В отсъствието на представители на ЦИК Министерство на електронното управление

...
В отсъствието на представители на ЦИК Министерство на електронното управление
Коментари Харесай

Министерство на електронното управление изтегли публично серийните номера на 6 машини за гласуване

В отсъствието на представители на ЦИК Министерство на електронното ръководство изтегли обществено серийните номера на 6 машини за гласоподаване. Машините ще бъдат тествани от четири екипа, съобщи БНР.

Екипите ще ревизират уязвимостта на машините, пригодността им за гласоподаватели с понижено зрение, отпечатването на бюлетините, електромагнитното лъчение и дали може да се засече вотът отвън паравана, операционната система. За първи път тегленото на номерата на машините беше без представителите на ЦИК.

На съвещанието си във вторник ЦИК не събра болшинство, с цел да разреши наличието на свои представители. Един от причините им беше, че няма методика, по която да се дефинира броят на машините, които ще преминат през инспекция. Зам.-служебният министър на електронното ръководство Атанас Мазнев изясни:

" Това е решение на ЦИК, ние не можем да ги задължим. Ние, което вършим е да покажем, че всичко това, което правим е намерено, транспарантно, задоволително налично до всеки един български жител да види по какъв начин се удостоверяват тези машини, тяхното сходство с техническата спецификация, има техническо задание, което ни е показано от ЦИК ".

" Четири екипа в Министерството на електронното ръководство ще ревизират дали техническата спецификация, показана от ЦИК, подхожда с машините за гласоподаване ".

Първият екип ще ревизира достоверността на документите и ще бъде управителен от Марио Миладинов.

Вторият екип ще се ревизира равнищата на електромагнитните предавания на машината, както и дали при гласуването има заплаха от установяването на вота на гласувалия отвън паравана. Екипът ще се управлява от Златко Халваджиев.

Третият екип ще тества дали машините дават отговор на техническата спецификация, а негов началник е Георги Бойчев.

Георги Станков ще управлява четвъртия екип, чиято задача ще бъде сигурността на информацията. " Екипът има задачата да ревизира всяка опция за приключване на информация. Създадени са няколко групи проби: първата тества хардуера на машините, втората генерацията и функционалността на главната приложна система, третата се занимава със софтуера на системите ", сподели Станков.

IT специалистът Ясен Танев пък разяснява отсъствието на ЦИК по този начин:

На тегленето на номерата участваха малко представители на част от партиите, участващи в изборите.

На изключителните парламентарни избори на 2 април ще се гласоподава с близо 12 хиляди машини.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР