В първия ден на данъчната кампания в офиса на НАП

...
В първия ден на данъчната кампания в офиса на НАП
Коментари Харесай

70 варненци вече подадоха своите декларации още в първия ден на данъчната кампания

В първия ден на данъчната акция в офиса на Национална агенция за приходите във Варна са получени 70 броя заявления по член 50 от ЗДДФЛ. От тях по електронен път са подадени с ПИК от организацията – 19 бр. и с електронен автограф - 3, а още 48 с книжен формуляр в салоните за обслужване на клиенти. Това е доста повече от подадените в първия ден на миналогодишната акция 36 заявления.

Данъчната декларация служи за установяване на данъчната основа върху приходите на физическите лица, а самият налог е законово закрепен на 10%. Декларация по член 50 от ЗДДФ подават физическите лица, които имат приходи през миналата година от: трудови и цивилен договори; хонорари; авторство; продажба на имущество; дивиденти; компенсации, които подлежат на облагане; действия като едноличен търговец; свободни професии; аграрни стопани; занаяти; наеми; лихви и други. Гражданите, които имат приходи единствено от трудови правни отношения (по трудов договор), нямат обвързване да ги заявяват. Все отново данъчна декларация би трябвало да бъде подадена, в случай че те са получавали или отпускали заеми, тъй като законът планува облагане на част от сумата над избран предел - в размер на общо над 10 000 лева или при непогасени останки общо над 40 000 лева от дадени или получени заеми през годината или през предходните пет години. Изключение вършат заемите, получени от кредитни институции. Лицата, които нямат задължението да заявяват приходите си пред Национална агенция за приходите, само че желаят да се възползват от данъчни облекчения, също би трябвало да подадат декларация, към която да приложат нужните документи за приемането на някои от редицата облекчения, планувани по закон.

Гражданите могат да заявяват приходите си по няколко метода: в офис на Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес; по пощата; онлайн посредством систематизиран електронен автограф (КЕП); онлайн посредством личен идентификационен код (ПИК). Подаването по интернет дава оптимално облекчение на жителите, защото Национална агенция за приходите дава опция документът да бъде запълнен автоматизирано. За да се възползват от това, физическите лица би трябвало да разполагат с КЕП или ПИК и да подадат декларацията след началото на месец март. Самоосигуряващите се лица са задължени да подават данъчна декларация само по електронен метод.

След 1 март Национална агенция за приходите ще даде на жителите в своя уебсайт ”Предварително попълнена годишна декларация за облагане на приходите на физически лица “, в която автоматизирано са заредени данните, предоставени от работодателя или платеца на прихода. Освен това организацията дава опция и за евакуиране на декларация с баркод, която включва автоматизирана инспекция за неточности и може да бъде изпратена по електронен път или на книжен притежател към данъчните. Хората, избрали да не чакат до март, ще би трябвало да попълнят декларацията си сами и да набират редица документи и служебни бележки за получени приходи през съответната година.

Физическите лица би трябвало да заявяват получените от тях приходи през 2021 година в интервала от 10 януари до 30 април 2022 година Крайният период, обаче, ще бъде 3 май, защото 30 април се пада почивен ден. За едноличните търговци и земеделските стопани, избрали данъчно облагане по член 50 от ЗДДФЛ, крайният период е 30 юни, като за тях данъчната акция стартира на 1 март.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР