В първия ден на 48-ото Народно събрание “Демократична България ще

...
В първия ден на 48-ото Народно събрание “Демократична България ще
Коментари Харесай

Демократична България внася 25 разумни решения за страната още в първия ден на новия парламент

В първия ден на 48-ото Народно заседание “Демократична България ” ще внесе пакет от 25 законодателни начинания, в които се прицелва в разрешаването рецесиите и належащите проблеми на жителите и бизнеса и в дълготраен проект, както и в модернизацията и устойчивото развиване на страната.

" Трябва отрезвяване, фокусиране, невзискателност и схващане накъде вървят нещата. Хората чакат съответни резултати за своя живот, а не следващия популистки търг за обещаване на по-високи заплати. Начините приходите да се качат трайно и стабилно са вложения и положителни работни места ", съобщи съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов в изявление пред " Дарик ".

Енергетика

Като първа стъпка за понижаване вредите от рецесията за хората и бизнеса, с промени в Закона за енергетиката “Демократична България ” ще предложи механизъм за компенсиране на високите сметки за газ на семействата и бизнеса, както и въвеждане на формулировка за енергийна беднотия. Това ще даде опция обезщетенията в оптимален размер да доближават до хората, които най-вече се нуждаят от поддръжка.

Пакетът законодателни начинания в областта на енергетиката включва още регламентиране навлизането на вятърни електропаркове в Черно море, облекчение на режима за слагане на зарядни станции за електрически автомобили в жилищни здания, въвеждане на осведомителен режим за инсталирането на възобновими енергийни източници (ВЕИ) съоръжения до 10,8 киловата за произвеждане на електрическа енергия или за стопляне на вода за лични потребности.

“Демократична България ” ще предложи основаването на фонд за енергийно възобновяване, ориентиран към семействата, с което да сведе до най-малко уязвимостта на българското домакинство по отношение на цените на силата.

С решение на Народното събрание обединяването ще предложи основаване на механизъм за понижаване цените на горивата, в това число в случай че би трябвало страната да поеме оперативния надзор над рафинерията “Лукойл Нефтохим Бургас ”. С предлагането от 2023 година се вкарва данък върху съветския нефт вид “Уралс ”, приходите от който да се връща автоматизирано при хората, при зареждане на колите.

В допълнение към пакета законодателни планове “Демократична България ” ще предложи и планове на съглашения с Гърция и Румъния за газова и електроенергийна взаимност, с цел да има сигурност и непрекъснати доставки на газ. Така българите, фамилиите и бизнесите, ще получат нужната поддръжка за превъзмогване на рецесията, България ще бъде енергийно самостоятелна и ще премине по-бързо към зелена сила и високата енергийна успеваемост.

Антикорупция и правосъдна промяна

“Демократична България ” внася личен законопроект за КПКОНПИ, с цел да подсигурява дейно следствие без основаване на нова политическа бухалка. Обединението ще упорства Комисията да се оглавява от политически безпристрастен експерт.

Внася се още веднъж предложение за основаване на конституционна комисия, която да създаде сериозен план за конституционни промени, “без които в никакъв случай няма стабилно да почистим българската политика от корупцията, нито да има действително правораздаване, самостоятелен съд и ефикасна прокуратура ”. Проектът за конституционни промени действително ще преструктурира Висш съдебен съвет и ще ограничи властта на основния прокурор.

Политическата коалиция ще внесе в първия работен ден на новото Народно заседание и законопроекта за следствие на основния прокурор и заместниците му. С промени в Закона за правосъдната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс се основава механизъм за търсене на наказателна отговорност на най-високите етажи в държавното обвиняване посредством следствие, осъществявано от определен на инцидентен принцип углавен висш арбитър.

От “Демократична България ” оферират още да се внесат оферти за промени в Търговския закон, които обезпечават експедитивност, по-ниски правосъдни такси, по-висока успеваемост при осребряване на имуществото, както и възстановяване на активността на синдиците; законови промени за по-бърз и елементарен електронен достъп до правораздаване за всеки жител и всеки бизнес; промени, свързани с въвеждането на цялостна цифровизация при воденето на заповедно произвеждане, в това число подаване на заявки, осъществяване на информации, известия и приемане на правосъдни актове, които да се случват по електронен път и отдалечено.

Обединението ще внесе и законопроект за отбрана на подателите на сигнали, с цел да се подкрепи откриването и предотвратяването на непозволено държание и нарушавания на законите, включителни и в подтекста на екологичните, обществени и управнически стандарти в фирмите.

Облекчения за бизнеса и поощряване на вложенията

България може да се оправи с световните провокации, в случай че поддържа бизнеса си в прехода към новите технологии, прехвърлянето на познание и дигитализацията.

За да се върне България на международната писта за вложения и да се трансформира в желана дестинация за бизнес, “Демократична България ” ще внесе промени в Закона за поощряване на вложенията, с който се планува нов механизъм и тласъци за подкрепяне на капиталови планове, целеви стратегии с фокус върху районите, поощряване на бизнеса и производството с висока добавена стойност за основаване на високоплатени работни места.

За да се улесни привличането на задгранични експерти, ще бъде препоръчана промяна в процедурата за издаване на “Синя карта ” с промени в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност.

“Демократична България ” ще внесе и законопроект за въвеждане на “Стартъп виза ” за задгранични бизнесмени, които да основават новаторски артикули и услуги в стартъп компании в България. А с цел да се улесни възникването на новаторски и основани на познания дребни компании, които създават или внедряват артикули и услуги с висока добавена стойност екипът на обединяването внася промени в Търговския закон, въвеждащи нов тип " сдружение с изменчив капитал ".

За да се улесни ликвидацията на юридически лица, от Демократична България оферират по-проста процедура за банкрут и въвеждане на процедура “втори късмет ” при оповестяване на компании в неплатежоспособност.

За да се подсигурява свободна стопанска самодейност, независимостта на регулатора и почтена конкуренция, “Демократична България ” ще предложи промяна на състава на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК).

Отбрана и сигурност

За “Демократична България ” главен приоритет е сигурността на България, който ще бъде осъществен с решителна рационализация на българската войска и задълбочена интеграция в структурите на НАТО. Модернизацията на армията със стратегическа инвестиция във въоръжение, само че в човешки запас, научна и развойна активност, в развиването на новите технологии, в нови благоприятни условия за бизнеса.

В първия работен ден на Народното събрание Демократична България ще внесе изменение на Закона за защитата и въоръжените сили, с което да сътвори Национален капиталов фонд „ Превъоръжаване и резистентност на защитата “. Още през 2023 година би трябвало да бъдат създадени и контрактувани най-малко 10 дълготрайни плана със период за осъществяване 4-10 години, съгласно обединяването.

Според тях това е пътят към поредно и стабилно гарантиране на софтуерното обновяване на българската войска, вложения в човешкия запас и нововъведения в бранша на защитата и сигурността и основаване благоприятни условия за развиване на екосистема за нововъведения за българския бизнес.

“Демократична България ” ще упорства и в новия парламент, за защита в държавния бюджет да бъдат планувани най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за 2023г.и 3% в идващите години, както и за повишение на заплащането на военнослужещите.

Дигитализация

След като направи първите решителни стъпки за въвеждане на действително, работещо електронно ръководство, обединението ще продължи да упорства за систематичен метод и промени в редица законодателни актове, с цел да се освободят хората и бизнеса от непостижимата тежест на бюрокрацията, както и с цел да стане общественият запас фактически обществен за всички.

В първия ден от работата на новото Народно заседание екипът на обединяването ще внесе пакет от законодателни промени в областта на електронното ръководство - за публичните поръчки, за придвижването по пътищата и корпоративното и подоходно облагане, и ще предложи нов - за електронната търговия, с които:
ще се отстранен удостоверенията, тъй че жителите повече няма да са куриери на администрацията;всеки жител ще може да употребява електронни услуги без електронен подпис;ще отпаднат всички непотребни стикери и хартийки;ще стане допустима дигитализацията на ваучерите за храна;няма да има малки врати от публичните поръчки, за които не се разгласяват подписаните договори;всички поръчки за програмен продукт и ИТ действия ще бъдат транспарантни и необятно обсъждани;всички заплащания, които прави централната и общинската администрация, както и държавните предприятия, ще бъдат обществени в действително време;Фейсбук няма да продължава да взема решение еднолично кое е истина и не, до момента в който промотира подправени вести.
За Демократична България дигитализацията е и инструмент за битка с корупцията и за бистрота в ръководството, както и катализатор за развиването на страната и основа за създаване на институции, които работят и поддържат жителите и бизнеса.

Здравеопазване

“Демократична България ” ще продължава да работи за опазване на здравето, а не за болнолечение, което да подсигурява съвременна и налична грижа за всеки пациент. С промени в Закона за здравето, от обединяването ще предложат основаване на законова рамка за телемедицината, с цел да могат лекари и пациенти да организират съвещания от разстояние, с гаранции за правата на пациента и качеството на здравната помощ.

Така ще се улесни и достъпът до експерти, в това число за трудноподвижни пациенти и за по-ефективно наблюдаване на хроничните заболявания. С друга смяна в закона ще се сътвори Стратегически здравен съвет, който да проучва дефицитите в опазването на здравето, да обезпечава междуинституционалния разговор по стратегическите здравни политики и да подсигурява поредност и резистентност в здравната политика на страната.

Култура

В първия ден на 48-то Народно заседание “Демократична България ” ще внесе промени в Закона за авторското право и сродните му права, с който да се обезпечи баланс сред правата на създателите и ползите на продуцентите, ползвателите и разпространителите.

След разискване и необятно единодушие, програмата от законодателни начинания на Демократична България ще продължи с оферти за нов Закон за статута на актьора и експертите в региона на културата, включващ почтено възнаграждение, обществена отбрана и обективна пенсия на българските актьори.

От обединяването плануват и промени в Закона за културното завещание, с цел да се обезпечат принадлежности и ангажимент на страната и общините за опазването му, превръщане на Закона за меценатството в Закон за меценатството, спонсорството и дарителството, с цел да се улесни дарителството.

“Демократична България ” ще работи за повишение на стандарта за финансирането на музеи, галерии, театри, библиотеки и читалища, с цел да получат средства, съответни на активността, задачите им и цената им за обществото и развиването на културата и духовността.

Те упорстват, че Народното събрание би трябвало бързо да премине фокусирано към работа, с цел да се резрешат бързо и систематично провокациите пред страната и предпочитано да се работи за почистване на пътя за вложителите, бизнесмените, производителите.

“Ние сме увещание, че тези 25 законопроекта и плана за решения ще обезпечат основата за дългочакания напредък на България, който хората и бизнеса заслужават ”, разясниха от обединяването.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР