В парламента Възраждане преминаха от хулигански саботаж към фашизоиден терор.

...
В парламента Възраждане преминаха от хулигански саботаж към фашизоиден терор.
Коментари Харесай

DW: Безпардонният, фашизоиден терор на "Възраждане" като едно агресивно, псевдо националистическо и откровено прокремълско малцинство е път към реална, непарламентарна диктатура

В Народното събрание " Възраждане " минаха от хулигански бойкот към фашизоиден гнет. Вече не са задоволителни дебелашкият и нападателен език от място и от парламентарната естрада и безкрайните реплики на съпартийци, с които да се пилее парламентарно време и да се протака вземането на решения от Народното събрание. Като едни щурмоваци депутатите от " Възраждане " към този момент окупират парламентарната естрада, изтръгват кабели на озвучителната система, задействат противопожарната тревога, търсят физически конфликт с други народни представители. Иначе на открито са слаби, събраха шепа бранители при демонтажа на Паметника на руската войска, прочут повече като МОЧА.
 
Диктат на малцинството

Парадоксът на българската, а и освен на българската парламентарна народна власт е, че тя е застрашена от диктат не на болшинството, а на малцинството. А смисълът на демократичния парламентаризъм е таман да се опази гласът на малцинството и даже то да има основна роля в корекцията, а от време на време и в структурата на болшинства. Но когато малцинството се изживява като болшинство, то не просто се лишава от личен влиятелен глас, сменен с викове и лакти, не просто връзва ръцете на други партии, на които гласоподавателите са делегирали повече власт в Народното събрание, а разрушава самия парламентаризъм. Безпардонният, фашизоиден гнет на едно нападателно, псевдо националистическо и искрено прокремълско малцинство е път към действителна, непарламентарна тирания. Колкото и да се пробва да се легитимира, че се бори против " диктатурата на болшинството ".
 
Легитимират го обаче и другите две обединения от опозицията. Има Такъв Народ, която се разпознава като некремълска групировка, намира друго съображение да застане паралелно до изстъпленията на " Възраждане " - измененията в конституцията. А Българска социалистическа партия, която обезверено се бори на русофилския терен с партията на Костадин Костадинов и също истеризира към демонтажа на МОЧА, в този момент бланкетно назовава посредством водача си Корнелия Нинова опозиционния вандализъм " реплика ", само че също употребява лексиката му за " тирания на болшинството ", което налагало " пълзящ фашизъм ". И с невлизането си в пленарната зала в понеделник социалистите двулично се разграничиха от дейностите им, сходно на осъждането постфактум от Българска комунистическа партия на левосектантския атентаторски курс на Столетницата преди век.
 
Лишаване от вероятността за управническа опция

Поведението на трите опозиционни обединения обаче не ги издига до опция на ръководещото болшинство. Напротив, резултатът е огледален на неговата слаба известност. Колкото обединенията от така наречен сглобка страдат от самото сглобяване, изключително ПП-ДБ, толкоз " Възраждане ", Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия губят вероятността от опозиционери през днешния ден да се трансфорат в ръководещи на следващия ден. Не единствено тъй като и те, както и сегашните ръководещи, макар идеологическите си сходства, са в действителност противници. А тъй като се трансформират в подигравка, в лица и структури, които не могат да бъдат взети насериозно, че могат да ръководят по-добре или че въобще могат да ръководят, без да провокират големи разтърсвания.

 

Избирателите демонстрираха доста ясно, че бързо санкционират личните си заблуди като тази с Има Такъв Народ - доскоро първа политическа мощ с огромни поръчки, само че откакто се оказа негодна да сформира ръководство през днешния ден е на ръба на изпадането си от Народното събрание. И това беше толкоз скоро, че надали гласоподавателите ще одобряват да заложат още веднъж на даже още по-рискова карта, която към този момент предлага и геополитическо отместване в един все по-тревожен свят.

 
Голяма машинация за Русия
Радикализацията в държанието на опозиционните обединения в действителност е демонстрация на неврогенен зной в резултат на сърдечна политическа непълнота. И в случай че реваншистката жадност поддържа живеца у Има Такъв Народ, то кръвоносната система на " Възраждане " и Българска социалистическа партия, които имат общи капиляри, пресъхва от ден на ден таман поради дейностите на ръководещите. С бързото и уверено орязване на съветското икономическо и политическо въздействие в България се срутва, в случай че използваме марксисткия език, и базата, и надстройката на националисто-социалистите.
 
И онази не дребна част от обществото, която не просто е закърмена с съветски сантименти, а е плашена, че е ужасно да се живее без Русия, пък била тя и на Путин, в този момент бързо схваща, че това е машинация. И към този момент напълно битово усеща, че може и без съветски газ, без съветско нуклеарно гориво, скоро и без съветски нефт, без руски монументи и без Митрофанова да размахва пръст в народен ефир. Въпреки че Кремъл ще продължи да налива запас в петата си колона в България, той към този момент и на наша територия мощно се стопява, а значи и редиците на петоколонниците бързо ще вехнат.
 
Истерично-фашизоидните прояви ще доведат до маргинализацията на опозиционните обединения - изключително в случай че ръководещото болшинство съумява както в понеделник без значение от тях и таман поради тях да работи по-ударно. И очевидно сами си дават сметка, тъй като във вторник напуснаха пленарната зала. Проблемът е, че по този начин оставаме без действителна парламентарна съпротива. Утешението е, че ръководещите играят и тази роля, тъй като съставните им елементи непрекъснато са съпротива една на друга.
 
Източник: Веселин Стойнев, Дойче веле
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР