В периода 2-4 април предстои посещение в България на делегация,

...
В периода 2-4 април предстои посещение в България на делегация,
Коментари Харесай

Габриел: Делегация, ръководена от зам.-генералния секретар на ОИСР Улрик Кнудсен ще посети България

В интервала 2-4 април следва посещаване в България на делегация, ръководена от заместник-генералния секретар на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) Улрик Кнудсен. Това е опция да бъде препотвърден задължението ни към привършване на преговорния развой.

 

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел във Facebook.

 

По думите ѝ България напредва решително и полаганите от страната ни старания се виждат и правят оценка в Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз е един от главните външнополитически цели на страната ни, показва Габриел.

" Днес под мое управление се организира съвещание на Междуведомствения координационен механизъм (МКМ) за Организацията за икономическо сътрудничество и раз, на което обсъдихме положението на процеса на присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Беше показана информация за констатациите и рекомендациите, получени от отчети от техническите прегледи, както и за към този момент подхванати и планувани ограничения за привеждане на политиките към стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ", разяснява вицепремиерът в оставка.

От последното съвещание на МКМ досега постигнахме следното: признато бе решение на Министерския съвет (МС) за допълнение към Националната пътна карта с действия по съдействие Организацията за икономическо сътрудничество и раз за тригодишния интервал от 2023 до 2025 г.; с решение на Министерски съвет беше избран състава на екип, работещ по въпросите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в посолството ни в Париж, с което изпълнихме уговорката за подсилване на потенциала на посолството, изясни Мария Габриел.

Според нея България способства интензивно към районните стратегии на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Югоизточна Европа и Евразия. Страната ни е ангажирана с финансов принос към програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Украйна. През февруари 2024 година бе подписано съглашение с организацията за даване на 100 000 евро към Регионалната програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Югоизточна Европа. С това България удостоверява уговорката си към развиването и промените в района на Югоизточна Европа, прибавя тя.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз и еврозоната са водещи цели за България, сподели Мария Габриел преди дни на брифинг в Министерския съвет с присъединяване на ръководителя на Еврогрупата Паскал Донахю.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР