В парламента се проведоха разискванията по питане от народни представители

...
В парламента се проведоха разискванията по питане от народни представители
Коментари Харесай

Министър Ананиев: Осигуреността с лекари в България е традиционно висока, има проблем с медицинските сестри

В Народното събрание се организираха разискванията по запитване от народни представители до министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев по отношение на политиката на Министерството на здравеопазването по повод кадровото поръчителство с медицински експерти. Ето какво заяви в пленарна зала пред депутатите министър Ананиев:

"Човешките запаси в бранша на опазването на здравето в България са изправени пред същите провокации като останалите европейски страни – застаряващо население и надлежно застаряваща работна мощ в здравния бранш, незадоволителна прелест за младите генерации на някои здравни специалности (най-вече специалността „ здравна сестра “), неравномерно териториално систематизиране вследствие на вътрешна миграция от по-малките към по-големите обитаеми места, миграция на здравни служащи в Европейски Съюз и отвън него.

Въпреки посочените провокации осигуреността с лекари в България е обичайно висока. По данни на Национален статистически институт осигуреността с лекари към 31.12.2018 година е 42,4 на 10 000 души (ЕС приблизително – 35,1 на 10 000). През последните 13 години е налице устойчива наклонност за увеличение осигуреността с лекари в страната. Съгласно предоставените от Български лекарски съюз данни за възрастовата конструкция на вписаните лекари в Националния указател на съсловната организация е налице съществено нарастване (почти 2,7 пъти) в броя на лекарите до 30-годишна възраст – от 1 156 към 31.12.2014г. на 3 100 към 31.12.2017г. Налице е обаче неравномерно систематизиране на лекарите в страната – районните разлики са в границите на 2,4 пъти.

През последните 10 години се следи устойчива наклонност за увеличение броя на приключилите студенти по медицина в България. За образователната 2019/2020г. са одобрени общо 840 места за студенти по медицина, а за образователната 2018/2019г. – общо 850 места за студенти по медицина. Утвърждаваният брой студенти годишно (около 800-850) е задоволителен за потребностите на системата на опазването на здравето в страната и не е належащо в допълнение нарастване.

Осигуреността с лекари по дентална медицина в България също е обичайно висока спрямо останалите държави-членки, като даже е измежду най-високите в Европа. Броят на лекарите по дентална медицина в страната се усилва през последните 16 години, като от 6 475 през 2003г. доближава до 7 240 през 2018г. по данни на Национален статистически институт, което е нарастване с близо 12 %. Следва да се означи и повишаването с близо 2,5 пъти на абсолютния брой лекари по дентална медицина до 30г., вписани в Националния указател на Български зъболекарски съюз от 608 към 31.12.2011г. на 1 462 към 31.12.2017г.

При магистър-фармацевтите също се следят позитивни трендове – през последните години се усилва както общият им брой, по този начин и броят на магистър-фармацевтите до 30г. По данни на Българския фармацевтичен съюз броят на магистър-фармацевтите, вписани в Националния указател на съсловната организация за интервала 2013-2017г. нараства, като към 31.12.2017г. доближава 6 399. Броят на магистър-фармацевтите до 30г., вписани в Националния указател на Български фармацевтичен съюз, нараства от 209 към 31.12.2013г. на 1 044 към 31.12.2017г.

Броят на експертите по здравни грижи се резервира релативно непрекъснат през последните 15 години като се изключи специалността „ здравна сестра “.

Най-същественият проблем за човешките запаси в опазването на здравето в България е дребният брой медицински сестри, упражняващи специалността си. В съпоставяне с държавите-членки на Европейски Съюз осигуреността с медицински сестри в България е ниска, като страната ни е на едно от последните места в Европейски Съюз по този индикатор. Рязък спад в броя на работещите медицински сестри в България се следи през 2000г., когато броят им понижава с повече от 30% (от 45 252 през 1999г. на 31 479 през 2000г.). Най-ниската си стойност този индикатор отбелязва през 2002г. (когато упражняващите специалността си медицински сестри в страната са 28 508), а през идващите години е налице наклонност за едва нарастване, като по данни на Национален статистически институт към 31.12.2018г. е 30 589.

Обективните аргументи за дефицита на медицински сестри са застаряващото население и увеличението на хроничните болести, които изискват повече здравни грижи от една страна и застаряването на самите медицински сестри, аналогично на популацията, което обслужват, въпреки това.

Обобщените заключения, доказани и в Доклада на Европейската комисия за 2019г. по отношение на предотвратяването и коригирането на макроикономическите несъответствия, са следните: в България е налице дефицит на медицински сестри; лекарите са неравномерно разпределени, като процентът на общопрактикуващите лекари е невисок (15%) в съпоставяне със средноевропейската стойност за Европейски Съюз (23%).

Важно е да се означи, че районните диспропорции на лекарите (и на останалите медицински специалисти) са проблем освен за нашата страна, само че и за всички останали страни, в това число и за най-развитите. При анализиране на данните за осигуреност на популацията с здравна помощ по области обаче би трябвало да се имат поради характерните особености на здравното обслужване. Лечебните заведения не са свързани директно единствено с обслужването на популацията на едно обитаемо място или община и достъпът до здравна помощ е свободен. Голяма част от заведенията обслужват популацията на една област или група общини, а профилираните заведения обслужват популацията на няколко области. Заведенията с народен обсег без значение от тяхното местоположение обслужват популацията на цялата страна.

Процесите на вътрешна миграция на медицинските експерти, в това число лекарите, от дребните към по-големите обитаеми места следват общата наклонност в страната. Определено значение за това има и съвсем цялостното отдръпване на локалната власт (общините) за основаване на по-добри финансови условия (допълнително възнаграждение, изключително в системата за първична здравна помощ). Това е една от аргументите част от общинските лечебни заведения да нямат задоволително експерти, да не покриват условията за равнища на подготвеност и да не могат да подписват контракти по избрани клинични пътеки с Националната здравно-осигурителна каса, което пък се явява спомагателен фактор за стимулиране на вътрешната и външната емиграция.

За разлика от финансовите и материалните запаси човешките запаси не подлежат на механично или наложително териториално преразпределение. За оптималното им преразпределение е належащо основаване на удобна среда, предоставяща благоприятни условия и тласъци, които да произведат в самите медицински експерти предпочитание за смяна на работното и обитаемото място. Такива тласъци могат да бъдат основаване привлекателни условия на труд и уместно заплащане, на положителни условия за професионално развиване, удобни условия за образование и развиване на децата на медицинските експерти и за работа на останалите членове на фамилиите им и други

Мерки за справяне с обрисуваните проблеми на човешките запаси в опазването на здравето.

Отчитаме, че е извънредно значимо подготвените в България медицински експерти да бъдат стимулирани да останат и да се развиват в страната. По тази причина основаването на удобни благоприятни условия за професионално развиване на медицинските експерти е предпочитана мярка за Министерството на здравеопазването. След необятно публично разискване завърши работата по Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015г. за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето, с която се отстраняват разпознатите проблеми и празноти в образованието за придобиване на компетентност. Наредбата към този момент е оповестена в Държавен вестник.

Министерството на здравеопазването, в границите на своята подготвеност е планувало ограничения за справяне с районните диспропорции при медицинските експерти. С създаденото изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015г. се вкарва ефикасен механизъм за осъществяване на държавната политика по обезпечаване на нужните експерти в сходство с откритите потребности в обособените лечебни заведения на територията на страната.

С измененията в наредбата е планувано Министерството на здравеопазването да субсидира базите за образование за местата, финансирани от страната по клинични специалности. По този метод държавната политика по обезпечаване на нужните експерти ще се организира интензивно и с финансиране от държавния бюджет и няма да е за сметка на бюджета на лечебните заведения. След придобиването на компетентност специализантите, за които е изплащана дотация, ще могат да избират лечебни заведения, области или общини, избрани от министъра на опазването на здравето, в които е налице открит дефицит на експерти, в които ще са длъжни да работят по добитата компетентност за период от три години. Целта е да бъдат задоволени потребностите на популацията в районите с открит дефицит на експерти.

Посоченият ред е доста по-гъвкав и дава опция от една страна на придобилия компетентност, за който е изплащана дотация, да има по-голяма независимост на избор къде да упражнява правото си на труд, а от друга – на работодателя да има право да прави преценка на персоналните и професионални качества на придобилия компетентност. При съществуването на благоприятни условия за избор от страна на експерта той ще може самичък да избере своя шеф съгласно изискванията, които му се оферират или да разкрие своя лечебница за профилирана или първична здравна помощ. В случай че специализант, за който е изплащана дотация, не извърши задължението си, той ще дължи обезщетение на Министерството на здравеопазването.

През идващите 3 години Министерството на здравеопазването планува да утвърждава към 150-250 места годишно, за които да субсидира базите за образование, според от предложенията и опциите на базите за образование и от интереса, който ще проявят кандидат-специализантите към образованието на такива места.

Освен посочените ограничения, подхванати от Министерството на здравеопазването, биха могли да бъдат подхванати и ограничения за влияние от страна на други органи и институции – най-много органите на локалната власт. В тази връзка с изменението на Наредба № 1 от 2015г. е основана нормативна опция общините също да могат да вземат участие във финансирането на образованието на нужните за общината експерти.

Вече са налице и положителни практики от страна на избрани общини, които са планували с общински средства да бъдат подпомагани млади лекари и други медицински експерти, като им се дава жилище и им се възвръщат такси за присъединяване в курсове за образование за придобиване на компетентност, месечни такси в общински детски градини или ясли, пътни разноски от и до работното място, в случай че живеят отвън общината и други Считаме, че популяризирането на сходни положителни практики би асъдействало в огромна степен за превъзмогване на териториалните диспропорции измежду медицинските експерти. Важно е да се има поради, че изборът на един доктор или различен медицински експерт да работи на несъмнено място зависи от няколко фактора – опциите за професионално развиване в лечебното заведение, наличната инсталация и база на лечебното заведение, самото обитаемо място, което следва да обезпечи положителни условия на живот и благоприятни условия за развиване и на членовете на фамилията на медицинския експерт и други

С цел стимулиране интереса към придобиване на компетентност Обща медицина, която е от значително значение за здравната система, е осъществена смяна в изискванията за специализация по Обща медицина в подтекста на основаната опция за субсидиране на базите за образование. Специализацията по Обща медицина ще се реализира по общия ред за клинични специалности – въз основа на срочен трудов контракт на служба за специализант, а не въз основа на заповед на ректора, с което ще бъде позволен главният проблем с неналичието на приходи по време на специализацията.

За да бъде нараснал ползата към специализацията по Обща медицина обаче, е належащо освен възстановяване на изискванията за образование, а и съществуването на добра професионална реализация след довеждане докрай на образованието.

Стимулирането на интереса на младежите към специалността „ здравна сестра “ може да бъде реализирано посредством целенасочени въздействия върху отстранимите аргументи за отлива от специалността. Усилията следва да са ориентирани към: възстановяване на работната среда и усъвършенстване на личния състав в лечебните заведения за понижаване на свръхнатоварването на медицинските сестри; основаване на благоприятни условия за действително професионално развитие; одобряване статута на здравната сестра като равносилен сътрудник в медицинския екип; почтено показване на специалността в обществото от институциите и от медиите.

Посочените ограничения излизат отвън компетентността на Министерството на здравеопазването, по тази причина привличането и задържането на медицински сестри в специалността е сложен надинституционален проблем, който изисква взаимни старания на разнообразни институции.

Министерството на здравеопазването, в границите на своята подготвеност, годишно предлага на Министерството на образованието и науката оптимално увеличение броя на местата за студенти по компетентност „ здравна сестра “ съгласно потенциала на висшите учебни заведения, избран от Национална организация за оценяване и акредитация. За образователната 2019/2020г. да вземем за пример Министерството на здравеопазването предложи да бъдат одобрени най-малко 960 места за студенти по компетентност „ здравна сестра “. В плана на Решение на Министерски съвет бяха заложени единствено 618 броя. Предвид нашето предложение и опциите на висшите учебни заведения в последна сметка бяха одобрени 714 места за медицински сестри (увеличение с 96 броя). За образователната 2018/2019 година предложихме да се усили броят на декларираните от висшите учебни заведения места за медицински сестри със 130 (от 671 на 801). В резултат броят на местата за студенти по компетентност „ здравна сестра “ за образователната 2018/2019г. беше повишен с 47 (от 671 на 718).

Министерството на здравеопазването възнамерява годишно да предлага на Министерството на образованието и науката да се утвърждават към 1 000 места за студенти по компетентност „ здравна сестра “. Тук следва да се означи, че за оптималното действие на здравната система е належащо съотношението медицински сестри/лекари да е най-малко 2:1. Към 31.12.2018г. по данни на Национален статистически институт съотношението медицински сестри/лекари е едвам 1,03:1 (30 589 медицински сестри и 29 667 лекари). Съответно с цел да се реализира минимално нужното съответствие сред приключилите медицински експерти, следва броят на студентите по компетентност „ здравна сестра “ да надвишава най-малко 2 пъти броя на студентите по „ медицина “. През последните 18 години е налице трайна процедура да се утвърждават повече места за студенти по „ медицина “ в сравнение с за студенти по компетентност „ здравна сестра “, надлежно след 2000г. всяка година броят на завършващите лекари е по-голям от броя на завършващите медицински сестри.

Крайната цел да бъде достигнато съответствие сред студентите по компетентност „ здравна сестра “ и „ медицина “ 2:1, надлежно годишният брой студенти по компетентност „ здравна сестра “ да е към и над 1 500, не може да бъде реализирана изведнъж заради непривлекателността на специалността. По-реалистична краткосрочна цел е реализиране на съответствие 1,2:1 на студентите по компетентност „ здравна сестра “ и „ медицина “. Това значи, че при одобряване на към 800-850 места за студенти по „ медицина “ годишно, ще е належащо да се утвърждават най-малко 960-1020 места за студенти по компетентност „ здравна сестра “.

Обсъжда се с Министерството на образованието и науката и въвеждане на благоприятни условия за възнаграждение на преддипломния стаж и образователните практики посредством даване на стипендии или назначение на служба „ стажант здравна сестра “ в упълномощени лечебни заведения след втори курс. Тази служба следва да бъде нормативно регламентирана, което ще бъде съображение за въвеждането ѝ в Националната подредба на специалностите и длъжностите, 2011.

В допълнение, взаимно с Министерството на образованието и науката и с висшите учебни заведения се разискват благоприятни условия за усъвършенстване на образователния проект за да се осъвременят образователните стратегии на студентите по компетентност „ здравна сестра “, посредством което да се увеличи качеството на предлаганото обучение.

Ролята на работодателите е основна за привличане и задържане на медицинските сестри в специалността, защото те следва да обезпечат: съответно заплащане (компетентността по образуването на работните заплати е в пълномощията на органите за ръководство на лечебните заведения); по-добри условия на труд (подобряването на работната среда покачва освен удовлетвореността на самите експерти, само че по този начин също качеството на здравните грижи и удовлетвореността на пациента); поддръжка на професионалното развиване на медицинските сестри през цялата им кариера.

Ролята на Министерството на здравеопазването е да включва интензивно медицинските сестри в процеса на взимане на решения, които ги касаят, както и да основава привлекателни условия за придобиване на компетентност.

Към момента Министерството на здравеопазването е подхванало ограничения за поощряване на работодателите да се възползват от опцията да назначават болногледачи и здравни асистенти, които дават базови здравни грижи (хранене, общ тоалет, придружаване и превозване на болен и др.) – по този начин ще се понижи свръхнатоварването на медицинските сестри и те ще имат опция да се концентрират върху характерните за професионалната им подготовка действия ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР