В отговор на злоупотребите с шпионския софтуер Пегас българският евродепутат

...
В отговор на злоупотребите с шпионския софтуер Пегас българският евродепутат
Коментари Харесай

Евродепутатът Емил Радев призова за бързи и твърди мерки за регулация на употребата на шпионски софтуери

В отговор на злоупотребите с шпионския програмен продукт „ Пегас ” българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев прикани за бързи и твърди регулаторни ограничения.

Темата беше сложена на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург след поредност от скандални случаи на нарушение на съществени права при потреблението на технологията за подслушване на държавни водачи, политици, публицисти, правозащитници, както и на членове на европейските институции.

Емил Радев, който е част от Анкетната комисия за следствие на потреблението на „ Пегас ” и равностоен шпионски програмен продукт за наблюдаване, настоя за ефикасни механизми за противопоставяне и посочи нуждата работата по тях да стартира неотложно. „ Броят на злоупотребите пораства, по тази причина преди да е станало прекомерно късно, би трябвало да защитим жертвите на нерегламентирана интервенция и да предприемем твърди ограничения за ограничение на рисковете, само че несъмнено, без да връзваме ръцете на разследващите служби ”, стимулира се българският евродепутат.

Според него новите технологии не могат да бъдат изключени от инструментариума на органите, които водят битка с тероризма и тежките закононарушения. „ Затова регулацията е единственият метод да очертаем ясни и сигурни граници за позволена приложимост на шпионски програмен продукт, какъвто е „ Пегас ”, съобщи от парламентарната естрада евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. Той посочи, че тези рискови технологии са артикул на промишленост за милиарди и в случай че не се обуздаят бързо, елементарно ще се трансфорат в „ нерегулирана машина за всеобхватно следене на неуместните на властта, в мощно оръжие против политически съперници или представители на гражданското общество ”.

„ Безскрупулното потребление на шпионски софтуери като „ Пегас ” открива нов фронт в борбата, която водим в отбрана на демокрацията и правата на европейските жители ”, разяснява още Емил Радев. По думите му разкритията за злоупотреби бият паника за жестоко нарушение на европейското законодателство, само че и за тъпчене на съществени полезности на Европейски Съюз като зачитането на човешките права и свободата на словото.

„ Създаването на анкетна комисия в Европейския парламент е значимо, с цел да разберем доколко шпионските софтуери са проникнали в държавите-членки, само че чакаме сериозен отговор и от страна на Европейската комисия ”, акцентира Емил Радев, отчитайки нуждата от ограничения в доста посоки – от незабавното секване на злоупотребите до сигурността на данните и достъпа до тях.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР