В период, в който Credit Suisse е консорциум от международни

...
В период, в който Credit Suisse е консорциум от международни
Коментари Харесай

Мащабен теч на данни от Credit Suisse - обслужвала е наркодилъри, трафиканти и корумпирани политици

В интервал, в който Credit Suisse е консорциум от интернационалните медии разкри, че една от най-големите частни банки в света е обслужвала клиенти, забъркани в трафик на опиати, пране на пари, корупция, принуждение и други тежки закононарушения.

Мащабното приключване на данни за сметките на повече от 30 хиляди клиенти идва с помощта на неизвестен източник, подал сигнал пред немската медия Süddeutsche Zeitung. Тя разкрива информацията дружно с The Guardian, Le Monde, NDR, The New York Times и Miami Herald.

Изтичането на банковите данни на Credit Suisse от целия свят разкрива бенефициентите на над 100 милиарда швейцарски франка (1 франк е 0,96 евро), съхранявани в една от най-големите финансови институции в Швейцария. Информацията сочи, че Credit Suisse се е провалила в организацията и контрола макар многократните обещания в продължение на десетилетия да в профил съмнителните клиенти и противозаконните средства.

Credit Suisse неведнъж е откривала или поддържала банкови сметки за необятен набор от високорискови клиенти по цялото земно кълбо – в над 120 страни и територии, с централизация в разрастващите се страни.

Сред тези клиенти са: трафикант на хора във Филипините; началник на фондова борса в Хонконг, наказан на затвор за подкуп; милиардер, поръчал убийството на приятелката си - ливанска попзвезда; ръководители, разграбили държавната петролна компания на Венецуела; корумпирани политици от Египет до Украйна; някогашен началник на Siemens с десетки недекларирани милиони евро; шефове от разузнаването на Египет и Йемен, упрекнати в изтезания, и други

Една от сметките, основана във Ватикана, е била употребена за консумиране на 350 млн. евро за хипотетична корист, обвързвана с инвестиция в лондонски парцели. Тя е в центъра на настоящ углавен развой против няколко обвинени, в това число кардинал.

" Вярвам, че швейцарските закони за банковата загадка са аморални ", споделя източникът на информацията в изказването си пред Süddeutsche Zeitung. " Претекстът за отбрана на финансовата цялост е единствено смокинов лист, който прикрива срамната роля на швейцарските банки като сътрудници на укривателите на налози “.

От Credit Suisse отхвърлиха всевъзможни обвинявания. " Credit Suisse изрично отхвърля изказванията и изводите по отношение на хипотетичните бизнес практики на банката ", се споделя в изказване на финансовата институция. В него се твърди още, че разкритите от репортерите данни се основават на " селективна информация, извадена от подтекста, което води до преднамерено пояснение на бизнес държанието на банката ".

Банката също по този начин съобщи, че изказванията значително са „ исторически “ - в някои случаи датират от времена, когато " законите, практиките и упованията на финансовите институции са били доста разнообразни от тези, които са в този момент ".

Макар че някои от сметките в изтеклите данни са били открити още през 40-те години на ХХ век, повече от две трети са открити след 2000 година Много от тях са били отворени и през последното десетилетие, а една част не престават да са дейни и през днешния ден.

Моментът на приключване на информация надали би могъл да бъде по-неподходящ за Credit Suisse, която в последно време е забъркана в съществени кавги. Миналия месец ръководителят на борда на шефовете Антонио Орта-Осорио подаде оставка, откакто два пъти наруши Covid-мерките.

Това постави завършек на невиждана година на несъгласия, в която банката се забърка в срутва на компанията за финансиране на вериги за доставки Greensill Capital и на американския хедж фонд Archegos Capital. Беше санкционирана и с 350 млн. паунда поради ролята си в скандал с заеми в Мозамбик.

Този месец Credit Suisse стана първата огромна швейцарска банка в историята на страната, против която бяха повдигнати наказателни обвинявания - които тя отхвърля - по отношение на изказвания, че е помогнала за изпирането на пари от търговията с кокаин от името на българската мафия. Там е забъркано името на Евелин Банев (Брендо).

Въпреки това последствията от приключването на информацията в този момент могат да бъдат доста по-широки – те заплашват с рецесия самата Швейцария, която резервира един от най-секретните закони за банкиране в света. Швейцарските финансови институции ръководят към 7,9 трлн. швейцарски франка активи, съвсем половината от които принадлежат на задгранични клиенти.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР