В първите няколко години от живота си нашите малчугани са

...
В първите няколко години от живота си нашите малчугани са
Коментари Харесай

5 опасни храни, с които педиатрите съветват да не храним децата си под 5-годишна възраст

В първите няколко години от живота си нашите малчугани са най-уязвими, защото телата им не са се развили до цялостния си капацитет. Това прави тематики като зареждането горещо дискутирани. Факт е, че до навършване на годинка, детето се храни най-вече с мека храна, само че по-късно последователно вкарваме и по-твърдата. В нетърпението си да срещнем с разнообразни усети, от време на време прибързваме, предлагайки храна, която не е подобаваща за възрастта.

Когато детето е на възраст под 5 години неговата дихателна тръба е с ширина единствено от 8 мм. За да го пресъздавате вярно, можете да си визиите общоприета писалка с транспарантна тръбичка. Съществуват храни, които с лекост биха запушили това по този начин тясно каналче и биха провокирали сериозна заплаха от задушаване и даже гибел.

Ето кои са храните, които педиатрите поучават да избягвате, до момента в който детето не навърши най-малко 5 години. Те изискват повече съгласуваност и детето елементарно може да ги погълне, до момента в който си играе, приказва или просто се движи:

Маршмелоу

 2377864

На пръв взор безопасен, този мек бонбон в действителност е огромен, леплив и сложен за усвояване. При напояване от слюнката, той се подува още повече. Представете си какво може да аргументи това голямо нещо в дихателната тръба на детето ви.

Дъвка

Причината тук е горе долу същата като дъвката- още веднъж е лепкава, трансформира се в топка и е доста мъчно да се погълне, един път попаднала на несъответствуващото място.

Смучещи бонбони

Можем да потвърдим от персонален опит, че тези бонбони са рискови даже и за възрастен, та какво остава за дете под 5 години. Те се разтапят постепенно и детето може да глътне несъзнателно лакомството, пробвайки се да каже нещо.. Веднъж попаднало в дихателната тръба, то доста мъчно може да бъде извадено.

 2377865

Фъстъци и други ядки

Проблемът при ядките е следният - имат съвършената форма, с цел да заседнат в дихателната тръба. Те обаче могат да преминат през нея и да попаднат в дробовете, което води до съществени проблеми и е извънредно рисково. 

Пуканки

Може би ще се изненадате, тъй като на пръв взор наподобяват безвредни. Но в действителност пуканката има разнообразни текстури, както и твърда част. Изисква доста дъвчене и в същото време е доста лека, тъй че елементарно може да попадне в дихателната тръба. Когато се напои със слюнка набъбва и е съвсем невероятно да се преглътне.

Педиатри споделят за извънредно притеснителни случаи, провокирани от пуканки - детето може да се задуши и да почине, а даже да оцелее, може да излезе от обстановката със съществени мозъчни увреждания.

Бонус съвет: Дори и детето ви да употребява безвредни храни, старайте се да не го губите от взор. Задушаването се случва безшумно и може даже да не разберете - до момента в който го возите в количка и то е с тил към вас, до момента в който се храни в прилежащата стая. Бъдете извънредно деликатни!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР