В периода юли-декември 2020 г. беше отчетен ръст от 25%

...
В периода юли-декември 2020 г. беше отчетен ръст от 25%
Коментари Харесай

Пандемията научи българите да ползват кредитните си карти онлайн – броят на е-трансакциите нарасна с 25%


В интервала юли-декември 2020 година беше регистриран растеж от 25% на броя на онлайн преводите с кредитни карти , издадени от БНП Париба Лични Финанси в България. По време на първото затваряне доста българи започнаха да употребяват този финансов инструмент за онлайн покупки на храна и за покриване на ежедневни потребности като битови сметки. През втората половина на 2020 година онлайн покупки те с кредитна карта означиха впечатляващ растеж, изключително имайки поради двете затваряния през март и ноември, когато доста хора преоцениха финансовите си проекти и ограничиха някои разноски. Този растеж докара до нарастване с 25% на общия брой на онлайн преводите. Това демонстрира, че българите са подготвени да употребяват комфортни финансови принадлежности за отдалечено извършване на покупки и покриване на ежедневни потребности. Според данните на банката междинният размер на онлайн преводите през втората половина на 2020 година е 58 лв..

Друго доказателство за възходящата убеденост от страна на хората при потреблението на кредитни карти е фактът, че броят на покупки те на артикули на погашение на равни месечни вноски набъбна с 12,3%. Това е явен знак, че макар продължаващата пандемия , българите са подготвени да продължат да използват и да купуват артикули за семейството на заем.

Новина във връзка с българския пазар на кредитни карти е, че БНП Париба Лични Финанси към този момент започва издаването на кредитните си карти и по директна поръчка от страна на клиента. Досега това беше допустимо единствено при положение, че хората заявяваха заем за покупка на стока на погашение. С това изобретение от ден на ден българи ще могат да се възползват от комфортния и новаторски финансов инструмент на един от водачите на пазара на потребителско кредитиране в България.

Това са някои от най-интересните трендове от второто издание на изследването „ Личните финанси на българина “ от БНП Париба Лични Финанси в България. То е основано на статистическите данни за преводите с дейни кредитни карти , издадени от банката. Проучването обгръща интервала юли-декември 2020 година

Най-често българите употребяват кредитните си карти за покупка на храна – 45% от преводите са в супермаркети на огромните търговски вериги, дребни хранителни магазини и профилирани магазини за алкохол и цигари. Този дял е непосредствен до първата половина на 2020 година, което демонстрира че покупателните привички на българите не са се трансформирали доста по време на пандемия та.

На втора позиция са покупки те в профилирани магазини от вида на „ Направи си самичък “, за бяла и черна техника, за ИТ техника, за облекла, за козметика, за украса на дома и по този начин нататък. Броят на преводите в този сегмент също е непосредствен до първата половина на годината. Експертите на БНП Париба Лични Финанси изясняват високия дял на този вид покупки с отдалечените работа и образование, когато хората купуваха модерни ИТ устройства – смарт телефони, преносими компютри и таблети, с цел да бъдат непрекъснато във връзка по време на затварянето. От друга страна, през лятото и есента доста българи направиха ремонт на домовете си, с цел да покачат комфорта на домашните офиси и класни стаи, и купуваха принадлежности и материали на заем.

На трето място с 15% са покупки те на артикули и услуги за развлечение и отдих като онлайн поръчки на храна, хотелски резервации през лятото, покупка на фамилни игри – бордови игри и ваучери за онлайн игри, онлайн поръчки на книги, пъзели и други. Този сегмент нараства с 3%, което се изяснява с второто затваряне, когато заведенията за хранене не работеха с клиенти и хората поръчваха храна за у дома, и с обстоятелството, че фамилиите търсеха способи да прекарват по-добре времето си дружно.

На 4-о и 5-о място са заплащанията за гориво и превоз. Те образуват близо 14% от всички преводи. В този сегмент се следи най-малък растеж от към 2%, което се изяснява с летните пътувания и късите ваканции през есенните празници. Хората използваха кредитните си карти, издадени от БНП Париба Лични Финанси в България и за покупки в заведения, в офиси на застрахователни компании и по този начин нататък.

Използваме кредитните си карти главно за заплащания

Българите употребяват кредитните си карти главно за заплащания на артикули и услуги, а не за изтегляне на пари в брой. През втората половина на 2020 година 70,3% от преводите бяха на ПОС терминал, което е доста повече спрямо 21,5% потребление на банкомат. Това е постоянна наклонност, имайки поради, че тези числа са доста близки до данните от първата половина на годината, когато съотношението ПОС-банкомат беше 70%-23%. Данните на БНП Париба Лични Финанси демонстрират, че 36% от заплащанията с кредитна карта през втората половина на 2020 година са безконтактни. Това се изяснява с развиването на технологиите във финансовия бранш и с желанието на хората да не допират банкноти или ПОС терминали по време на пандемия та. Средната стойност на безконтактните заплащания е 27 лв., което е растеж от 5 лв. спрямо интервала януари-юни 2020 година.

Според данните от изследването в интервала юли-декември 2020 година междинният размер на преводите на ПОС терминал е 53 лв., което е повече спрямо първата половина на годината, когато беше 48 лв.. От банкомат хората теглят приблизително 147 лв., което е растеж от 2 лв. спрямо януари-юни 2020 година.

Употребата на кредитните карти от БНП Париба Лични Финанси с най-висока междинна сума е преводът на средства от карта към банкова сметка – приблизително 749 лв.. Шест месеца по-рано сумата беше 707 лв..

Около 7% от преводите са за покупка на артикули на равни месечни вноски

Бързо се възвърне от пролетния локдаун сегментът на приложимост на кредитни карти за покупката на артикули на погашение. През втората половина на годината беше регистриран растеж от 12,3% спрямо първото полугодие и все още тези покупки са с дял от към 7% от всички преводи. Това демонстрира, че българите правят оценка удобството за покупка на нов смарт телефон, тв приемник или преносим компютър единствено за няколко минути и за погашение на стоките на равни месечни вноски. Така те си обезпечават непоклатимост на фамилния бюджет, което е доста значимо в актуалната обстановка.

34% от преводите бяха за онлайн покупки на междинна стойност 58 лв.

Онлайн извършването на покупки става все по-популярно в България. Доказателство за това е фактът, че делът на онлайн преводите с кредитна карта в интервала юли-декември е 34%. За съпоставяне през първата половина на 2020 година тази цифра беше 29%. През второто полугодие хората купуваха онлайн с кредитна карта облекла, домакинска техника, артикули за развлечение като книги, игри и пъзели, храна и питиета и по този начин нататък. Средната стойност на онлайн заплащания та е 58 лв..

Тенденцията за растеж на онлайн извършването на покупки се потвърждава и от последното издание на известната ранглиста „ Топ 10 на погашение “ за 2020 година. То сподели, че онлайн покупки те на артикули на погашение с потребителски заем набъбнаха с 14%.

БНП Париба Лични Финанси започва издаването на кредитни карти по директна поръчка

БНП Париба Лични Финанси в България започва издаването на кредитни карти по поръчка от страна на клиента. До момента единствено хора, които заявяваха покупка на артикули на погашение имаха достъп до комфортния финансов инструмент на банката. От в този момент нататък всеки може да съобщи кредитна карта MasterCard в някой от 45-те търговски офиса на банката.

БНП Париба Лични Финанси издава кредитни карти MasterCard с кредитен предел до 10 000 лв.. Картите оферират дълъг гратисен интервал до 58 дни. Те се издават и доставят гратис за клиента, преиздават се също гратис, нямат такса за СМС уведомяване или за издаване на месечно извлечение. С кредитните карти от БНП Париба Лични Финанси хората могат да купуват артикули на погашение в границите на кредитния предел при улеснена процедура и да превеждат пари от картата си към персонална банкова сметка.

Българите употребяват рационално кредитните си карти – 46% изплащат отговорностите с в границите на гратисния интервал

Според данните на БНП Париба Лични Финанси, българите употребяват рационално кредитните си карти – 46% от тях изплащат употребяваните суми на ПОС или онлайн в границите на гратисния интервал. Това значи, че те не заплащат каквато и да е рента. Една от аргументите за това е дългият гратисен интервал, предлаган от БНП Париба Лични Финанси, който е до 58 дни и разрешава на хората да ръководят рационално парите си. Друга причина е възходящата финансова просветеност на хората. Те са все по-запознати с другите финансови принадлежности и знаят по какъв начин да ги употребяват мъдро и да поддържат стандарта си на живот, без да натоварват в допълнение фамилния си бюджет.

Хората на възраст 31-50 години най-често употребяват кредитна карта

Статистиката на БНП Париба Лични Финанси демонстрира, че 54% от потребителите на кредитни карти , издадени от банката, са на възраст 31-50 години. Съотношението мъже-жени е съвсем равно – господата са 51%, а дамите 49%. Най-често кредитни карти се употребяват в София – 22% от преводите, Варна – 5,2% и Пловдив – 4,9%.

Във връзка с второто издание на изследването „ Личните финанси на българина “ шефът на БНП Париба Лични Финанси в България Жозе Салойо съобщи: „ С кредитната карта ние предлагаме на българите комфортен финансов инструмент, който им разрешава да заплащат, да пазарят на всички места, да се възползват от дълъг гратисен интервал и безвъзмездни услуги. Отсега нататък от ден на ден българи ще могат да заявят непосредствено кредитна карта от БНП Париба Лични Финанси и да имат бърз и елементарен достъп до средства тогава, когато са им нужни. Така те могат да се възползват от многочислените ѝ преимущества и да имат повече финансова независимост в сегашната обстановка. “

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР