В отговор на множеството сигнали за технически неизправности в машинното

...
В отговор на множеството сигнали за технически неизправности в машинното
Коментари Харесай

ЦИК с указание при непълни бюлетини от машинното гласуване

В отговор на множеството сигнали за механически неизправности в машинното гласоподаване, Централната изборна комисия (ЦИК) издаде насоки за заличаване на бюлетините от машинния избор, когато те не излязат изцяло разпечатани . Според получената информация, гласоподавателите, които са дали своят вот за повече от един вид избори, постоянно получават единствено една от бюлетините от машината, вследствие на което ЦИК е дала особено напътствие на секционните изборни комисии.

Инструкциите идват след подадени тъжби от гласоподаватели от началото на изборния ден в 7:00 часа, които оповестяват за проблеми с машините, които издават единствено част от дадените гласове, когато се гласоподава зас повече от един кмет на балотажите. Този проблем накара някои общински изборни комисии  в някои региони, в това число и в София.

ОИК са инструктирани при случай, че машината не разпечата всички попълнени от гласоподавателя бюлетини, излязлата квитанция да се унищожава и гласоподавателят да бъде ориентиран към гласоподаване с нова квитанция, с цел да се подсигурява неговото право на глас . Тази мярка има за цел да обезпечи вярното и цялостно отразяване на изборните планове на всички дали своят вот и да поддържа доверието в изборния развой.
 Балотажи на локални избори 2023 онлайн
Машини блокират – изборите циклят

9,18% е изборната интензивност към 11:00 часа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР