични служащи в кланиците от дълго време са тематика на публични полемики в Германия, само че през последните няколко месеца дебатът се разгоря с нова мощ. Поводът беше, че няколко месопреработвателни предприятия се трансфораха в огромни огнища на ковид. Стана ясно, че огромна част от работещите в кланиците са наети от подизпълнителски компании, като по този метод месопреработвателната промишленост заобикаля задължението да обезпечи на въпросните служащи естествени условия на труд и живот, оповестява "Дойче Веле ".

Сред засегнатите са доста служащи от Източна Европа, в това число български жители. Само в най-голямата немска касапница, тази на компанията “Тьонис” в окръг Гютерсло, към месец юни работеха 590 българи. След като ясно, че над 1300 от служащите в кланицата са инфектирани с Ковид-19, тя беше краткотрайно затворена.

Преди към две седмици Бундестагът прегледа на първо четене нов закон за възстановяване контрола на отбраната на служащите. Той не разрешава наемането на външни служащи за осъществяването на някои съществени действия в месопреработвателната промишленост, като кръвопролитие, разфасоване и преправка. А от идната година се не разрешават и договорите с подизпълнители в сектора.

Срещу злоупотребите в кланиците е ориентирана и провежданата сега огромна акция в пет немски провинции. По информация на "Тагесшау ", интервенцията е против незаконния трафик на служащи в месната промишленост. Около 800 чиновници на реда правят претърсвания в провинциите Саксония, Долна Саксония, Саксония-Анхалт, Северен Рейн-Вестфалия и Берлин.

Полицейски чиновници са влезнали в над 40 жилища и работни площи, като най-мащабни са акциите в градовете Вайсенфелс в Саксония-Анхалт и Гарбсен в Долна Саксония. Фирми са подозирани, че са вкарвали в Германия служащи от Източна Европа с подправени или подправени документи. По данни на полицията, разследвани са 10 души на възраст сред 41 и 56 години, от които 8 мъже и две дами. Иззети са предмети на стойност 1,5 милиона евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР