В парламента на Армения започнаха днес дебати по въпроса с

...
В парламента на Армения започнаха днес дебати по въпроса с
Коментари Харесай

Армения предприе стъпки за признаване на Международния наказателен съд. Москва го определи като „враждебен акт“

В Народното събрание на Армения започнаха през днешния ден диспути по въпроса с ратификацията на Римския статут на Международния углавен съд (МНС), съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Франс Прес.

Агенция Франс Прес отбелязва, че съгласно Москва този ход на Еревен, който е обичаен съдружник на Русия, е „ извънредно неприятелски “.

Егише Киракосян, представител на Армения по въпросите на интернационалното право, съобщи, че признаването на юрисдикцията на МНС от Ереван „ ще сътвори спомагателни гаранции за Армения “ във връзка с Азербайджан, чиято светкавична интервенция в Нагорни Карабах постави завършек на арменския фракционизъм в азербайджанския район.

С утвърждението на Римския статут ще бъде основана гаранция, че при евентуална инвазия в Армения „ МНС ще има подготвеност “, което ще има „ възпиращ резултат “, сподели Киракосян пред арменските депутати.

Намерението на Армения да признае юрисдикцията на Международния углавен съд обаче предизвика гнева на Москва, защото във връзка с съветския президент Владимир Путин има издадена от МНС заповед за арест.

В четвъртък Кремъл съобщи, че самата концепция за признание на юрисдикцията на МНС е симптом за „ изключителна неприязън “, напомня Агенция Франс Прес.

„ Надяваме се, несъмнено, че тези решения няма да имат отрицателно влияние върху нашите двустранни връзки “, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Отношенията сред Армения и Русия минават през турбулентен интервал, като Ереван упреква Москва, че е изоставила Армения в борбата с Азербайджан – изказване, което Кремъл отхвърля.

През последните месеци арменският министър председател Никол Пашинян се сближи със Запада, като се надява на помощ. В Армения бяха проведени взаимни военни учения на арменските въоръжени сили със Съединени американски щати.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР