В параклиса, който носиимето Възнесение Господне, се събраха жители на

...
В параклиса, който носиимето Възнесение Господне, се събраха жители на
Коментари Харесай

Храмов празник във видинското село Търняне

В параклиса, който носиимето Възнесение Господне, се събраха поданици на видинското село Търняне и посетители. Там бе отслужена Света литургия от отец Максим. Откакто има храм в селото, това се прави за първи път.
На събитието участваха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков и ръководителят на Общинския съвет Генади Велков. „ Пожелавам на всички здраве и нови триумфи във всяко начинание за по-доброто бъдеще и благополучие на цялото село. Нека предадем на децата си любовта и уважението към християнските и национални обичаи, с цел да го има празникът и отсега нататък в годините и ни събира дружно в мир и разбирателство” – с тези думи Пасков се обърна към всички присъстващи. Той напомни благотворителната акция, която Община Видин инициира в навечерието на Коледа предходната година, чиято цел бе да се съберат средства за изписването на храма. Венци Пасков подари от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков икона на Св. Димитър.
Отец Максим благодари за поддръжката от страна на Община Видин и за направените персонални дарения от Огнян Ценков, народния представител Владимир Тошев и ръководителя на Общинския съвет Генади Велков, благодарение на които е построен и се изписва параклиса. В знак на благодарност той връчи на Венци Пасков икона на Възнесение Господне.
Тържеството продължи на площада, където бе отслужен празничен водосвет и раздаден курбан за здраве на хората. За положителното въодушевление на гостите и жителите на Търняне се погрижи певческата група „ Росен здравец” от град Дунавци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР