В първите дни на руската инвазия се стига до остър

...
В първите дни на руската инвазия се стига до остър
Коментари Харесай

Как украинските българи помагат по време на войната

В първите дни на съветската инвазия се стига до изострен дефицит на медикаменти в лечебните заведения в Украйна и се постанова да се доставят скъпи лекарства. За малко време доста украински българи се провеждат и съумяват да оказват помощ на хиляди украинци, потърпевши от войната. Украинският публицист Максим Бутченко споделя по какъв начин българите в Украйна са помагали на своите сънародници.
24 февруари 2022 година стартира за българите в Украйна с ракетни набези на съветската войска. Още на идващия ден доброволци се притичват на помощ на бежанците, идващи от Херсонска и Николаевска област, където се водят яростни сражения. Притокът им се усилва с всеки минал ден. В първите дни на съветската инвазия се стига до изострен дефицит на медикаменти в лечебните заведения и се постанова да се доставят скъпи лекарства. В някои градове са образувани и военни елементи, които се нуждаят от всичко - дизелови генератори, храна, матраци и други

Фермерите доставят артикули на филантропичния щаб, а жителите носят храна - от домашно приготвени консерви до артикули от първа нужда.

Реклама
По-късно доброволци се сплотяват и купуват коли и дронове за фронта. За малко време доста украински българи се провеждат и съумяват да оказват помощ на хиляди украинци, потърпевши от войната. Така през първата седмица на нападението и през март хиляди украински бежанци от Одеса, Николаев и Запорожие са превозени с рейсове до България от Асоциацията на българите в Украйна. Това е доста добре проведена помощ, като се стартира от превоза и логистиката и се стигне до посрещането от другата страна на границата - в Молдова, Румъния, а по-късно в България, където бежанците са настанени.

Антон Кисе, началник на Асоциацията на българите в Украйна, споделя пред " Капитал ", че е поддържал денонощна връзка със сънародниците си. Щабът е бил отпаднал, хората са спели по четири часа на денонощие, с цел да се оправят с многото проблеми, които са претендирали бърза реакция.

" Ситуациите бяха разнообразни. Много дами се опасяваха да останат в домовете си заради опцията от доближаване на фронтовата линия и желаеха да предпазят децата си. Много от тях се нуждаеха от непрекъснато лекуване. Някои изпращаха децата си при баби и дядовци, само че самите те оставаха, тъй като съпрузите им са на фронта. Войната пречупва човешки ориси. И също по този начин слага цена на всеки ", споделя Кисе за прекарванията си в тези дни.
Помагаме на всички
Павел Чикличи е етнически българин от украински генезис, аграрни производител и притежател на строителна компания. Той споделя, че на 25 февруари в родния му регионален център Сарата към този момент е бил основан доброволчески център, който е трябвало да оказва помощ на локалната новосъздадена военна част. В началото е нямало уместно място за спане на бойците и Чикличи и татко му обезпечават 150 матрака от една от базите за отдих, които имат.
Реклама
След това стартират да постъпват молби за храна - локалните предприемачи провеждат закупуването на артикули, до момента в който не получат доставки от заведения за хранене благодарение на градската администрация. Чикличи споделя, че дружно с още един човек са основали доброволчески център - помолили съветника за помещение и локалните поданици почнали да носят храна, консерви и артикули от първа нужда.

" През първите няколко дни доста интензивно събирахме храна. Когато стана ясно, че този въпрос е решен, преминахме към пазаруване на коли ", споделя Чикличи.

Местни български фермери също му оказват помощ. Така за потребностите на украинската войска на фронта са обезпечени няколко автомобила, а Чикличи подарява рейс и камион КамАЗ. През тези дни съветските войски към момента са към Киев и заплашват да завладяват украинската столица. За да възпрат по някакъв метод настъплението на Москва, украинските елементи работят в мобилни групи - точно за тях са доставени колите.
Иван Плачков (вляво), притежател на винарска маза " Колонист ", също е измежду украинските българи, които не остават безучастни към нещастието
" Мои познати, които се биеха там, ни насочиха молба за транспортни средства - трябваха ни пикапи. Намерихме момчета в България, които купуваха пикапи. Имаше един IT експерт, който е от Киев, само че работеше в България. Купува ги, дава пълномощие и ги докарва до границата. А 62-годишният ми татко пресичаше границата, взимаше пикапа и го връщаше в Украйна ", споделя Чикличи.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Енергетика 3 Свят 1 Политика 2 Енергетика 3 Интервю 1 Политика 2 Места 3 Войната в Украйна Реклама
Общо шест автомобила, един КамАЗ, рейс, пикап и микробус са изпратени на фронта. При това междинната цена на един автомобил е 7-8 хиляди евро.

Чикличи взе участие и в закупуването на бронежилетки. Също по този начин купува съвременен дрон на стойност 190 хиляди евро, предопределен за разузнаване на фронтовата линия.

Украинските българи споделят, че не са се лимитирали единствено до военната помощ. Така да вземем за пример локалните земеделски сдружения, благосъстоятелност на българи, основават по искане на администрацията запас от зърнени храни и брашно. Около 100 тона филантропична помощ са изпратени в регионите, които са под непрекъснат обстрел, като град Николаев.

" Имаше време, когато в Киев нямаше храна. Натоварих един пикап със зеленчуци, зърнени храни, слънчогледово олио и самун. Доставяхме хранителни артикули за териториалната защита на столицата, където работеше моят заместител. Раздадохме хранителни артикули на всички искащи, а транспортното средство беше изпратено по-нататък към фронтовата линия ", споделя Чикличи.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама Връзката сред народите
Иван Плачков, притежател на винарска маза " Колонист ", също е измежду украинските българи, които не остават безучастни към нещастието. Той споделя, че интензивно оказва помощ с медикаменти, топли облекла, бебешка храна и специфична храна за болните. Лекарства и движимости са доставяни най-вече в Болград, Исмаил и Одеса.

Плачков изяснява, че при започването на войната бежанците и локалните поданици са имали здравословни проблеми, които са се влошили. Очаквано е имало дефицит на лекарства и лечебните заведения му дават лист с нужните медикаменти, които той обезпечава. Освен това е купил и доставил в държавните лечебни заведения и специфичните центрове храна за диабетици, хипертоници и бебета.

Хуманитарната помощ се разпределя от локалните управляващи, като да вземем за пример администрацията в Болград. " В центъра за филантропична помощ в Болград има голям склад, в който всичко се регистрира. Освен това предприемачи от България също ни помогнаха, като финансираха филантропични товари - да вземем за пример Богомил Манчев. Депутати като Ивайло Мирчев и други финансираха доставките. Някои от получените товари останаха в Одеска област, а други бяха изпратени в Киев ", споделя Плачков.

Той показва, че е много мъчно да се обезпечат някои лекарства и дава образец с контрастно вещество, което се употребява за диагностика на сърдечносъдови болести. Цената му е към 25 хиляди евро - то е било закупено от страна в Европа, доставено е било в България, откъдето Плачков го получава и го занася в болничното заведение. Сега той продължава главно да доставя медикаменти и здравно съоръжение, да вземем за пример кардиограф. Но украинските българи по думите му оказват помощ освен на лечебни заведения, само че и на сиропиталища, старешки домове и хора с ниски приходи.

Плачков приказва и за превозването на украински бежанци към България. По негови оценки към 250 - 300 хиляди украинци са минали българската граница, най-вече деца и техните майки. Сега някои от децата учат в профилирани учебни заведения - да вземем за пример брачната половинка на Плачков преподава в английско учебно заведение в София, където повече от 90 украински деца учат британски и български език.

" Децата бяха извозени с рейсове, а възрастните с коли през Дунав. Много оказват помощ Дружеството на бесарабските българи и Дружеството на украинските българи в София. Посрещнаха ни, настаниха ни, нахраниха ни. Невъзможно е да ви опиша тъгата, която ни сполетя, когато войната стартира. Но също по този начин е невероятно да изразим с думи благодарността си към тези хора, които не останаха безразлични към Украйна. Цялата тази история демонстрира единството на етническите българи, на украинските българи ", заключава Плачков.
Свързани публикации Европейска комисия пренасочва още 3.5 млрд евро за потребностите на бежанците 29 юни 2022, 15:54 Рецесията в Съединени американски щати и Европа става все по-вероятна 27 юни 2022, 12:29 Европа би трябвало да се приготви за цялостно прекъсване на газа от Русия 27 юни 2022, 06:23 Германия разиграва Украйна за тежките оръжия 16 юни 2022, 16:35 Катастрофа с обезпечаването на храни 27 май 2022, 10:56 Блокадата на украинските пристанища утежнява проблемите със международния апетит 25 май 2022, 09:45 Най-бедните страни ще получат помощи поради поскъпващите храни 19 май 2022, 17:07 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР